Šípek je rekordmanem v obsahu vitamínu C. Jeho obsah v této plodině je tak vysoký, že vyšší konzumace šípků není doporučována lidem s ledvinovými problémy. Šípek předstihl citróny, pomeranče i ostatní citrusy. Daleko za ním zůstali i další adepti na přední postavení pokud jde o obsah vitamínu C: černý rybíz, červená a zelená paprika či nať kadeřavé petržele. Ve všech je více vitamínu C než v citrusech. V jednom kilogramu šípků je však 8500 miligramů vitamínu C – a to je množství, které nemá konkurenci. V šípcích najdeme také vitamíny A, B1, B2, B3, E, K, P, organické antioxidační bioflavonoidy, polyfenoly, karotenoidy, lykopen, rutin, draslík, vápník, železo a pektin.
Šípek tak významným způsobem stimuluje lidský imunitní systém, tonizuje celý organismus a zpomaluje stárnutí pokožky. To však ani zdaleka nejsou všechny hlavní důvody, pro které bychom měli šípkový čaj zařadit do svého „nápojového lístku“.
Sedm hlavních důvodů, proč denně pít šípkový čaj:
1. Šípkový čaj je lahodný, osvěžující, močopudný a antibakteriální nápoj. Flavonoidy jsou účinnými antioxidanty, působí antibakteriálně a spolu s obsaženým rutinem mají příznivý vliv na stav cév. Kromě omlazujícího účinku čaj působí proti bolestem a zánětům. Obsažený lykopen je antioxidant s protirakovinnými účinky. Šípkový čaj pomáhá také při bolestech hlavy.
2. Šípkový čaj je výborný při nastuzení, zánětech horních cest dýchacích, bronchitidě a dalších respiračních onemocněních. Pomáhá při těžkém kašli a rýmě a také zimnici. Celkově podpoří imunitní systém a zvyšuje jeho odolnost vůči různým sezónním virům.
3. Blahodárně šípkový čaj působí na kardiovaskulární systém, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, brání vzniku mozkové mrtvice, aterosklerózy a infarktu. Zmírňuje artritické bolesti.
4. Pití šípkového čaje příznivě ovlivňuje stav a činnost žaludku, střeva a trávicí soustavy jako celku. Brání poruchám trávicích funkcí, působí proti problémům s větry, žaludkem, proti nadýmání, kolikám a průjmům.
5. Čaj můžeme použít k hojení různých poranění, zhmožděnin, říznutí a štípnutí hmyzu. Je to výborný prostředek při onemocněních močového měchýře.
6. Bohatý obsah železa čaj předurčuje jako podpůrný prostředek pro lidi trpící anémií.
7. Šípkový čaj povzbudí a dodá dobrou náladu, působí jako významné tonikum. Jeho pití nemá žádné nežádoucí účinky.
Jak připravit šípkový čaj.
Abychom nezničili cenné látky v šípku obsažené, zásadně čaj nevaříme. Sušené šípky rozdrtíme a dáme je vyluhovat do převařené vody vychlazené asi na na 70 stupňů. Ideální je nechat šípky vyluhovat přes noc. Tím získáme nápoj s maximem prospěšných látek. Samozřejmě však můžeme dobu vyluhování i zkrátit podle potřeby. Před konzumací si čaj můžeme lehce přihřát, nebo pít nápoj o pokojové teplotě. Je však potřeba šípky důkladně scedit, nejlépe přes sítko a ještě husté plátno, protože plody obsahují jemné ostré chloupky. Sladit většinou není třeba, pokud ano, je vhodné použít med.
Pro jiné zpracování musíme čerstvé šípky předem zbavit zrníček a chloupků. Pracujeme raději v rukavicích, abychom předešli podráždění kůže jemnými šípkovými chloupky. Plody zbavíme stopiček, podélně rozřízneme a zrníčka a chloupky vyškrábeme. Potom plody důkladně propereme ve vlažné vodě.
Z šípků se připravuje také džem, protože však přitom projdou varem, je otázkou, kolik zdraví prospěšných látek to přežije. Vhodnější je příprava šípkové pasty, kdy hodně měkké šípky zbavíme stopiček a celé je na 24 hodin dáme do mrazáku. Vyjmeme, necháme velmi lehce rozmrazit, každý plod pak pevně stiskneme a z otvoru po stopce vytlačíme dřeň, která bude bez peciček i chloupků. Přislazenou moučkovým cukrem ji ve skleničkách můžeme skladovat v ledničce. Je vhodná jako pomazánka nebo k přípravě nepečeného cukroví.
Bez toho, že bychom šípky vařili, lze také připravit šípkové víno nebo likér. S varem je spojena příprava pokrmů teplé kuchyně, především však proslavené šípkové omáčky.
5 vitamínů pro krásu a zdraví dlouhých vlasů
Nejužitečnější plody léta