Skrytá hrozba: proč i když počítáte kalorie stále tloustnete.

Dieta založená na počítání kalorií vypadá jednoduše a logicky. Má na své straně fyziku i matematiku: tolik a tolik jste dodali, tolik a tolik jste vydali, nikde není nic navíc. Tak proč nehubnete? Možná je to ve skrytých kaloriích. Ty totiž dokáží sebezdravější salát klidně proměnit v kalorickou bombu. Zejména pokud jíte někde venku a nevíte přesně, z čeho se objednané jídlo skládá. Radili jsme se s dietology, kteří nám řekli, jak vypočítat skryté kalorie a kterým potravinám se určitě vyhnout.

Kde se ukrývají skryté kalorie?

Skryté kalorie jsou takové, které neberete v úvahu když přemýšlíte, zda jste dodrželi předepsaný denní rozpis. Nejčastěji k tomu dochází proto, že neznáte přesné složení, podceňujete kalorický obsah některé ze složek jídla a nevěnujte pozornost metodě tepelného zpracování. Týká se to všech, kdo se nestravují doma.

Metoda tepelné úpravy. Mnoho lidí netuší, že kalorický obsah je do značné míry určen technologií vaření. Nejhorší je smažení. Například 100 gramů vařených brambor představuje 90 kcal, stejné množství bramborové kaše 100 kcal, brambor smažených na pánvi už 180 kcal, no a oblíbené hranolky ve stejném množství nám dají 280 kcal. Prioritou by mělo být vaření, dušení, grilování, zapékání a vaření v páře. Jenomže i tady může být háček – v jídelně či restauraci některé části pokrmu, který je označován jako dušený – například zeleninový guláš – nebo vařený – kupříkladu polévka – mohou být předsmažené, aby lépe chutnaly. Obsah kalorií tím ovšem narůstá.

Omáčky. Často také vybíráme jídlo podle jeho hlavních součástí. Takže si objednáváme libové maso v mrkvi nebo salát z čerstvé zeleniny, aniž bychom přemýšleli o omáčce. Jak se ukazuje, právě ona je tou nejzáludnější složkou, například u salátů. Majonéza a kečup, sýr nebo hořčičná omáčka přidávají dalších 300-500 kalorií. Pozor si je třeba dát i na různé smetanové zálivky a dipy. Při jejich přípravě se používá nejenom smetana, ale také zásmažka z bílé mouky nebo škrob, tuky, které zbyly po pečení masa či ryb – ty jsou někdy nahrazovány ještě něčím jiným, levnějším. A konec konců i ta mrkev nemá stejné hodnoty – záleží na stupni tepelného zpracování.

Prospěšné, ale kalorické. Další škvírou, kterou k nám kalorie pronikají, je mylné přesvědčení, že jídlo, které je považováno za extra zdravé, je nutně také nízkokalorické Lidé se domnívají, že rostlinné oleje, med, ořechy, mandle nebo müsli jsou nízkokalorické, ale tak to není. Neznamená to snad, že bychom je neměli jíst. Jistěže jsou mnohem zdravější ořechy nežli houska. Nesmíme však podcenit jejich kalorickou hodnotu. A ta nebývá malá.

Skrytý cukr. Hlavním nepřítelem těch, kteří chtějí zhubnout a vlastně každého, kdo si chce zachovat zdraví, je cukr. Ještě stále to pro mnohé lidi končí tím, že si nedají dezert. Snad ještě si odepřou limonádu. Jenomže bohužel, cukr je dnes úplně všude. Výrobci ho dávají do všeho. Pro zlepšení chuti se přidává do potravin, které jsou vnímány jako dietní (jogurty, tvaroh). Najdeme ho v pokrmech a výrobcích, kde by ho nikdo neočekával. Například v uzeninách, některých polévkách a hotových jídlech vůbec. Odborníci jednoznačně radí nekupovat polotovary, instantní výrobky, dehydrované produkty a vůbec vysoce průmyslově zpracovávané potraviny. Omezte se na základní potraviny přírodního původu.

Můžete si nízkokalorické jídlo objednat? V restauraci se sice můžete zeptat číšníka, na jakém tuku je jídlo připraveno, zda je v ovocném čaji cukr, jak je ryba smažená (na grilu nebo na másle) a jak byla připravena omáčka. Nicméně vždycky existuje riziko, že to nemusí vědět nebo že nebude ochoten vám to sdělit. Počítejte raději s tím, že v zálivce na salátu může být více tuku a sacharidů než v toastech, které jste si ráno odepřeli.

Při počítání kalorií nezapomeňte na to nejdůležitější- vyváženou stravu. Zdraví je koneckonců důležitější než ideální postava.

=========
Jak urychlit hubnutí. Práce na vlastních chybách.
5 vychytávek schopných nahradit každou dietu