Proč i bez nadváhy může narůst břicho

Nadbytečný tuk na břiše je nejen nevzhledný, ale také nezdravý – je rizikovým faktorem metabolického syndromu, diabetu 2. typu, srdečních onemocnění a rakoviny. V oblasti břicha se mohou hromadit dva druhy tuku: první, zakrývající břišní svalstvo, je tuk podkožní. Druhý typ, uložený hlouběji v břiše, je tuk viscerální – nachází se pod svaly, kolem i uvnitř orgánů uložených v břišní krajině. Známe ho také jako tuk útrobní. Jak podkožní, tak viscerální tuk jsou závažnými rizikovými faktory, bylo nicméně prokázáno, že nadměrný viscerální tuk představuje mnohem větší nebezpečí než tuk podkožní.

I lidé bez nadváhy, avšak s přebytečným tukem v oblasti břicha, jsou vystaveni zdravotním rizikům. Podívejte se s námi, co může být příčinou a jak se nadbytečných tukových vrstev na břiše zbavit.

Možné příčiny objemného břicha

Když přibíráme na váze, dokážeme většinou sami správně rozpoznat příčiny – snížení fyzické aktivity plus/nebo přejídání. Abychom se nadváhy zbavili, stačí obvykle upravit jídelníček a zvýšit výdej kalorií cestou aktivního odpočinku. Někdy však důvody přibírání na váze tak očividné nejsou a tuk se hromadí v určitých tělesných partiích – například právě na břiše.

Abychom zjistili, proč přibýváme právě v oblasti břicha, zamyslíme se především nad těmito okolnostmi:

  • specifika výživy
  • nápoje
  • úroveň fyzické aktivity
  • hormonální pozadí
  • mikroflóra střeva



Také některá onemocnění mohou vést k nárůstu váhy, nebude proto od věci obrátit se na lékaře, abychom vyloučili i tuto možnost.

Jaký typ výživy může vést k nárůstu viscerálního tuku?

Každý den sníte mnohem více cukru, než se domníváte. Kontrolovat jeho množství v potravě je prakticky nemožné, protože cukr najdeme i v potravinách, kde bychom ho ani náhodou neočekávali. Výzkum jasně prokázal souvislost mezi množstvím zkonzumovaného cukru a tukem na břiše.

Abyste snížili ukládání tuku v oblasti břicha, snažte se krajně omezit množství cukru a trans-tuků v potravě.

Trans-tuky jsou tuky vyráběné průmyslovým procesem takzvané hydrogenace – ztužování. Jsou snad vůbec nejškodlivější ze všech známých nezdravých tuků, protože jejich stability je dosahováno sycením vodíkem. Nejčastěji se vyrábějí z levných rostliných olejů – například řepkového nebo slunečnicového. Používány jsou k prodloužení skladovací doby různých výrobků, například krekrů, sušenek nebo hotových směsí na pečení pečiva. Bylo prokázáno, že trans-mastné kyseliny, kterými trans-tuky vlastně jsou, spouštějí zánětlivé procesy, způsobují inzulínovou rezistenci, srdeční onemocnění a rozvoj řady jiných nemocí. Není se co divit, že podobné látky způsobují růst břicha jak u mužů, tak u žen.

Dostatečné množství bílkovin v jídelníčku je velmi důležité. Bílkoviny nejsou jenom základním stavebním materiálem organismu. Neukládají se rovněž jako rezerva a navíc umožňují ovládat pocity hladu a zrychlit metabolismus. Dlouhodobý nedostatečný příjem bílkovin vede k růstu břicha v důsledku zvýšení hladiny hormonu známého jako neuropeptid Y. Tento neurotransmiter zvyšuje chuť k jídlu a snižuje energetický výdej. Navíc může provokovat zvyšování produkce inzulinu.

K udržení, respektive snížení hmotnosti je rovněž nutné konzumovat patřičné množství vlákniny. Kromě toho, že má sytící funkci, stabilizuje také hormon hladu (leptin) a umožňuje jíst méně kalorickou stravu. Pokud v jídelníčku převládají sacharidy a není v něm dostatek vlákniny, bojujeme s hladem neúspěšně a nabíráme na váze.

Které nápoje vyvolávají ukládání tukových vrstev na břiše?

Hlavním a nejnebezpečnějším nepřítelem plochého břicha je alkohol. Jednak obsahuje velké množství cukru, který už sám o sobě stimuluje odkládání tukových vrstev na břiše, jednak tekuté kalorie nepůsobí na chuť k jídlu stejně, jako kalorie z pevné potravy. Když kalorie pijeme, nenajíme se. Proto přidáváme i jídlo. Obvykle jídlo dosti kalorické a nezdravé. Krom všeho ostatního alkohol provokuje záněty, jaterní choroby a další zdravotní obtíže. Jak ukazuje výzkum, alkohol rovněž omezuje spalování kalorií a přímo podněcuje ukládání tuku. To vysvětluje, proč roste právě břicho, kterému se ostatně nikoli náhodou říká pivní.

Sladké sycené nápoje jsou dávno a zcela odůvodněně obviňovány jako jeden z hlavních zdrojů obezity, protože obsahují obrovská množství cukru. Tento bílý zabiják je navíc návykový jako tvrdá droga, takže propadnout limonádám je snadnější, než byste čekali. Avšak ani čerstvé ovocné šťávy nejsou pro toho, kdo se chce zbavit tuku na břiše, vhodným nápojem, protože také ony obsahují velmi mnoho cukru. Ovoce je jistě velmi zdravé svým obsahem vlákniny. Avšak z kalorického hlediska je ještě horší než limonády, protože ve 100 g například pomerančové šťávy je ještě o něco málo víc fruktózy než v limonádě. Srovnáme-li z toho pohledu čistou ovocnou šťávu a Colu, pak ve čtvrt litru obou najdeme 24 gramů cukru.

Jak ovlivňuje objem tuku na břiše stupeň fyzické aktivity?

Sedavý způsob života je jedním z nejvýznamnějších faktorů rizika zhoršeného zdraví. Už po mnoho desítek let je pozorována klesající úroveň lidské fyzické aktivity. Výzkum prováděný mezi lety 1988 až 2010 ve Spojených státech ukázal souvislost mezi poklesem fyzické aktivity a obezitou, včetně zvýšení tukového polštáře kolem pasu, a to jak u mužů, tak u žen.

Fyzická aktivita je nejenom prevencí tukových vrstev na břiše, ale upevňuje celkové zdraví.

Škodlivost nedostatku nebo nepřítomnosti fyzické aktivity se však neomezuje pouze tím. Výzkum potvrdil, že lidé, kterým se podařilo se tuku na břiše zbavit, ho znovu nabrali zpět, když se vrátili k neaktivnímu způsobu života.

Které hormonální změny mohou vést k růstu břicha?

Ženy v menopauze se často ptají lékařů, proč jim narůstá břicho. Důvodem je skutečnost, že v období pohlavního dospívání organismus pod vlivem ženského pohlavního hormonu estrogenu hromadí tuk v oblasti boků a hýždí – ženské tělo se tak připravuje na potenciální těhotenství. Menopauza nastupuje po vymizení menstruace – v tomto období hladina estrogenu prudce klesá a tuk se začne ukládat v břišní krajině.

Dalším hormonem, jehož zvýšená hladina může způsobovat nárůst břicha, je kortizol. Nadledvinky tento hormon vyplavují ve stresových situacích. Trvalý stres tak může vést ke vzniku kortizolového břicha. Rovněž nevyspání zvyšuje hladinu kortizolu, a provokuje tak nárůst tuku na břiše.


Jak ovlivňuje ukládání tukových vrstev na břiše střevní mikroflóra?

Lidské střevo je domovem mnoha různých bakterií. Některé jsou organismu prospěšné, jiné mu škodí. Nerovnováha bakterií střeva zvyšuje riziko rozvoje diabetu 2. typu, srdečních onemocnění, rakoviny a jiných nemocí.

Kolem 90 procent střevních bakterií patří do dvou kmenů: Bacteroides a Firmicutes. Kmeny Firmicutes produkují ve střevě více vstřebatelných energetických substrátů než Bacteroides. Některé výzkumy ukazují, že převládání škodlivých bakterií ve střevě se vznikem nadváhy a tukových vrstev přímo souvisí, a to včetně tuku v břišní oblasti. U obézních osob vědci našli větší množství bakterií rodu Firmicutes, o nichž se nejspíš právem domnívají, že právě ony zvyšují objemy kalorií absorbovaných organismem z potravy.

Odpovědí na otázky po příčinách nárůstu objemu tuku na břiše by jak vidíme mohlo být mnoho: nesprávné stravovací návyky, nedostatek spánku, hormonální změny, nedostatek nebo vůbec žádná fyzická aktivita, disbalance střevních bakterií, častý stres i onemocnění. Někdy břicho narůstá vlivem více z uvedených faktorů. Proto musí být přístup k řešení tohoto problému komplexní. Správný způsob života umožní nejenom zbavit se tuku a získat štíhlou postavu, ale především zachovat si zdraví na dlouhá léta.

========
Potraviny urychlující spalování tukové tkáně
Proč neztrácíte na váze i když zdravě jíte a pravidelně cvičíte

 

Více pro kondici: