Potraviny, s nimiž zestárneme o deset let

Před pěti lety mi změření telomer (koncových úseků chromozomů, jejichž délka ukazuje na rychlost stárnutí organismu) ukázalo, že mé tělo je starší, než jsem se domnívala. Tato informace mě zavedla na cestu jiného stravování.

Možná se ptáte, co mají telomery společného s výživou. Zjistila jsem, že na jejich stavu se podepisuje mnoho věcí, například:

  • Hladina antioxidantů v krvi
  • Chemické působení látek jako jsou kadmium a olovo
  • Objem tuku v oblasti pasu spojený s inzulinem
  • Odolnost vůči stresu
  • U mužů úroveň agresivity
  • Pociťovaný stupeň společenské podpory

Rozhodla jsem se vypracovat si manuál, který mi pomůže vrátit čas zpět cestou uvědomělé výživy. Všichni víte, že dieta sehrává závažnou roli v tom, jak se člověk cítí. A jídlo je také jednou z metod zkrocení neposlušných genů stárnutí.

Pouze 10 procent onemocnění má genetické příčiny; 90 procent je podmíněno životním stylem a faktory životního prostředí. To poskytuje možnost ovlivnit stárnutí organismu úpravou svého životního způsobu. Genetika nabíjí zbraň a životní prostředí tiskne spoušť. Obnovte tedy oněch 90 procent, abyste ovlivnili těch 10 geneticky daných.

Jako všichni lékaři funkční medicíny, také já zastávám zásadu „jídlo na prvním místě“, doporučující mnohem rozumněji vybírat to, co jíme. Vždyť jídlo přináší informace DNK. Základní pravidlo nabádá, abychom jedli potraviny s co nejvyšším obsahem živin a antioxidantů a vyhýbali se potravinám škodlivým, například těm, které obsahují těžké kovy.

Uvědomělý přístup k výběru toho, co jíte, vám přinese mladší vzhled i celkový lepší pocit.


Potraviny, s nimiž mládneme

Jezte více ryb ulovených v jejich přirozeném prostředí.

Tuk mořských ryb obsahuje prospěšné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Pravidelná týdenní konzumace 2-3 porcí ryb typu losos, treska nebo duhový pstruh či platýz způsobí snížení hladiny kortizolu, posílí svalovou hmotu, zvýší úroveň biologicky aktivních nenasycených mastných kyselin a vitamínu D v organismu.

Jezte potraviny bohaté na mononenasycené tuky

Vybírejte zdravé oleje, jako například kokosový nebo olivový a máslo z mléka volně se pasoucích krav. Také kvalitní hořká čokoláda obsahuje zdravé mononenasycené tuky.

Stravujte se pestře

Když jíte více druhů potravin, které tělu pomáhají zbavit se toxinů – například ovoce či ořechů, zapojujete nutrigenomní vazby mezi individuální genetickou složkou a výživovými komponenty, které vedou k úpravě genetické exprese. Co je genetická exprese? Genetický kód je vlastně souborem informací. Která jejich část bude použita záleží do značné míry na okolním prostředí, z něhož jsou dodávány stavební prvky proteinům – mluvíme o genetické expresi prostředím. Výzkumy prokázaly, že nejlepší genové exprese je dosaženo potravou, v níž tuky, bílkoviny a sacharidy jsou v přibližně stejném třetinovém zastoupení. Jídlo u dospělého člověka vyvolává změny ve všech buňkách jeho těla

Jezte převážně rostlinou stravu, doplněnou menším podílem potravin živočišného původu.

Řada výzkumů prokázala, že spotřeba velkého množství ovoce a zeleniny zlepšuje stav pokožky. Karotenoidy, oranžovo-červené pigmenty obsažené v ovoci a zelenině, dodávají kůži zdravé a svěží zbarvení. Bohatství antioxidantů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek je v ovoci a zelenině nesmírné. Navíc je v ovoci a zelenině velké množství vlákniny.

Volte protizánětlivé bílkoviny

Ideální je konzumovat maso pouze takových živočichů, kteří byli chováni ve svém přirozeném prostředí. Například za nejvíce ekologické a čisté maso je pokládáno maso králíka. Omezte spotřebu vepřového a také různě zpracovávaných mas. Vegetariánskou alternativou je konzumace luštěnin, především čočky, fermentovaného tofu (tempehu) a různých semínek. Co znamená protizánětlivá dieta? Znamená to: bez pšenice, s malým množstvím nebo vůbec bez zrnin, s mírným množstvím bílkovin, tuků, s minimálním či nulovým cukrem a velkým množstvím zeleniny a ovoce.

Pijte organická/biodynamická vína

Osobně jsem pro přísné vyloučení veškerého alkoholu s výjimkou červeného vína. Doporučuji vypít pohár vína dvakrát týdně. Existuje ovšem velmi mnoho typů vína. Mnohá z nich obsahují řadu příměsí včetně cukru, taninu a dalších tříslovin vznikajících v důsledku stárnutí dubových sudů, kyselin, fermentů, síranů mědi, barviv a zesvětlujících látek, nehledě už na látky, jejichž úkolem je zabránit množení mikroorganismů. Jinak řečeno, také víno může být plné toxinů. Víno vyrobené z organické vinné révy obsahuje všech těchto látek podstatně méně. Nicméně ani všechna organická vína nejsou biodynamická. Biodynamika je jednou z forem organického zemědělství s minimální uhlíkovou stopou.

Potraviny, s nimiž stárneme

Cukr

Jsem pro vyřazení cukru a všech jeho náhražek. Vyhýbejte se například bílému rafinovanému cukru, medu, hnědému cukru, takzvané cukróze, javorovému sirupu a melase.

Jezte pouze „pomalé“ sacharidy – někdy se jim také říká komplexní nebo složené. Trávení komplexních sacharidů je pomalejší, hladina inzulinu v krvi se při něm zvýší jen mírně. Výsledkem je pozitivní ovlivnění hladiny krevního cukru a také delší pocit zasycení. Potraviny bohaté na komplexní sacharidy mívají zároveň i hodně vlákniny, čímž se jejich příznivý účinek násobí. Vhodné jsou například sladké brambory (batáty), jamy (smldinec), tykev nebo quinoa (merlík chilský), cizrna, hnědá rýže, ovesné vločky, jáhly nebo pohanka. Pokud ovšem bojujete s nadváhou, musíte být při jejich konzumaci velmi střídmí. Mějte rovněž na paměti, že mnoho potravin obsahuje přidaný cukr ve velkém množství – kečup, nejrůznější dipy a salátové zálivky, zmrzliny i ochucené jogurty. Veškeré sladké limonády včetně těch „ovocných“ a takzvaně „light“ jsou samozřejmě tabu.

Potraviny vyvolávající zánět

Lepek a mléčné potraviny.

Konzumaci musíte samozřejmě vyřadit v případě projevů intolerance či alergie. Kromě toho platí: moučná jídla omezte na naprosté minimum a mléko konzumujte v podobě zakysaných mléčných výrobků.

Masné výrobky

Vyhýbejte se konzumaci veškerých uzenin. Jsou plné přídavných látek a obsahují velké množství soli. Vynechte tučná masa, nahraďte je králičinou nebo drůbežím masem. Omezte také spotřebu červeného masa na maximálně půl kilogramu týdně nebo i méně.


Plody moře se rtutí

Osobní nepříjemnou zkušeností jsem zjistila, že mám gen GSTM1 způsobující hromadění rtuti v těle. Podobně jako já nemá polovina obyvatel ve své genetické výbavě normální gen k detoxikaci rtuti a jiných jedů. Rtuť je kov, který se v životním prostředí vyskytuje přirozeně, je však také produktem mnoha průmyslových činností. Páry rtuti se šíří vzduchem a hromadí se v řekách a mořích. Vodní bakterie je mění ve velmi nebezpečnou metylrtuť. V tělech ryb a mořských živočichů se metylrtuť z vody usazuje. U některých druhů více než u jiných. Většina ryb obsahuje nízká množství rtuti. Některé druhy, především ryby větších rozměrů, kumulují větší množství rtuti. Proto některé ryby je doporučováno konzumovat jen v omezené míře: maso žraloka, maso mečouna, maso velkých sladkovodních dravých ryb (štiky, candáta, bolena). Tyto ryby, i když vyhovují hygienickému limitu, obvykle obsahují mnoho rtuti. Vůbec největším zdrojem rtuti je maso větších druhů tuňáka. Konzervy tuňáka obsahují maso z menších druhů. Ryby, u nichž je obsah rtuti v mase malý, jsou například treska, mořská štika, hejk, losos, sardinky, herinky,kapr, krevety, šproty, ančovičky, pstruh. U ryb se vždy zajímejte o to, kde byly vyloveny.

Rafinované tuky

Ztužené rafinované tuky obvykle vznikají jako produkt chemické destilace nebo procesu hydrogenace. Při této výrobě vznikají takzvané trans mastné kyseliny. Hydrogenované trans tuky jsou prokazatelně zdraví škodlivé, podílejí se na rozvoji srdečně cévních onemocnění i na rozvoji nádorových onemocnění. Vyhýbejte se průmyslově vyráběných olejům jako je řepkový, kukuřičný, sójový a slunečnicový. Vynechte všechny hydrogenované nebo i jen částečně hydrogenované tuky. Oleje průmyslově vyráběné ze semen jsou spojeny s vyšší úrovni zánětlivosti a problémy s inzulinem a leptinem – hormonální „přepínače“ metabolismu přehazují směrem k nabírání hmotnosti.

=========
Užitečné tuky – proč si je nesmíme odříkat
5 věcí, které je dobré jíst ve vedru

Více pro kondici: