5 věcí, které je dobré jíst ve vedru

Když jste vedrem umoření a z množství vypité vody se vám málem zvedá žaludek, je dobré sníst jednu z věcí, které uvádíme. Srovnají vám vodní hospodářství organismu, ochladí vás a pokud je budete konzumovat pravidelně, pomohou vám zhubnout. Všechny jsou přínosem pro lidské zdraví.

Meloun
Nikoli nadarmo je pokládán za hlavní pochoutku léta. Svým složením se přímo ideálně hodí do horkého počasí. Obsahuje 90 procent vody, vitamíny A, C a B6 a vysoce koncentrovaný karotenoid lykopen. Lykopen má prokázané preventivní antirakovinné účinky a působí rovněž proti srdečním onemocněním. Meloun nás nejenom ochladí, ale doplní také elektrolyty sodíku a draslíku, které ztrácíme s potem a kterých meloun obsahuje veliké množství. Tím hydratuje buňky lidského těla a udržuje rovnováhu tekutin.

Okurky
Až 95 procent tohoto plodu tvoří voda. Obsahuje komplex vitamínů skupiny B, vitamín C, síru, mangan, fosfor, vápník, draslík a bór. Bór je důležitý pro správný vývoj kostí a kloubní chrupavky. Okurka podporuje činnost jater, avšak pozor – žlučníkářům nedělá dobře. Její slupka obsahuje křemík, udržuje mladistvou pokožku, má liftingové účinky, stahuje póry, jemně pleť zesvětluje a skvěle hydratuje. Proto je výborným prostředkem první pomoci při spálení sluníčkem. Okurka srovnává krevní tlak, čistí ledviny, osvěží dech. Je snad třeba něco dodávat?


Máta
Máta obsahuje mentol, který bleskově aktivuje chladové receptory a dodává tak pocit svěžesti a ochlazení. Mentol rovněž snižuje napětí hladkého svalstva, tlumí bolest a podráždění kůže. Působí proti nadýmání a zánětům, stimuluje činnost jater, slinivky a žlučníku. Pokud vás z vedra bolí hlava, je máta správnou volbou. Mátu si můžete přidat nejen do osvěžujících nápojů nebo čaje, ale i do salátu. Kromě ochlazení tak uděláte hodně pro své zdraví.

Hlávkový salát
Rovněž většinu obsahu salátu tvoří voda – 94 procent. Přehled zdraví prospěšných látek, které obsahuje ten zbytek, je nicméně úctyhodný: B1, B2, B6, C, E, karoteny, niacin, kyselina listová, pantotenová a biotin. Z minerálních látek hlavně železo a vápník, stopově sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl. Krom toho najdeme v salátu zklidňující a spánek přivolávající látky, chemickým složením podobné opiu. Na rozdíl od něj však nejsou toxické a nezpůsobují závislost. Salát tedy působí jako mírné sedativum, navozuje spánek, vzbuzuje chuť k jídlu a doplňuje důležité minerály. S citronovou zálivkou vás ve vedru osvěží, dodá důležité stopové prvky a naladí k pravé středomořské siestě.

Avokádo
Avokádo má velmi málo vody. Jeho prospěšnost je jednak v neuvěřitelném množství obsažených zdraví prospěšných látek – například dvaceti vitamínů, jednak v nízké kaloričnosti a za vedra pak schopnosti chránit kůži proti působení UV záření. Pravidelnou konzumací dosáhnete jemné, pružné pleti a pevného zdraví.

=========
Nejužitečnější potraviny ke snídani
9 kroků k uvědomělé výživě

Více pro kondici: