Pro ty, kdo dbají na linii, bude možná užitečný tento seznam deseti potravin, které zesilují pocit hladu, a mohou se tak stát překážkou na cestě k dosažení ideální váhy.
1. Čerstvě lisovaná šťáva
«Diety se šťávou jsou populární už řadu let, ovšem jen těžko je můžeme nazvat prospěšnými – říká bostonský dietolog Janel Funk. – Lisování šťávu zbavuje vlákniny, bez které se z ní stává obyčejný sladký nápoj». Takže se sklenicí čerstvě lisované pomerančované šťávy přijímáme pouze kalorie a úroveň krevního cukru a se okamžitě zvýší. Organismus uvolní inzulin, a ten nepřirozeně vysokou hladinu cukru sníží. Všechno, co nám zbude, je pocit únavy a ještě silnější hlad. Nahraďte lis mixérem a do vzniklé směsi přidejte čajovou lžičku bílku.
2. Netučný jogurt
«Reklama často vydává takový jogurt za zdravou a dietní potravinu. Při výběru svačinky byste však měli být pozornější – varuje dietoložka spolupracující s universitou v New Yorku, Kayleen St. John. – 170 ml obyčejného nízkotučného jahodového jogurtu obsahuje 150 kalorií, 6 g bílkovin, 1,5 g tuku a 25 g cukru. Vysoká úroveň sacharidů a nízký tuk způsobí, že budete mít hlad i potom, co sníte poslední lžičku nízkotučného jogurtu». Zvolte místo něj normální řecký jogurt a přidejte si do něj jahody a ořechy. Ve standardní porci této lahůdky získáte dvakrát více bílkovin a ořechy s jahodami zajistí potřebné množství vlákniny a antioxidantů. Nicméně ani toto jídlo vám nenahradí plnohodnotnou stravu. «Jogurt není třeba žvýkat– vysvětluje další dietoložka Lisa Haymová – bez této jednoduché činnosti organismus nepociťuje nasycenost».
7 dní sebelásky - Online Kurz Zdarma >>>
Otestujte své sebevědomí, úroveň energie, stav osobních hranic a vnitřní sílu >>>
3. Vaječný bílek
Pouze bílková omeleta je mezi těmi, kdo hubnou, velmi populární. Dietologové však nedoporučují žloutky vyhazovat. «Po bílkové omeletě se záhy znovu cítíte vyhládlí – říká Kayleen St. John. – I když je vaječný bílek skvělým zdrojem bílkoviny, základním zdrojem minerálů, prospěšných tuků a vitamínů je právě žloutek. Nemusíte mít žádné obavy, že by vám omeleta obsahující i žloutky zničila postavu».
4. Netučné salátové zálivky
Když do košíku vkládáme láhev dipu s nápisem«0% tuku», domníváme se, že je to správná a zdravá volba. Dietologové s tím však nesouhlasí. «Všechny ty údajně nízkokalorické zálivky jsou ve skutečnosti plné cukru a soli – varuje Lisa Haymová. – A kvůli tomu vás hned po obědě začne trápit hlad».
5. Potraviny označené «zdraví prospěšné»
Dnes už je vcelku obecně známo, že potraviny, které pokládáme za zdraví prospěšné, konzumujeme v nadbytečném množství. Porce rostou, ovšem pocit nasycení přichází stále později. To není dobrá varianta pro toho, kdo se snaží držet dietu.
6. Cukr
Cukr v jakékoli podobě vyvolává návyk, neboť zvyšuje úroveň dopaminu. «Historicky člověk cukr potřeboval, aby přežil, jenomže dnes jsou potraviny s vysokým obsahem cukru všude široce dostupné, závislost na cukru narůstá a je stále nebezpečnější» – konstatuje Julieanna Heverová, losangeleská dietoložka a autorka knihy «Vegetariánská dieta». Potraviny s vysokým obsahem sukru provokují přejídání a přitom nedávají žádný užitek ani pocit dlouhodobého nasycení. Jistou záchranou v této situaci je čerstvé ovoce.«Máme-li velkou chuť na sladké, je jistě snazší sníst čokoládovou tyčinku nebo kousek pečiva – říká Heverová. – Přesto je nahraďte jablkem nebo hruškou, které kromě cukru obsahují vlákninu a vitamíny».
Test: žijete život podle sebe?
Video zdarma - Skutečný smysl ženskosti >>>
7. Müsli a celozrnné tyčinky
Klasické tyčinky prodávané v obchodech jsou nejčastěji plné cukru a sacharidů. Bílkoviny nejsou přítomny. Takže pouze povzbuzují chuť a nenasytí.
8. Kečup
«Stejně jako jiné potraviny vyráběné s přidáním na fruktózu bohatého kukuřičného sirupu, i kečup ponouká mozek falešným povelem k další konzumaci. Narušuje výměnu látkovou a omezuje produkci leptinu, odpovědného za pocit nasycenosti. Mozek nedostává signál, že organismus je nasycen» – vysvětluje Lisa Haymová.
9. Kukuřičné lupínky
Prakticky žádné sladké lupínky neobsahují ani vlákninu, ani bílkoviny, tedy dvě složky normalizující hladinu krevního cukru a utišující ranní hlad. Pokud k nim přidáte nízkotučné mléko, nedostává vaše tělo tuky potřebné k nasycení. Hledejte v obchodech takové lupínky, které obsahují alespoň 5 gramů vlákniny na porci. Speciální dietní varianty jsou sice téměř bez cukru a kalorií, ovšem vlákninu a bílkoviny neobsahují rovněž.
10. Ovocné smoothie
Zapomeňte na ně. «Pokud smoothie neobsahuje ani bílkovinu ani zeleninu, je to vlastně vláknina s fruktózou – vysvětluje Lisa Haymová – to znamená, že hladina krevního cukru vyletí a zase rychle spadne, načež vás čeká únava, skleslost – a nejspíš i hlad. Nízká kaloričnost smoothie totiž nezaručuje nasycení».
A. Muradová
7 dní sebelásky - Online Kurz Zdarma >>>
Zásadotvorná strava – zdroj zdraví
Které potraviny jíst ve kterou denní dobu