Pozdní vydatná večeře může být příčinou povadlých vlasů bez lesku, stresu, obezity, gastritidy a předčasného stárnutí. Zní to až příliš strašidelně? Seznamte se s pěti hlavními důvody, pro které je lepší si pozdní večeři odříci.
1. Pevný spánek a dobrá tělesná pohoda
Pozdní večeře negativně ovlivní spánek. Místo odpočinku tělo zpracovává, co jste mu tak pozdě dodali. Jíst můžeme i večer, avšak přiměřeně. Určitě se nemůžete na noc nacpat. Večer už organismus ani nepotřebuje tolik energie a přebytky ukládá do tukových vrstev. Doporučuje se jíst nejpozději asi tak tři hodiny před spaním. Čas však není jediným korektorem. Důležité je i to, co jíme. Odpoledne a večer by to měly být především bílkoviny.
2. Prevence onemocnění trávicího traktu
Během spánku se výrazně zpomaluje činnost veškerých orgánů a tělesných systémů, samozřejmě včetně trávicí soustavy. Jestliže v průběhu dne produkce žaludečních šťav a trávicích hormonů napomáhá rychlému a účinnému vstřebávání potravy, jejich zvýšený tlak na „ospalý“ trávicí systém působí obráceně. Pozdní večeře se tak normálně netráví a jde-li o opakovaný jev, může to být příčinou vzniku gastritidy, střevních alergií, dysbakteriózy a dalších onemocnění.
3. Absence stresu
Pozdní sytá večeře rázným škrtem zruší veškeré vaše úsilí o správnou výživu. Ráno nejspíš nebudete mít chuť na snídani. Kromě jiných důsledků se podobný způsob stravování spolu s narušeným spánkem může stát příčinou psychického stresu. Pozdní večeře se tak stane důvodem psychického napětí v průběhu celého následujícího dne: budete se bezdůvodně rozčilovat, zlobit a hádat kvůli hloupostem. V krvi se vám zvýší hladina stresového hormou kortizolu, který nejenom stres podněcuje, ale navíc napomáhá vzniku nadváhy, zvláště pak tukových vrstev, které se ukládají na břiše.
Balzám na zlomené srdce - Jak se dát dohromady po rozchodu, vrátit si vnitřní sílu a sebevědomí a vytvořit si nový a šťastný vztah >>>
Jak objevit svou hodnotu, odhalit zdroje své vnitřní síly, přestat být obětí okolností a dovolit si žít šťastný život v proudu.>>>
4. Štíhlé tělo
Nejčastěji bývá pozdní vydatná večeře bohatá na sacharidy, jejichž vstřebávání zvedá tělesnou hladinu glukózy. Během dne se glukóza proměňuje v energii, tonus, výkon a pozitivní náladu. Jestliže se však zásobíte sacharidy na noc, je glukóza ukládána do jater, kde se mění v tuk, štědře dále distribuovaný do celého organismu. Tak vzniká obezita. Navíc vysoká hladina inzulinu, kterou způsobí vysoký cukr, způsobuje riziko cukrovky a kardiovaskulárních onemocnění. Obě dvě skutečnosti – zmiňovaný vysoký kortizol a postupně stále nižší citlivost na inzulin – vedou ke sníženému spalování tuků. Současně potlačujete důležitý vzestup hladiny růstového hormonu, ke kterému dochází v době nejhlubšího spánku.
5. Svěží vzhled a prodloužení mládí
Často po syté pozdní večeři ráno shledáme, že máme pod očima tmavé kruhy. Pokožka nevypadá zrovna svěže a čistě, vlasy ztrácejí lesk i sílu. Navíc syté pozdní večeře urychlují stárnutí. Růstový hormon, potlačovaný pozdním nasycením a jím způsobeným vyplavením inzulinu, v nedostatečné míře nebo vůbec neobnovuje organismus.
Večerní jídla by měla být lehká a složená především z bílkovin. Sacharidy a tuky na noc nekonzumujeme, a to ani když večeříme včas.
Abychom vypadali dobře a také se tak cítili, nemusíme se večeře vzdávat. Stačí dodržet pravidlo, že poslední jídlo by mělo být 3-4 hodiny před ulehnutím. Vyhneme se co nejvíce sacharidům i tukům.
Otestujte své sebevědomí, úroveň energie, stav osobních hranic a vnitřní sílu >>>Jak způsob přípravy jídla působí na zdraví
Jednoduchá pravidla zdravé večeře