Člověk, který je většinovým vegetariánem s občasnou konzumací masa – to je flexitarián. Jde tedy o částečné vegetariánství.
Myšlenka „střední cesty“ pokud jde o konzumaci či nekonzumaci masa začala být na Západě posuzována už v 90. letech. Samo slovo flexitarián naznačuje pružný přístup k problematice. V roce 2003 bylo ostatně Americkou dialektovou společností označeno za nejvýstižnější označení člověka, který je „vegetariánem občas konzumujícím maso“.
V roce 2008 napsala americká dietoložka, výživová poradkyně a konzultantka basketbalového týmu Chicago Cubs, známá z televizního vysílání i svého blogu na Huffington Post, Dawn Jackson Blatnerová knihu Flexitariánská dieta. Rok na to začal podobný směr zdravé výživy propagovat Paul McCartney se svými dcerami Mary a Stellou. Zahájili kampaň „Meat Free Monday“, tedy „Bezmasé pondělky“. Nejspíš ani ne tak dieta jako jméno Paula McCartneye přitáhlo i další celebrity například Gwyneth Paltrowovou, Cameron Diazovou nebo Richarda Bransona. Poznamenejme, že McCartney sám je přesvědčeným a důsledným vegetariánem, a to už mnoho desítek let.
7 dní sebelásky - Online Kurz Zdarma >>>
Otestujte své sebevědomí, úroveň energie, stav osobních hranic a vnitřní sílu >>>
Jestliže se někdo z etických či zdravotních důvodů rozhodne ze svého jídelníčku zcela vypustit maso, určitě mu nepostačí jen zelenina, luštěniny, smažené tofu a sojové maso. Tělo potřebuje mnoho živin z mnoha zdrojů. Vegetariáni musejí projevovat nejenom tolik deklarovanou zodpovědnost k přírodě a životnímu prostředí, ale také vůči sobě samým. Chybějící živiny – především vitamíny a minerály – tedy musejí doplňovat potravinovými doplňky, měli by chodit na pravidelné lékařské kontroly a využívat skutečně odborného nutričního poradenství.
Totální vyřazení masa znamená vyřazení nenahraditelných aminokyselin, které lze získat právě jen z potravin živočišného původu. Jejich deficit se projevuje dysfunkcemi a poruchami endokrinní a imunitní povahy. Maso lidskému organismu dodává vitamíny skupiny B (B12 a B2) a jako jejich zdroj je nahraditelné pouze částečně. Například vegani, chtějí-li si uchovat plné zdraví, musejí dvakrát až třikrát do roka doplňovat železo a B12 déledobým užíváním přípravků tyto živiny obsahujících.
Flexitariánství je tedy dobrým způsobem jak krajnosti v dietním příjmu potravy kompenzovat.
Jak by měla flexitariánská dieta vypadat? Jen velmi stručně uvádíme základní přehled jejích pravidel z knihy Daw Jackson Blatnerové:
- Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce a různé obilniny.
- Maso se konzumuje dvakrát týdně. Má se tím na mysli skutečně maso, nikoli uzeniny.
- Bílé maso je zdravější než červené.
- Ryby se za maso nepokládají, konzumovat se mohou v neomezeném množství.
- Je nutná kontrola železa, vitamínu B12 a mastných kyselin omega-3.
Dalo by se říci, že kniha Blatnerové se objevila ve velmi příhodném čase – na začátku krize roku 2008. Mnozí zarytí masojídci si museli odepřít svůj každodenní stejk čistě z finančních důvodů. Tady měli příležitost, jak své vynucené zdrženlivosti dodat vhodný ideový základ.
Test: žijete život podle sebe?
Video zdarma - Skutečný smysl ženskosti >>>
Na druhou stranu je zcela nesporné, že konzumace masa má rovněž mnohá rizika. Pravidelná konzumace tučné stravy živočišného původu vede ke vzniku nadváhy, vysokému cholesterolu a přímo souvisí se vznikem řady závažných onemocnění trávicího traktu. Zvláštní kapitolu pak tvoří uzeniny, o nichž se jako o přínosu pro lidské zdraví skutečně nedá vůbec mluvit. Tyto skutečnosti jsou jistě pádným argumentem ve prospěch flexitariánství.
Strava našich předků bývala velmi pestrá a rozmanitá, zužitkovávala mnohem více zdrojů rostlinných i živočišných. Maso však vždycky patřilo k drahým potravinám. Jeho konzumace byla v běžné populaci dlouho spojena výhradně s různými svátky a slavnostmi, případně se maso konzumovalo jen v neděli. Nedostupnost masa podporovaly i náboženské zvyklosti; typický je například velikonoční půst nebo středa a pátek jako postní, bezmasé dny; do hry vstupovaly i sezónní lovecké vlivy. Jisté výsadní postavení masa v jídelníčku a okolnosti s jeho konzumací spojené našly své vyjádření také v lidových rčeních, říkadlech a písních.
Budeme-li se jako tím nejlepším vodítkem řídit zdravým rozumem, nejde proti flexitariánství nejspíš nic namítat. Pokud jde o konzumaci masa obecně, měli bychom se tak jako tak řídit starým českým pořekadlem: „Dobrýho pomálu“.
7 dní sebelásky - Online Kurz Zdarma >>>
Jak lidské myšlenky ovlivňují zdraví
10 zajímavých faktů o spojení střeva a mozku