Na úvod malý testík. Vyjmenujte, aniž byste někam nahlíželi, pět způsobů, jak zlepšit funkci mozku. – Dobrá, zkusíme to společně: učení se něčemu novému, meditace, pozitivní myšlení, sport a … střevní bakterie! Správná a dostatečně rozsáhlá střevní mikroflóra. Jak se ukázalo, nezávisí na střevní mikroflóře pouze to, jak se cítíme nebo naše tělesná hmotnost, ale také zdraví mozku.
Známý neurolog a autor bestsellerů David Perlmutter ve své knize „Mozek v kondici: Netušená síla střevních mikrobů a cesta ke svěžímu mozku“ (česky 2016, Paseka) vysvětluje, jak bakterie působí na mozek a doporučuje, co dělat, aby šlapal jako hodinky. Podělíme se s vámi o některé zajímavé skutečnosti z Perlmutterovy knihy.
1. Můžou za to bakterie, ne bonbóny
Miliony lidí na celém světě si s ulehčením oddechnou, až se dozvědí, že nadbytečná kila možná nejsou vůbec jejich vina. Optimální tělesná hmotnost závisí na vzájemném poměru dvou skupin bakterií – Firmicutes a Bacteroidetes. Tento poměr se u hubených a silných lidí odlišuje. Přidejte do svého jídelníčku více potravin rostlinného původu, abyste tuto proporci změnili ku svému prospěchu.
Bakterie jsou různé. Některé jsou užitečné, jiné zas moc ne.
2. Deprese a jídelníček
Antidepresiva zvyšují hladinu serotoninu v mozku. Člověk se po nich cítí dobře. Zhruba 90 procent serotoninu – neurotransmiteru zodpovědného za pocity štěstí a spokojenosti – vyrábějí přitom nervové buňky ve střevě.
Změna jídelníčku proto často pomůže daleko víc než antidepresiva. K tomuto závěru společně dospěli neurologové i psychiatři. Jestliže není střevo v pohodě, pociťuje mozek to samé.
3. Odvaha ke snídani
Jak se ukazuje, jsou střevo a také výživa schopny ovlivňovat chování. Renomovaný americký odborný časopis Gastroenterology zveřejnil výsledky zajímavého výzkumu. Bakterie ze střeva plachých myší byly přeneseny do střeva myší, které se chovaly podstatně odvážněji, a naopak. Poté byly pozorovány změny v chování těchto hlodavců. Ustrašené myši se chovaly doslova jako utržené ze řetězu, zatímco ty původně odvážné byly daleko obezřetnější.
4. Urychlovače mozku
Není se co divit, že těhotné maminky mívají chuť na kvašené okurky. Ty jsou jedním ze základních přírodních probiotik, «urychlujících“ funkci střeva a mozku. Prakticky na celém světě jsou zdrojem probiotik v jídelníčku fermentované, to jest kvašením a kysáním upravované potraviny. Takže se dejte na kysané zelí.
5. Tajemství sportovců
Příznivé účinky sportování jsou dávno všem známy. Nedávný průzkum ukázal, že nejsou dány pouhým spalováním kalorií. Cvičení rovněž ovlivňuje bakteriální rovnováhu a podporuje typy bakterií bránících přibírání nadváhy.
Vyberte si sportovní aktivitu podle svého vkusu a zapomeňte na nadváhu.
6. Kakao při svíčkách
Chlapci z Dánska mají za to, že kakao při svíčkách nás dělá šťastnějšími. A mají pravdu. Krom toho kakao vylepšuje rozumové schopnosti a zlepšuje krevní zásobení mozku. Obecně jídelníček bohatý na zdravé tuky a bílkoviny snižuje četnost onemocnění depresemi. Naopak potraviny bohaté na sacharidy a cukr ji zvyšují.
Pokud se rozhodnete obnovovat svou střevní mikrofloru podle programu uvedeného v knize, dozvíte se, že můžete konzumovat čokoládu, kávu i víno (samozřejmě v přiměřeném množství) a pít čaj podle libosti.
7. Mocné a bezbranné mitochondrie
Zdraví mitochondrií určuje zdraví organismu. Dnes například víme, že mitochondrie sehrávají klíčovou roli u stále více rozšířených onemocnění jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova nemoc, cukrovka a také rakovina. A víc než to – o osudu každé jednotlivé buňky rozhodují mitochondrie. To ony určují, zda má buňka žít nebo zemřít.
Mitochondrie jsou snadno zničitelné zánětlivým procesem, zejména pak tím, ke kterému dochází v důsledku nerovnováhy ve společenství střevní mikroflory.
Je třeba se zaměřit na hledání příčin vzniku psychických onemocnění, abychom našli účinné způsoby léčení bez užívání prostředků se závažnými vedlejšími účinky.
8. Zákeřný lepek
Moderní pšenice dokáže vyprodukovat více než 23 tisíc různých bílkovin, z nichž každá může vyvolat potenciálně nebezpečnou zánětlivou reakci organismu.
9. Cukr v přírodě a ve výrobě
V jednom kusu přírodního ovoce je relativně málo cukru ve srovnání s plechovkou obyčejné limonády nebo koncentrované šťávy. Jablko průměrné velikosti má zhruba 70 kalorií z cukru obsaženého v ovocné dužině, bohaté na rostlinnou vlákninu. Pro srovnání – v plechovce běžné limonády o obsahu 350 ml je dvakrát více kalorií pocházejících z cukru – 140. Stejně objemná sklenka koncentrované jablečné šťávy bez dužiny má stejné množství kalorií pocházejících z cukru jako limonáda.
Organismus nezaznamená rozdíl mezi kaloriemi z jablečné šťávy nebo limonády. Je proto lepší jíst přírodní ovoce.
10. Škodlivost životního prostředí
Jednou z příčin, pro kterou mohou být látky ze životního prostředí nebezpečné, je skutečnost, že bývají zpravidla lipofilní. Tato vlastnost způsobuje, že se ukládají v žlázách s vnitřní sekrecí a v tukových tkáních.
A ještě hůř – jsou-li játra přetížena toxiny, plní svou funkci zbavování organismu škodlivin s daleko nižší efektivitou. To způsobuje změny stavu celého organismu, včetně složení mikroflory střeva.
Není ve vaší moci změnit s jakou mikroflorou jste přišli na svět, můžete ji však změnit pomocí toho, co jíte, v jakém žijete prostředí a jaký způsob života vedete. Věda nám dnes poskytuje možnost ovlivnit vlastní mozek změnou jídelníčku. A cítit se den po dni lépe.
Vyzkoušejte to.
K čemu jsou nám nemoci?
Deepak Chopra – jak restartovat vlastní zdraví na genetické úrovni