Doktorka Sara Gottfriedová z Harvardské university je odbornicí na hormonální kůry podporující hubnutí. V článku vysvětluje, jak nám hormonální nerovnováha brání zhubnout.
Víte, že příčinou, kvůli které tak neúspěšně bojujete s nadváhou, je nejspíš selhání vašeho hormonálního pozadí ?
Jako gynekoložka a žena moc dobře chápu to trápení, které zakouší každá žena s nadváhou. Sama jsem v minulosti byla tlustá. Takže jsem musela své lékařské poznatky uplatnit sama na sobě, abych se zbavila přebytečných kil. Ráda se s vámi o ně podělím.
Hormonů je obrovské množství. Existují však 4 specificky ženské hormony, jejichž rozhození brání hubnutí.
Blokátor úbytku váhy #1: nerovnováha estrogenu
Tento hormon má na svědomí naše poprsí a boky. Produkují ho vaječníky, a to v omezené míře i po menopauze.
Stejně jako další hormony, je estrogen odpovědný za vaši reakci na jídlo, pití a jiné poživatiny. Právě kvůli němu je pro ženy se stoupajícím věkem stále těžší shodit nadbytečná kila.
Co dělat: Doporučuji jíst asi půl kila zeleniny denně. Vláknina obsažená v zelenině pomáhá odvádění estrogenu z těla. Krom toho obsahuje zelenina řadu vitamínů a jiných tělu prospěšných látek. A navíc, její spotřeba sníží vaši spotřebu masa. To vám bude jenom ku prospěchu. Červené maso může vést k přebytku estrogenu. Netvrdím, že máte vyřadit maso vůbec, existují však závažné argumenty pro omezení jeho spotřeby.
Zatím neexistují věrohodné výzkumné výsledky „pro“ nebo „proti“ masu. Bohužel nejsou k dispozici vědecké důkazy větší prospěšnosti požívání masa nebo naopak rostlinných bílkovin, produktů moře a drůbeže.
Blokátor úbytku váhy #2: přebytek inzulinu
Je známo, že každý druhý Američan trpí tou či onou formou diabetu, což je provázeno nadváhou. Nadváha nebo nadbytek tukové tkáně při normální váze narušují úroveň inzulinu. Buňky vašeho těla ztrácejí citlivost na inzulin (inzulinová rezistence). V důsledku dochází k porušení funkce regulátoru glukózy, hladina krevního cukru rychle kolísá a – kromě dalšího – přibývá tuku.
Co dělat: Doporučuji pití filtrované vody se dvěma lžícemi jablečného octa. Výzkum prováděný v roce 2004 ukázal, že požití 2 lžic jablečného octa před jídlem s vysokým obsahem sacharidů u lidí s inzulinovou rezistencí významně snižuje hladinu glukózy v krvi.
Existuje samozřejmě mnoho dalších cest ke snížení přebytku inzulinu, například odříci si cukr a umělá sladidla. Určitě si však pamatujte, že máte-li rozhozený metabolismus, je to první příznak problémů s inzulinem. A ze všeho nejdřív je třeba navštívit lékaře.
Blokátor úbytku váhy #3: přebytek kortizolu.
Kortizol je odpovědí organismu na stres, to je více méně obecně známo. Jde-li o hormonální nerovnováhu a obezitu, vedou všechny cesty ke kortizolu.
Teoreticky většina z nás ví, že přebytek kortizolu zkresluje naše sebehodnocení a vnímání reality, teorie se však někdy rozchází s praxí. Pociťuje-li vaše tělo neustále tlak stresu, začne hromadit tukové zásoby. S největší pravděpodobností na břiše. Kortizol rovněž způsobuje závislost na jídle, zvláště na cukru. Výsledkem je čistý tuk, ukládaný po celém těle.
Co dělat: Ke snížení hladiny kortizolu je třeba zastavit přísun kofeinu. Přestaňte pít alespoň na týden kávu a uvidíte, že budete lépe spát. A i celkově budete klidnější. Pokud je pro vás úplné vyřazení kofeinu úkolem nad vaše síly, zkuste kávu nahradit zeleným čajem. I ten obsahuje kofein. Pak můžete přejít k bílému čaji a nakonec si odříci i ten.Vůbec nejlepší je nahradit čaj horkou vodou s citrónem a špetkou cayenského pepře. Pravidelné ranní popíjení jednoho či dvou šálků každé ráno velmi povzbudí činnost vašeho trávicího traktu.
Jsou i další způsoby snížení hladiny kortizolu, ale vyřazení kofeinu je nesporně na prvním místě.
Blokátor úbytku váhy #4: nedostatek adiponektinu.
Adiponektin je hormonem tukové tkáně. Potřebujeme ho k regulaci hladiny glukózy a jako stimulátor využití mastných kyselin v tkáních. Tento hormon je chemickým prostředníkem komunikace mezi centrální nervovou soustavou a tukovou tkání. Reguluje zánětlivé a oxidační procesy podporující vznik obezity.
Co dělat: k vyrovnání hladiny adiponektinu doporučuji jíst pistácie. Je opravdu fantastické, jak jediná potravina ovlivňuje celkovou koncentraci hormonu v organismu. Výzkum, jehož se zúčastnilo 60 osob prokázal, že jestliže lidem s nízkou hladinu adiponektinu podáváme pistáciové oříšky, jeho úroveň stoupá.
Zlepšení bylo pozorováno u objemu pasu, v úrovni krevního cukru nalačno a také v úrovni celkového cholesterolu.
Kromě pistácií je vhodná konzumace potravin s mononasycenými tuky, jako jsou avokádo nebo tmavá čokoláda.
Zapomínat bychom neměli ani na cvičení.
Co ještě zvyšuje hladinu adiponektinu? Pravidelné hladovění.
Vůbec nejjednodušší příklad: nejíst na noc. Minimální efektivní doba takové hladovky je 18 hodin. Takže pokud jste naposledy jedla v 18 hodin, měla byste druhý den jíst až v poledne.
Pět bodů na těle, které vám pomohou zhubnout
6 typů obezity a jak se zbavit každého z nich