Červený zázrak chránící zdraví a zpomalující stárnutí

Dokáže ochránit lidské buněčné membrány před negativními účinky gama záření i před slunečním ultrafialovým zářením, je prevencí srdečních a cévních onemocnění a také infarktu myokardu, významně snižuje riziko vzniku rakoviny – zejména rakoviny prostaty, prsu a zažívacího traktu. Lykopen. Spolu s betakarotenem nejhojněji zastoupený karotenoid v lidském těle, avšak dvakrát účinnější než betakaroten – a pro zajímavost dodejme, že desetkrát účinnější než vitamín E. Lykopen je vůbec nejsilnější antioxidant. Chrání také před vznikem a rozvojem aterosklerózy a všemi jejími projevy.

Protože chrání buňky před působením volných radikálů, zpomaluje lykopen projevy stárnutí pokožky a brání také vzniku rakoviny kůže.

Obecně zvyšuje imunitu organismu a snižuje riziko infekčních onemocnění.

Lykopen působí synergicky s vitamínem C. Je tedy dobré doplnit pokrm připravený z rajčat třeba pár kapkami citronové šťávy.

Naopak bylo prokázáno, že kouření účinky lykopenu blokuje.

Rajčatům, ve kterých je ho nejvíc, dodává nádhernou červenou barvu. Obsah lykopenu v rajčatech se liší podle odrůdy, pěstitelských podmínek, klimatu a stupně zralosti. Nejvíce ho najdeme ve vyzrálých červených odrůdách rajčat, ale i u nich může být mezi jednotlivými druhy rozdíl v obsahu této látky až 75 procent.

Lykopen je látka lipofilní povahy, to znamená, že se snadno rozpouští v tucích. Z rajčat připravených na troše oleje se také nejlépe vstřebává v trávicím traktu. Tepelná úprava obsah využitelného lykopenu v rajčatech ještě zvyšuje .

Kromě rajčat je významněji zastoupen ještě v šípku, červeném grapefruitu, guavě a melounu.

=========
Prastarý lidový prostředek léčby řady neduhů
Kouzelná síla fytoestrogenů