Potraviny prospívající očím a játrům

Co bychom měli zařadit do jídelníčku, chceme-li mít zdravý zrak i játra.

Oko – do duše okno, praví lidové rčení. Ponechme teď stranou, kolik může o člověku povědět jeho uhýbavý pohled, klopení očí nebo časté mrkání. Všimněme si toho, co oči mohou prozradit o zdravotním stavu. A není toho málo. Člověk nemusí být odborníkem, aby si na očích všiml změn, které signalizují problémy s játry, žloutenku, cukrovku nebo špatnou funkci štítné žlázy. Ostatně, i tradiční čínská medicína spojuje oči s játry.

Není třeba zdůrazňovat význam těchto orgánů pro lidské zdraví a kvalitu života. Až devadesát procent informací získáváme zrakem. S metabolismem a detoxikací organismu související funkce jater jsou obecně známé, nejsou však ani zdaleka jediné. Výkon jater je impozantní. Ve stavu tělesného klidu jimi protečou za jednu minutu dva litry krve…

Co můžeme udělat pro zdraví a odolnost svého zraku a jater? Nepochybně mnoho záleží na tom, co jíme a pijeme.

Ovoce a zelenina

Obojí je doporučováno v zájmu lidského zdraví v co největším množství. Zelenina prakticky neomezeně, u ovoce je dobré přihlédnout k obsahu cukru. Konzumovat bychom oboje měli každý den. Špenát, kapusta a další listová zelenina obsahují lutein a zeaxantin, látky chránící oční sítnici. Zároveň neutralizují kovy, různé chemikálie a pesticidy, čímž pomáhají také játrům. Česnek a cibule jsou bohaté na síru, nezbytnou k tvorbě glutationu, antioxidantu, který prospívá nejenom očím. Česnek krom toho aktivuje enzymy odplavující toxiny z těla. A navíc ještě obsahuje vysoké množství alicinu a selenu, přírodních látek, které játra přirozeně čistí. Červená řepa obsahuje flavonoidy podporující jaterní funkce a také betakaroten. Dále bychom mohli uvést artyčoky, chřest, celer, ředkvičky nebo pórek. Věčný evergreen mrkev nesmíme opominout už pro vysoký obsah karotenů.


Borůvky a hroznové víno obsahují antokyaniny, které významně posilují vidění za šera. Opravdovým darem pro játra je grapefruit, jehož detoxikační, antioxidační a antikancerogenní účinky jsou pozoruhodné. Růžový grapefruit je bohatým zdrojem antioxidantu betakarotenu, tedy provitaminu A, který se podílí na zdraví zraku. Přírodní zdroje betakarotenu jsou na rozdíl od těch umělých bezpečné. Všechny citrusy játrům i očím velmi prospívají. U grapefruitu však pozor, pokud užíváte nějaké léky. Účinnost některých z nich totiž grapefruit ovlivňuje. Proto se poraďte v lékárně a čtěte dobře příbalové letáky.

Vyjmenované druhy ovoce a zeleniny, ale i řada dalších jsou samozřejmě zdrojem dalších cenných látek – kupříkladu vitamínu C – které prospívají jak očím, tak játrům.

Rybí tuk

Makrela, tuňák, treska, sardinky. Tuk těchto ryb je bohatý na kyselinu ze skupiny Omega-3: dokosahexaenovou, označovanou zkratkou DHA. DHA má velký význam pro mentální rozvoj dítěte, dále pro správnou funkci buněčných stěn, nervů, očí, podporuje imunitu a kardiovaskulární systém. Je doporučována pro dobrý zrak, při suchých očích a věkem podmíněné makulární degeneraci. Zároveň Omega-3 snižují množství tuku v játrech a potlačují zánětlivou reakci. A to nemluvíme o blahodárném účinku, který mají na kardiovaskulární systém.

Ořechy a semínka

Semínka dýně a slunečnice jsou zdrojem neobyčejně cenných látek. Pro oči jsou například slunečnicová semínka skvělým zdrojem vitamínu B2, který pomáhá s prevencí i překonáním světloplachosti. Oba druhy jsou velmi bohaté na vitamín D. Ten tak snadno v přírodě nenajdeme, nejčastěji je označován za vitamín slunečního světla, protože UV záření umožňuje jeho tvorbu v pokožce. Vitamín D podporuje metabolismus jater a má velmi příznivý vliv na kvalitu vidění. Existují studie poukazující na jeho význam při předcházení rozvoje krátkozrakosti a šedého zákalu. Pomocníkem jater jsou i vlašské ořechy, bohaté na glutation a Omega-3 mastné kyseliny. Vlašské ořechy podporují játra při očistných procesech. Stejně tak játrům prospívají lněná či konopná semínka. Vynikajícím prostředkem jsou semena ostropestřce mariánského. Obsahují látku silymarin, která játra chrání před nasycenými tuky, různými potravinovými přísadami, dusičnany, alkoholem a syntetickými látkami obsaženými v mnoha lécích. Silymarin je pomocí i pro játra nemocná, pomáhá při léčbě zánětů i cirhóze. Regeneruje jaterní buňky a cévy.


Byliny

Petržel je velmi účinným prostředkem detoxikace jater – a také ledvin. Najdeme v ní vitamíny A, C, K, betakaroten, kyselinu listovou, dále vápník, hořčík, mangan, železo, draslík a síru. Z komplexu vitamínu B pak je to B2, o jehož významu pro zrak už jsme hovořili.

Kořen pampelišky játra čistí a regeneruje. Podobně působí kořen čekanky. Pro regeneraci i léčbu jsou doporučovány oddenky pýru. Všechny můžete koupit sušené v lékárně. Světlík lékařský doporučuje nejen lidové léčitelství k léčbě očních onemocnění, potlačuje totiž účinně záněty očních spojivek, záněty víček, alergické oční záněty, podporuje léčbu zeleného a šedého zákalu a světloplachosti. Zároveň světlík zlepšuje trávení, podporuje funkci jater a snižuje krevní tlak.

Na Dálném východě je vysoce ceněn čaj připravený z čínské švestky liči a lístků chrysantémy. Má příznivý vliv na zrak i játra. Liči (listy i plody) zvyšuje imunitu a působí protizánětlivě. Plody mají antioxidační účinky, normalizují hladinu krevního cukru a regulují krevní tlak. Kromě jater pozitivně působí na trávicí a nervovou soustavu, na kosti a kůži. Podporuje metabolismus jater. Liči běžně koupíte v obchodě, čaj z chryzantémy jde koupit na internetu.

K očistě a léčbě jater je doporučován rovněž čaj z prorostlíku, šípkový čaj, čaj z vrcholáku a indického angreštu (amalaki).

Doporučován často bývá i kořen lékořice, avšak pro možné vedlejší účinky užívání odvaru je třeba opatrnosti a jako u všech bylin i lékařské konzultace.

=========
Jak rozlišit hlad psychologický a fyziologický
Adaptogeny: tajemství zdraví a dobré nálady