Jak správně konzumovat mléčné výrobky

Jak-správně-konzumovat-mléčné-výrobky

Co vlastně je mléko a jak správně jíst výrobky z něj? Ptali jsme se odborníka.

«Všichni máme tak nějak za své, že mléko je nápoj. Jenomže toto označení není úplně správné. Přírodou bylo mléko stvořeno jako komplexní potravina. Kojené děti dokážou mléko trávit díky laktáze a reninu, enzymům nezbytným k jeho trávení. Dospělý člověk jich produkuje méně, proto mléčný kasein může v žaludku vytvářet pevné shluky sraženin.

Proč je sklenice obyčejného mléka daleko užitečnější, než stejné množství mléka v podobě ovocného koktejlu? Za hodinu organismus stráví 32 procent požitého mléka. Každá přísada, ať ovoce nebo zelenina, učiní i tak už dost složitý biochemický proces trávení ještě složitějším. I krupicová kaše vařená z vody by se trávila snáz, než ta s mlékem.

Abychom z mléka získali maximum užitku, je lépe je konzumovat jako samostatné jídlo, odděleně od jiných potravin. Má-li být jídelníček zdravý, nemá rozhodně spojovat mléko s masem, rybami ani chlebem. Podobnou kombinací si můžeme způsobit mnohem více škody než užitku. Mléko je dobré v každém ročním období, ať studené nebo teplé. Je součástí mnoha prohřívacích nápojů. Jenom receptů na kávu s mlékem nebo na mléčný punč existuje několik desítek. Nejrozšířenějšími přísadami těchto zimních nápojů jsou skořice a med. Na noc má vlažné mléko jednoznačně uklidňující účinky – můžeme do něj přidat med či koření (šafrán, fenykl, heřmánek). S mlékem můžeme smíchat dokonce i odvar ze šípků.

Trávení kefíru se od trávení obyčejného mléka liší díky obsahu živých kultur. Kysané mléčné výrobky se celkově tráví daleko snáz a rychleji a mají blahodárný účinek na žaludek a střevo. Za tu hodinu, kdy je mléko v žaludku stráveno teprve z třetiny, trávení kefíru je téměř ukončeno – na 90 procent. Všechny užitečné látky, vápník, vitamíny a stopové prvky se za krátkou dobu v žaludku rozpustí a jsou rychle vstřebávány střevní sliznicí. A doplňky v podobě různých plodin a ovoce tu budou daleko užitečnější než v obyčejném mléce.

Kefír se pije chlazený. V teplých ročních měsících je to výborná svačinka. Vše, co bylo řečeno o kefíru, platí také o jogurtu. Je to samostatný dezert. Hodí se k němu stejné přísady – ovoce, zelenina, zrniny.

Že tvaroh obsahuje hodně vápníku, ví každý od dětství. Málokdo však ví, že tvaroh může být žaludkem stráven během dvou hodin. Pravda, ve spojení s tuky a sacharidy se tato rychlost snižuje, avšak s bílkovinami a vitamínem D zase o 10 procent stoupá. Nejrůznější rostlinné přísady (ovoce, bobuloviny, zelenina, bylinky, ořechy i sušené ovoce) trávení podporují. Chlazený tvaroh je pokládán za letní potravinu, v zimě ho najdeme spíše v tepelně upravovaných jídlech a moučnících, jako jsou třeba nudle nebo palačinky s tvarohem. Tvaroh je rovněž hojně využíván jako dietní potravina».

=========
10 faktů o banánech – možná je začnete jíst každý den
Zhubnout, zbavit otoků, prospět pleti a ještě chutnat. Co všechno umí cuketa.

Více pro kondici: