Dieta věčného mládí. Odborníci zjistili, co je třeba jíst, abychom nestárli.

Existují potraviny schopné účinně ovlivňovat funkci některých genů, tvrdí tvůrci nutrigenomiky. Tato nová strategie, údajně umožňující udržení mladistvého těla a dokonalé pokožky, se zabývá výzkumem způsobů, jimiž výživa působí na geny. Její stoupenci tvrdí, že některé z živin dokážou zastavit geny způsobující nemoci a urychlující stárnutí. Můžete zapomenout na přísné diety, přestat počítat kalorie a omezovat se v mlsání sladkostí. Stačí přidat do své stravy potraviny ovlivňující působení genů. Pozoruhodně jednoduchý recept pevného zdraví a věčného mládí!

První, kdo nahlas prohlásil, že potraviny jsou schopné ovlivňovat funkci genů, byl americký dermatolog a odborník na lidskou výživu a projevy stárnutí Nicholas Perricone (nar. 1948). Je členem řady společností zaměřujících své působení tímto směrem – Americké společnosti pro výživu, Společnosti pro investigativní dermatologii a jiných. Je také držitelem amerických i mezinárodních patentů z oblasti léčení systémových onemocnění kůže, tvůrcem špičkových preparátů protizánětlivého účinku. Proslulým se stal jako autor mnoha bestsellerů věnovaných novým trendům ve výživě, péči o pleť a otázkám stárnutí. Česky vyšla v roce 2011 jeho kniha „Navždy mladá“ (nakladatelství Pragma).

Perricone tvrdí, že genetické nastavení lidského organismu nemusí být konstantní. Dá se v průběhu života modifikovat. A nejvýznamnějším způsobem a cestou ovlivnění je výživa. To, co jíme.

Podle Perriconeho názoru není důležité množství kalorií, ale prospěšnost výživných látek obsažených v potravinách. Některé z nich jsou vyloženými pilulkami mládí, schopnými zpomalit stárnutí organismu.

«Dostává se nám jistého souboru genů, které zdědíme, včetně dispozic k dřívějšímu nebo pozdějšímu stárnutí a k určitým onemocněním», prohlašuje doktor Perricone. «Avšak při pravidelném zařazování do jídelníčku některé druhy potravin dokážou do tohoto celkového plánu vnést jisté korekce».

Mnohé nedávné výzkumy dokládají, že Perriconeho názor není tak docela nepodložený. Například internistka a endokrinoložka, odbornice na otázky výživy doktorka Brunilda Nazario z USA má za to, že dieta založená na myšlenkách doktora Perriconeho ničím neodporuje moderní dietologii a je zcela odůvodněná.

Způsob výživy, který Perricone navrhuje, nepočítá s žádnými zásadními omezeními pokud jde o příjem potravin. Pouze zdůrazňuje nutnost pravidelné konzumace některých druhů potravin, které organismus stimulují v boji proti procesu stárnutí. Které to jsou?

10 druhů potravin, jejichž pravidelná konzumace umožňuje přenastavit svůj organismus, překonat genetickou danost a vyzvat stárnutí na souboj:


Hořká čokoláda

Na mysli se má čokoláda s maximálně vysokým obsahem kakaa. Kakao obsahuje silný antioxidant prokyanidin B2, neobyčejně účinný ochranný prostředek proti nejrůznějším infekcím. V první řadě je tato látka velmi prospěšná kůži. Navíc podporuje růst vlasů. Je tedy kakao, respektive čokoláda s jeho vysokým obsahem takříkajíc povinná pro ty, kdo si chtějí až do vysokého věku udržet svěží pleť.

Losos

Perricone sdílí názor drtivé většiny výživových odborníků, že lososa a jiné druhy ryb, které žijí v chladných vodách, je třeba konzumovat pravidelně.

Tyto ryby obsahují mastné kyseliny omega-3 a antioxidanty. Navíc jsou zdrojem bílkovin nezbytných pro organismus při výstavbě tkání. Všechny tři tyto prvky jsou pro omlazení organismu klíčové. Jejich požívání široce podporuje aktivizaci genů omlazujících organismus, tvrdí doktor Perricone.

Poznamenejme, že je třeba hledat na trhu ryby lovené ve volné vodě, což může být problém. Stále masověji se totiž prodávají ryby z chovů, jejichž podmínky naprosto neskýtají záruku uchování prospěšných hodnot běžně u masa těchto ryb udávaných.

Skořice

Toto koření nejenom dodává lahodnou chuť některým jídlům a nápojům. Je také jedinečným prostředkem sloužícím prodloužení života. Skořice reguluje hladinu krevního cukru, příznivě ovlivňuje mozkovou činnost a zvyšuje koncentraci.

Podle Perriconeho tvrzení antioxidanty obsažené ve skořici účinně snižují riziko vzniku a rozvoje melanomu. Fakticky je skořice schopná v organismu plnit stejnou roli jako potočnice lékařská – být „zapínačem“ některých genů, aktivně podporujících činnost lidského imunitního systému.

Houby

Ve většině moderních diet zkrátka nejsou přítomny. Má se za to, že jsou to potraviny, jejich trávení je obtížné, přičemž nemají žádné zvláštní výživové přednosti. Jenomže jak zdůrazňuje doktor Perricone, výzkumy několika posledních let ukazují, že některé druhy hub mají velmi příznivý vli na lidský imunitní systém, zlepšují metabolismus a upevňují zdraví jater.

Například houba Shiitake (Houževnatec) obsahuje množství velmi účinných antioxidantů. Oblíbené voňavé lišky jsou bohaté na selen, který neobyčejně prospívá ledvinám a vylučovacímu ústrojí. Krom toho většina hub je bohatá na vitamín D. Jeho obsah v nich lze zvýšit sušením na slunci. Budapešťská universita podnikla experiment s ozářením žampionů UV. Hodnota obsaženého vitamínu D vzrostla čtyřikrát.

Potočnice lékařská (Řeřicha potoční)

Opět jde o vysoký obsah antioxidantů zvyšujících schopnost imunitního systému čelit infekcím a škodlivým látkám, především volným radikálům, kteří jsou hlavními agenty stárnutí v organismu.

Kromě toho je potočnice přírodním diuretikem, močopudným prostředkem, který z těla odvádí škodlivé soli usazující se jinak v ledvinách a v játrech a snižujícím zátěž kardiovaskulárního systému.

Podle Perriconeho tvrzení pravidelná konzumace potočnice lékařské aktivuje v organismu některé geny, produkující pro imunitní systém svrchovaně důležité látky.

Je třeba dodat, že konzumací potočnice může dojít k nákaze takzvanou fasciolózou, onemocněním jater a žlučníku, protože se na ní usazují parazitické motolice, které jsou příčinou této nemoci. V České republice se toto onemocnění vyskytuje spíše sporadicky u zvířat.

Semena Šalvěje

Šalvěj je za léčivou rostlinu pokládána po tisíce let, nicméně oficiální medicína k ní zaujímá spíše rezervované stanovisko, jako ostatně k většině jiných prostředků lidového lékařství.

Perricone však tvrdí, že to rozhodně není správné a sám se snaží tradiční přístup k šalvěji změnit. Navrhuje pravidelně konzumovat nikoli zelené části rostliny, ale její semena. Jsou bohaté na mastné kyseliny Omega-3, které aktivují omlazující geny. Krom toho jsou v semenech šalvěje vysoké koncentrace vitamínu E a také vápníku, nezbytného k výstavbě kostní tkáně.

Zelený čaj

Zelené druhy čaje obsahují spoustu katechinů, což jsou přírodní antioxidanty, odvracející stárnutí a podporují hubnutí, protože zpomalují, respektive brání ukládání tukových vrstev v organismu. Podle výzkumů pravidelné pití zeleného čaje urychluje spalování tuku organismem o 15-20 procent.

Některé výzkumy ukazují, že zelený čaj je významným «zapínačem» genů schopných bránit organismus proti rakovině. Konkrétně například proti rakovině prsu, žaludku a rakovině prostaty.

Zelený čaj má rovněž omlazující účinky na kůži a zlepšuje mozkovou činnost, je přesvědčen doktor Perricone.

I tady platí, že je třeba dodržet rozumnou míru. Obvykle bývá doporučováno vypít denně 2-6 šálků, ne více. Zelený čaj obsahuje kofein. Reakce na něj jsou individuální. Krom toho může ovlivnit vstřebávání železa z potravy. Neměl by se tedy pít brzy před či po jídle nebo při něm.

Červené víno

Jediný z alkoholických nápojů doporučovaný k pravidelné konzumaci. Příčinou je obsah resveratrolu, velmi silného antioxidantu. Litr červeného vína obsahuje asi 0,2 až 5,8 mg resveratrolu (podle odrůdy révy, z níž bylo víno vyrobeno). Doktor Perricone uvádí, že resveratrol je aktivním fermentem, který brzdí ukládání tuku v organismu, protože blokuje receptory tukových buněk.

Některé výzkumy zmiňují rovněž schopnost této látky působit proti rakovině. Nicméně musíme uvést, že zdaleka ne všichni odborníci s kladným hodnocením resveratrolu souhlasí a existují studie opačného zaměření.


Zázvor

Jeden z klíčových prostředků v boji proti tukovým buňkám. Zázvor obsahuje éterické oleje stimulující produkci žaludeční šťávy, a zlepšuje tak trávení. Díky tomu organismus vynakládá více energiena spalování tukových buněk.

Některé výzkumy dokládají, že pravidelná konzumace zázvoru zlepšuje stav pokožky. Bylo rovněž potvrzeno, že dva gramy zázvoru denně stačí, aby se hladina krevního cukru snížila o 20 procent. Jinými slovy, zázvor pomáhá čelit cukrovce.

Zázvor však může mít i negativní účinky jako nevolnost, průjem, srdeční poruchy. Konzumace čerstvého zázovru však nemá překročit 4 g denně, sušeného pouhý 1 g. Malé děti by neměly zázvor konzumovat vůbec. A vyhnout se mu mají také osoby s dlouhodobým onemocněním užívající určitý typ léčiv, například diabetici.

Grapefruit

Užitek grapefruitů byl dokázán už dávno a není o něm žádných pochyb. Nové výzkumy jenom doplňují už dříve získané poznatky a ukazují, že grapefruit ještě nebyl plně doceněn. Jeho síla nespočívá jenom ve vysokém obsahu vitamínu C, ale také ve schopnosti ovlivňovat úroveň inzulinu v krvi.

Hořké vnitřní obaly dužiny, které mnozí vyhazují, by měli ve skutečnosti jíst spolu s dužinou, neboť právě ony obsahují flavonoid narigin, což je antioxidant stimulující spalování tuků v organismu a odvod žlučových přebytků.

Dodejme, že kombinace některých léků s grapefruitem může vést k závažným nežádoucím účinkům různé povahy – závisí na typu preparátu. Například kombinování s léky na vysoký tlak či cholesterol je zcela nežádoucí. U těchto preparátů bývá upozornění na grapefruit uvedeno v příbalovém letáku.

Podle tvrzení doktora Perriconeho dodržováním uvedených výživových doporučení lze dosáhnout toho, že v šedesáti budete vypadat na čtyřicet. Správná výživa umožňuje omlazujícím genům zůstávat v činnosti i v takovém věku, kdy obvykle jejich funkce vyhasíná.

=========
Zázračná chia semínka
O prospěšnosti brokolice

Více pro kondici: