7 potravin očišťujících organismus

Které potraviny nám pomohou očistit organismus?

Čerstvé a kysané hlávkové zelí

Málokterá ze všech známých rostlin má tolik prokázaných léčivých účinků. Jsou známy už velmi dlouho, znali je už Hippokratés i Galén. Listy obsahují bílkoviny, vitamíny A, C, Bl, B6, H, E, beta-karoten, kyselinu nikotinovou, pantotenovou, listovou, řadu aminokyselin (například tryptofan, lyzin, metionin, tyrozin, histidin a další), celulózu, makro i mikroprvky (draslík, hořčík, železo, stříbro, cín, olovo, titan, molybden, nikl, vanadium atd.) Vitamín C je v zelí obsažen ve formě askorbigenu – tato látka je formou kyseliny askorbové, která se ani při jeho zpracování neničí. Klinicky byla prokázána vysoká účinnost čerstvé zelné šťávy při léčbě vředů žaludku a dvanácterníku. Účinnou látkou proti nim je vitamin U, který podporuje proces zahojení vředů.

Obsah síry, arzenu, vápníku a jódu předurčují zelí k podpoře léčby kožních nemocí, alergických projevů, ekzémů, lupénky a dalších.

Zvýšený obsah pektinů způsobuje antitoxické účinky zelné šťávy. Ta je rovněž skvělým prostředkem při léčbě onemocnění ledvin, které zbavuje toxinů i bakterií.

Zelná šťáva odhleňuje, používá se při léčbě zánětu hrtanu, průdušek a dalších onemocněních dýchacích cest. Působí také močopudně a při arterioskleóze. Zubaři doporučují pravidelné žvýkání kysaného zelí jako prevenci parodontózy.

Finské studie prokázaly, že kysané zelí je prevencí vzniku rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání vznikají v zelí látky zvané izotiokyanáty, jež mají silné protirakovinné účinky. Kysané zelí krom všech výše uvedených látek obsahuje také kyselinu mléčnou, která pomáhá při ranních těhotenských nevolnostech. Vysoký obsah chlorofylu stimuluje produkci hemoglobinu a je podpůrným prostředkem při onemocněních krve. Kysané zelí i nálev z něj je doporučován diabetikům, pacientům s nemocnými játry a žlučovými kameny. Zelná šťáva má silný účinek při snižování kyselosti žaludku, při sklonu k obezitě a hemoroidech.


Červená řepa

Červená řepa je pro organismus vynikajícím čistícím prostředkem. Jednak obsahuje vlákninu, měď, fosfor, vitamín C, B1, B2, B6, E a celou řadu kyselin zlepšujících trávicí proces a likvidujících bakterie, které způsobují zahnívání ve střevě, dále beta-karoten, vápník a železo. Za druhé, obsahuje lipotropní látku betanin, která stimuluje očistnou funkci jater. A konečně za třetí, červená řepa organismus omlazuje díky obsahu listové kyseliny podporující tvorbu nových buněk a křemíku, který pozitivně ovlivňuje stav pokožky, vlasů a nehtů.

Shrňme stručně všechny člověku prospěšné vlastnosti této plodiny: Vytváří vazivové tkáně, zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti, neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku. Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra, zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin, aktivuje tvorbu červených krvinek – to jest zásobování buněk kyslíkem. Podporuje vylučování vody a kyselin z těla, zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu, dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.

Pokud nechcete pít pouze čerstvou šťávu, dodržte zásadu, že při kuchyňské úpravě se řepa neloupe, aby neztratila barvu a chuť. Vařenou či pečenou oloupeme a osolenou, opepřenou a zakápnutou citronem používáme jako přílohu, obvykle s máslem nebo olivovým olejem. Ze šťávy zavařené řepy připravíte vynikající koktejl s jogurtem, koprem a citronem nebo pouze se strouhaným jablkem. Řepa je nepostradatelnou součástí vynikající silné polévky – boršče. Mladé listy řepy jsou rovněž elixírem zdraví a vhodnou přísadou do salátů.

Česnek

Jediný stroužek česneku obsahuje více než 400 užitečných léčivých složek. Záleží však na tom, kde a jak se rostlina pěstuje a jakým způsobem se zpracovává. Je známo, že česnek je přírodní antibiotikum. Má prokázané dezinfekční, antibakteriální, antimykotické a antivirotické vlastnosti a je účinnou prevencí chřipky či nachlazení. Podporuje pocení a odkašlávání a je pomocníkem nejen při častých zánětech horních cest dýchacích nebo chronickém zánětu průdušek, ale také při průduškovém astmatu, protože navíc uvolňuje křeče.

Látky obsažené v česneku čistí cévy a snižují hladinu cholesterolu. Bylo prokázáno, že organické sloučeniny síry obsažené v česneku jsou účinné proti buňkám glioblastomu, agresivního mozkového nádoru. Výzkum možností léčby intenzivně pokračuje.

Česnek rovněž snižuje tlak krve a působí proti srážlivosti krevních destiček. Zvyšuje celkovou odolnost organismu. Je vhodný pro použití v dermatologii, nebo gynekologii, při snižování nadváhy i jako detoxikační prostředek. Zvyšuje mužskou potenci a ženské libido.

Jde-li nám o zdravotní účinky česneku, muíme myslet na to, že při kuchyňské úpravě jsou jeho účinné látky poškozovány a likvidovány vařením i pouhým krájením a konec konců i způsobem jejich aktivity v trávícím traktu. Efektivnější jsou extrakty stabilizované alkoholem, které se vstřebávají přímo do krve. Nejsou však vhodné pro každého, protože snižují tlak a ředí krev. Pozor si tedy musejí dát lidé s nízkým tlakem, těhotné ženy i ti, kdo užívají léky na ředění krve.

Kuchyňská úprava nezbaví česnek jeho výrazné chuti ani vůně. S tím je třeba při konzumaci řady pochoutek, které česká kuchyně s touto zázračnou rostlinou nabízí, počítat.

Cibule

To nejdůležitější v cibuli jsou fytoncidy, velmi účinné látky obsažené v jejím pletivu, které působí zhoubně na bakterie, houby a prvoky. Obsahuje také množství vitamínů a minerálů. Je bohatá na kyselinu listovou a jiné vitamíny skupiny B, vitamíny C a E a karoteny. Z minerálů v cibuli najdeme železo, zinek, síru, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď, jód. Posiluje žaludek a střeva, pomáhá udržet zdravou střevní mikroflóru. Zlepšuje chuť k jídlu i trávení, protože stimuluje produkci žluče a žaludečních šťáv.

Cibule celkově podporuje srdeční činnost a čistí oběhový systém. Snižuje také hladinu krevního cukru. Pro své dezinfekční a antibiotické účinky se používá rovněž při léčení kožních nemocí, plísní a bradavic. Léčivě působí také na ledviny a močové cesty, pomáhá léčit jejich zánětlivá a infekční onemocnění. Konečně je cibule známá i jako přírodní afrodiziakum, zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.

V české kuchyni je cibule nepsanou královnou, neobejde se bez ní příprava žádné „klasiky“. Jako lék je často používána cibule syrová nebo jenom šťáva z ní.

Jablka

Stabilizují trávení, působí proti infekcím, mají detoxikační a regenerační účinky, posilují celkovou imunitu, dodávají náladu i vitalitu a mají i omlazující účinky. Příznivě působí na krevní oběh, srdeční činnost a cévy a stabilizují hladinu krevního cukru. Ano, řeč je o jablkách. Přínos tohoto nízkokalorického ovoce lidskému zdraví je veliký. I přesto, že 1 kus obsahuje až 83 procent vody, obsah cenných látek je nepominutelný. V jablečné slupce najdeme železo, fosfor, hořčík, draslík, vápník, vitamín C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Obsahem draslíku se jablka podílejí na správné funkci ledvin a svalstva. Vysoký obsah fosforu prospívá mozkovým buňkám a zlepšuje paměť. Pravidelnou konzumací jablek podstatně klesá tvorba kyseliny močové, neblahé příčiny revmatismu a dny. Chroupání jablek prospívá chrupu, čistotě dásní i odstranění plaku. A jablečný ocet bývá označován za elixír mládí.

Třetinu jablka tvoří pektin, sacharid mechanicky působící podobně jako vláknina. Má schopnost redukovat množství cholesterolu přijímaného ve stravě. V žaludku pektin bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky včetně těžkých kovů. Odvádí je z těla ven. Doporučuje se sníst před spaním jablko. Budete snáz usínat a zatímco budete spát, jablko bude čistit organismus. To se příznivě odrazí na stavu vaší pleti včetně různých kožních problémů, zmírní se ledvinové a jaterní potíže i průběh revmatických onemocnění či dny. Navíc pektin ideálně stimuluje činnost střev. Působí jak proti průjmu, tak proti zácpě.

Jako tečku uveďme závěry, k nimž došli japonští vědci: jsou toho názoru, že pro lidi ve stresu, psychickém vypětí nebo trpící depresemi je skvělou pomocí soustředěné loupání jablek. Tato činnost podle výsledků japonské studie stimuluje nejvíce rozvinuté oblasti mozku a zvyšuje jejich prokrvení. Pokud by lidé navíc ještě jablečné slupky snědli, obohatili by tělo o látky, které rovněž přispívají k psychické pohodě.

Jablka se mohou konzumovat syrová i v nejrůznějších úpravách, od moštu a kompotu až po náplně do moučníků, v čele s vyhlášeným tradičním „štrůdlem“ neboli závinem. Jsou také vhodným doplněním pečených mas i součástí pikantních příloh.


Citron

Ve výčtu detoxikačně působících potravin citron prostě nemůže chybět. I když je dnes známo, že obsah vitamínu C v něm není nejvyšší ze všech možných jeho zdrojů, je přece jen stále velmi vysoký. V období chřipek a nachlazení je citron prvním prostředkem, po kterém většina lidí sáhne. Citron posiluje imunitu a má rovněž protizánětlivé účinky. Vitamín C spolu s flavonoidy v citronu obsaženými jsou silnými antioxidanty, chrání buňky proti volným radikálům a příznivě ovlivňují regenerační procesy. Méně známá je skutečnost, že citron také napomáhá spalování tuků a pomáhá při trávení bílkovin.

Vypít po ránu nalačno sklenici vlažné vody s čerstvou šťávou z jednoho citronu je výborná prevence. Naráz aktivujete metabolismus, zažívání i detoxikaci a posílíte celkovou imunitu. Citronová šťáva působí močopudně. S močí jsou vylučovány odpadní látky a toxiny. Čistí se krev, podporována je tvorba žluči, a tím i činnost jater. A ačkoli to může znít zvláštně, citron snižuje kyselost vnitřního prostředí lidského organismu, protože vyrovnává jeho pH.

Citron s medem je výborným prostředkem při bolestech v krku. Svým alkalickým působením brání rozkladným a zánětlivým procesům v ústech, odstraňuje hnisavá ložiska, podporuje celkovou hygienu ústní dutiny, a zajišťuje tak svěží dech. Pomáhá při některých úporných kožních ekzémech a citronová šťáva se solí je úspěšná i při těžkých případech parodontózy. Ředěná šťáva z citronu čistí a přispívá k hojení zanícených nehtových lůžek.

Citron se užívá nejčastěji čerstvý a neupravený, ale je také součástí různých moučníků, zmrzlin a šerbetů. Na závěr jeden zajímavý recept zdravotní : při kašli a nachlazení je účinný pečený citron. Pečte ho celý, neoloupaný. Když pukne, nechte zchladnout, vymačkejte šťávu, smíchejte se šťávou ananasu 1:1 a přidejte lžíci medu.

Cuketa

Vyrovnává pH – má alkalické účinky, je to silný detoxikátor, účinně odvodňuje, regeneruje střevní výstelku a velmi jemně stimuluje střevo, příznivě ovlivňuje trávení, působí antibakteriálně, má zklidňující, antistresové účinky, prospívá při diabetu, dně a revmatismu, pročišťuje ledviny, posiluje imunitu, výtečně pomáhá při redukci váhy, podporuje mozkovou činnost, zlepšuje paměť. To vše díky obsahu karotenů, hořčíku, vápníku, železa, draslíku a fosforu, vitamínů A, vitamínů skupiny B, vitamínu C, hojnosti vlákniny a vysokému podíly vody (91 procent). Všechny uvedené vlastnosti se týkají cukety nebo také cukiny, která se u nás už dávno zabydlela.

Obsah kyseliny listové (vitamín B9) doporučuje tuto zeleninu zvláště těhotným maminkám, protože tato látka má významnou roli při vývoji nervové soustavy plodu. Cukina jemně nastrouhaná je součástí mnoha přísných diet šetřících žaludek postižený žaludečními vředy.

Možnosti využití cukety v kuchyni jsou nepřeberné. Mladé plody se hodí syrové do salátů, tepelných úprav je skutečně mnoho. Cuketa se dusí, vaří, peče, smaží, plní nejrůznějšími nádivkami, dělá se z ní chléb i polévky.

=========
5 věcí, které je dobré jíst ve vedru
Správná výživa podle data narození

Více pro kondici: