5 potravin, které chrání pokožku před sluncem

Slunce nemusí být jen dobrý kamarád. Pokud si s ním neodpovědně zahráváme, může se stát velmi krutým nepřítelem.

Před škodlivým vlivem UV záření je třeba se chránit, to je věc obecně známá. Většina lidí už přece jen přistupuje k vlastnímu zdraví seriózně a vyráží na pláže vyzbrojena krémy s patřičně vysokým ochranným faktorem. To je ochrana vnější. Dnes vám povíme o potravinách bohatých na antioxidanty, které byste určitě měli v bohaté míře zařadit do svého letního jídelníčku, protože vám zajišťují také ochranu vnitřní.

Výrazně zbarvené ovoce a zelenina
Za svoje zářivé barvy vděčí ovoce a zelenina karotenoidům – rostlinným pigmentům, z nichž zvláště prospěšný je lykopen. Jsou na něj bohaté oranžové a červené plodiny, rekordmeny jsou rajčata a meloun. Dlouhodobé výzkumy zaměřené na rajčata potvrdily, že pravidelná konzumace rajčatového protlaku nebo pití rajčatové šťávy snižuje pravděpodobnost spálení sluníčkem o 30 až 40 procent.

Ryby a dary moře
Velké množství mononenasycené omega-3 mastné kyseliny obsažené v darech moře chrání organismus před volnými radikály. K účinné letní ochraně je doporučováno dát si alespoň dvakrát týdně tučnou rybu. Pokud pro vás ryby nejsou to pravé, můžete je nahradit kapslemi s rybím tukem, které jsou na trhu běžně k dostání.


Zelený čaj
Bylo vědecky dokázáno, že pravidelné pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny kůže o 30 až 40 procent. Způsobuje to bohatství polyfenolů v zeleném čaji obsažených. Polyfenoly jsou velmi silné antioxidanty, které s úspěchem likvidují volné radikály. Ze studeného zeleného čaje si můžete připravit různé osvěžující letní nápoje – stačí přidat citron, mátu nebo med.

Listová zelenina
Zelená listová zelenina jako zelí, špenát, kapusta, různé saláty, kopr a petržel má protirakovinné účinky. Jsou bohaté na antioxidanty a další zdraví prospěšné látky snižujícími riziko vzniku a rozvoje rakoviny kůže.

Kakao a hořká čokoláda
Kakao je proslulé vysokým obsahem flavonoidů, rostlinných substancí silného antioxidačního účinku. V rámci výzkumu zaměřeného na tento efekt bylo zjištěno, že pravidelná konzumace kakaa nebo kvalitní hořké čokolády snižuje možnost vzniku rakoviny kůže nebo jiného kožního problému o čtvrtinu.

Vnitřní ochrana je doplňkem té vnější. Rozumný přístup k pobytu na slunci je v horkých letních měsících bezmála projevem pudu sebezáchovy.

=========
5 věcí, které je dobré jíst ve vedru
7 potravin, které mohou způsobovat nepříjemný tělesný odér

Více pro kondici: