Odlehčovací dni s čerstvým ovocem a zeleninou

Pokud se rozhodneme pro odlehčovací dni s čerstvým ovocem a zeleninou, musíme s tím při jejich nákupu počítat – během dne bychom měli sníst jeden až půldruhého kilogramu ovoce a zeleniny.

Jíst bychom měli každou hodinu asi 10-15 deka ovoce či zeleniny. Můžeme si z nich připravit také salát, ovšem zálivku musí tvořit pouze troška rostlinného oleje a citronová šťáva. Vynechat musíme majonézu, smetanové zálivky i solení.

Během dne můžeme podle potřeby pít vodu, minerálku nebo bylinné čaje.

V letním období je možné ovocno-zeleninovou dietu držet až týden nebo dva.

Vydatná výživa čerstvým ovocem a zeleninou přivádí do vnitřního tělesného prostředí čisté ovocné a zeleninové šťávy, které na něj mají antioxidační, detoxikační a obecně léčivý účinek.

Na samém počátku je vhodné sníst hrst posekané petrželové natě. Petrželová nať má výborné detoxikační, antiseptické, spazmolytické účinky, působí výrazně močopudně, a je tedy velmi prospěšná lidem trpícím ledvinovými obtížemi a chorobami srdce nebo oběhového ústrojí, které jsou často doprovázeny otoky.

Zesílené močopudné působení petržele rozpohybuje tekutiny v organismu. V důsledku odcházejí i takové tekutiny, které byly v organismu zadržovány a díky tomu se zmenšují a mizí otoky a zlepšují se veškeré orgánové funkce.

Po petrželové nati můžeme konzumovat pečlivě omyté a očištěné ovoce, zeleninu a různé bobuloviny.

Tímto postupem vytvoříme na určitý omezený časový úsek podmínky k udržení mírně záporné vodní bilance organismu, to znamená, že tekutin bude odcházet poněkud více než kolik jich bude do organismu přicházet. To povede k postupnému vyčištění a zvýšení zásaditosti tekutin v mezitkáňovém prostoru.

Pojďme se blíže podívat na účinky některých druhů ovoce a zeleniny:

Pomeranče aktivují všechny tělesné funkce, podporují nervy a mozek, rychle neutralizují přebytečnou kyselost, působí léčivě na různé druhy zánětu, hojí dlouho se nehojící jizvy, zlepšují zrak; dále zpevňují dásně a cévy, posilují imunitní systém, dodávají organismu sílu, jsou doporučovány při onemocněních žaludku a trávicího traktu, při chorobách pohlavních a reprodukčních orgánů; kromě vitaminu C pomeranče obsahují téměř 170 fytochemikálií, které umocňují a doplňují jeho působení v organismu – obecně se dá říci, že pomeranče prodlužují život. Pokud se někdo rozhodne pro čistě pomerančovou očistnou kůru, měl by ji držet po dobu jednoho měsíce vždycky dva dny v týdnu. Během nich konzumovat pouze pomeranče a kromě vody pít také pomerančovou šťávu. Denně by měl sníst 10 až 12 kusů pomerančů a vypít 2-4 sklenice šťávy.

Vodní meloun má hydratační, remineralizační, alkalizující, silně močopudné a projímavé účinky. Povzbuzuje rovněž produkci žluče. Je doporučován při problémech ledvin a močových cest (písek, kaménky, infekce, záněty). Je důležitou složkou očistných kůr pro svoje detoxikační účinky. Působí protizánětlivě, zastavuje krvácení, doporučován bývá lidem trpícím artritidou, dnou a aterosklerózou.

Vodní meloun obsahuje vitamíny C, A a B6 a koncentrovanou formu karotenoidu lykopenu, známého spíše z rajčat. Meloun však dosahuje nejvyšší koncentrace lykopenu ze všech druhů ovoce a zeleniny. Lykopen má antioxidační a protirakovinné účinky. Pomáhá rovněž předcházet srdečním onemocněním.

Melouny jsou bohaté na sodík a draslík, dodávají tedy tělu elektrolyty ztracené pocením, hydratují buňky a udržují celkovou vodní rovnováhu organismu. Touto cestou podporují metabolismus a přísun tělesné energie. Zároveň je meloun vhodný při redukci hmotnosti, protože má pouze 32 kcal na 100 g hmotnosti. Jeho dužina snadno a rychle zasytí.

Grapefruit je kromě vysokého obsahu vitamínu C především bohatým zdrojem draslíku, lykopenu, vápníku či fosforu. Má výrazný detoxikační vliv na organismus a výrazně posiluje imunitu. Je bohatý na vlákninu a zároveň málo kalorický, je tedy vhodný při redukci hmotnosti. Obsahuje řadu bioflavonoidů a dalších protirakovinně působících složek. Pomáhá jako prevence vzniku nemocí srdce. Vysoký obsah vody podporuje tělesný metabolismus a vhodně hydratuje, bohatství vlákniny je prevencí rakoviny střeva. Grapefruit obecně snižuje chuť k jídlu – už jeho vůně prý zahání hlad. Má protizánětlivé účinky, zlepšuje krevní oběh, ředí krev, ulevuje při křečových žilách a revmatických potížích, pomáhá při alergiích a projevech astmatu či ekzémech.

Čistě grapefruitovou kůru spíše nelze doporučit. Grapefruit totiž blokuje některé enzymy, které pomáhají v játrech odbourat rezidua užívaných léků. Jeho konzumace při současném užívání léků může tedy způsobit skutečně nebezpečně vysokou úroveň medikamentů v játrech. To platí i o běžně užívaných antikoncepčních preparátech. Tento účinek grapefruitu však spolehlivě eliminujeme tím, že po užití léku nebudeme alespoň 4-5 hodin jíst grapefruit.

Dýně svými účinky může připomínat meloun. Její semínka jsou významným zdrojem zinku. Osvědčuje se při zácpách i průjmu, bývá doporučována při dráždivém tračníku, reguluje střevní činnost obecně. Má protizánětlivý účinek, napomáhá hojení ran včetně zlomenin, je velkou pomocnicí při kožních nemocech, problémy s kůží a jejími deriváty, při infekčních chorobách. Pravidelnou konzumací dýně posilujeme svoji imunitu a urychlujeme rekonvalescenci po nemocech. Blahodárně též působí při zvětšení prostaty, pomáhá zbavit se střevních parazitů (hlísti, škrkavky, roupi). Pomáhá při zánětech močových cest, ledvinových chorobách a obtížích.

Lidová medicína doporučuje dýni na nervové potíže, psychické problémy a jako velmi dobrý uklidňující prostředek.

Švestka – jen málo lidí zná prospěšné vlastnosti švestek. Jsou netypické tím, že z vitamínů obsahují pouze vitamín E. Je v nich však bohatství minerálních látek: vápník, hořčík, fosfor a draslík. Jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny.

Švestky odbourávají a vyplavují močovinu, a jsou proto prověřeným lékem na dnu, revmatismus, onemocnění ledvin, jater i krevního oběhu. Vitamín E, draslík a hořčík chrání před aterosklerózou a infarktem, brání vzniku onemocnění cév a snižují hladinu cholesterolu. Jsou rovněž velmi účinné a zároveň šetrné při střevních problémech, jejichž peristaltiku podporují.

Čistě švestková detoxikační kůra se obvykle provádí po tři dny. Konzumujeme pouze švestky, popíjíme vhodné tekutiny.

Pekingské zelí, známé u nás spíše pod nesprávným názvem čínské zelí, je velmi málo kalorické – má pouhých 12 kcal na 100 g. Krom toho má vynikající schopnost uchovat si své výživové přednosti po celou dlouhou zimu a neztratí nic na své křehkosti ani chutnosti. Je to rostlina s výrazným příznivým vlivem na sliznice celého trávicího traktu a průběh trávení jako takový. Podporuje metabolismus tuků. Doporučována bývá proto při redukci hmotnosti, ale i na zvýšený cholesterol, arteriosklerózu nebo záněty střev. Najdeme v něm vitamíny C, B1, B2, B3, provitamín A a minerální látky hořčík, vápník, draslík, železo a síru. Krom toho obsahuje velké množství esenciální aminokyseliny lysin, nezbytného stavebního prvku všech bílkovin lidského těla. Je rozhodujícím prvkem při vstřebávání vápníku, při budování svalstva, produkci hormonů, enzymů a protilátek. Lysin sehrává zásadní roli při hojení ran po úrazech nebo operacích. Chrání také cévní stěny a podílí se na krvetvorbě.

Karotka je pro vysoký obsah betakarotenu především významným protirakovinným prostředkem. Je bohatá na vitamíny A (beta karoten), B, C, D, E a K a kyselinu listovou, stejně jako na minerály – obsahuje sodík, draslík, vápník, hořčík, selen, železo, fosfor, síru a křemík. Je výborným zdrojem podpory srdce. Syrová karotka jednoznačně snižuje škodlivý cholesterol v krvi. Mrkvová šťáva je významným podpůrným lékem při řadě onemocnění – TBC, infekčních nemocech, dně i revmatismu, při bolestech hlavy, zánětech sliznic a pokožky. Pektin, který mrkev obsahuje, dokáže vázat až 80 procent těžkých kovů, které proniknou do těla, a z organismu je vyloučit.

Okurky jsou z 95 procent tvořeny vodou, mají jen 14 kcal na 100 g. Jejich šťáva obsahuje mnoho zásaditých solí příznivě působících na vnitřní prostředí lidského těla. Navíc snižuje hladinu kyseliny močové, je tedy podpůrným prostředkem při léčbě dny i revmatismu. Obsahuje cenné minerály jód a draslík a kromě vitamínů A a C také kyselinu listovou. Vysoký je v okurkách podíl vlákniny. Okurky snižují vysoký krevní tlak i cholesterol, napomáhají tedy zdraví srdce a cév. Podporují jaterní činnost, někdy však dělají potíže osobám se žlučníkovými problémy. Podílejí se rovněž významně na tělesné detoxikaci a hydrataci, příznivě působí na stárnutí a pružnost pokožky, čistí pleť a hojí drobné kožní záněty a poranění.


Rajče – také rajčata tvoří většinou voda – obsahují jí až 94 procent. Najdeme v nich vitamíny C, B1, B2 a B6, niacin i kyselinu listovou. Obsahují také provitamín A. Z minerálů draslík, železo, hořčík a fosfor. Z velkého množství vlákniny je asi jedno procento tvořeno vlákninou rozpustnou, která snižuje hladinu cholesterolu a má projímavé účinky. Významně jsou zastoupeny organické kyseliny oxalová a jablečná. Rajčata působí zásaditě na krev, moč i tkáně. Nejcennější je obsah velmi silného antioxidantu – karotenoidu lykopenu. Všechny obsažené prvky tvoří z rajčat přirozenou posilu imunitního systému lidského organismu.

Meruňky – přes svoji lahodnost nejsou příliš kalorické (48 kcal na 100 g). Obsahují jen malé množství sodíku, zato však hodně draslíku a jsou bohaté na stopové prvky, jako jsou mangan, fluor, kobalt a bor. Je v nich rovněž velké množství sacharidů fruktózy a glukózy. Nejdůležitější a nejcennější je však obsah provitamínu A – betakarotenu. Díky němu jsou meruňky vynikajícím podpůrným prostředkem při zrakových obtížích jako jsou suché spojivky nebo jejich chronické podráždění, při svědivosti oka, ztrátě ostrosti vidění v důsledku atrofie čoček a při šerosleposti.

Díky obsahu betakarotenu meruňky zvyšují odolnost proti infekcím. Jsou proto doporučovány při chronickém zánětu sliznice hltanu, při zánětu vedlejších dutin nosních a ekzémech. Udržují také vyrovnanost nervové soustavy, brání sklíčenosti, malátnosti, depresím, nervozitě i snížené chuti k jídlu. Tento účinek zřejmě působí celkový vysoký obsah stopových prvků. Vysoký obsah draslíku dělá z meruněk výborný podpůrný lék na srdce. Sušením se jeho obsah ještě zvýší.

Čistě meruňková kůra bývá doporučována především na zrakové obtíže. Po dobu dvou týdnů se mají místo večeře konzumovat pouze čerstvé meruňky – asi půl kilogramu.

Náš seznam má jen deset položek a samozřejmě by mohl pokračovat. Význam konzumace syrového ovoce a zeleniny lze jen těžko ocenit. Zamyslete se, zda byste svému tělu nechtěli dopřát alespoň pár dní očišťující a odlehčující kůry složené jen ze šťavnatých plodů, které jsou doslova zázračným zdrojem zdraví.

=========
NaHCO3: 11 plus jedlé sody
Nejužitečnější potraviny ke snídani