Při hubnutí nestačí jen správná strava a pohyb. Je také třeba rovněž udržovat vodní hospodářství organismu ve správné rovnováze. Musíme tedy hodně pít. Víme ovšem dobře, že zatímco jedny nápoje nám přímo pomáhají hubnout, jiné působí právě opačně. Tabu představují sladké limonády, alkoholické nápoje i různé balené šťávy a sirupy. Povíme vám o nápojích, které spolehlivě zaženou žízeň, urychlují látkovou výměnu a podporují správné a bezpečné hubnutí.
1. Voda
Při hubnutí ten nejspolehlivější a nejdostupnější nápoj. Nemá žádné kalorie a její přínos pro organismus nelze docenit. Pitím vody potlačujeme chuť k jídlu, blahodárně ovlivňujeme trávení a očišťování organismu, čímž se zároveň zbavujeme únavy a snižujeme riziko onkologických onemocnění. A jak je to s množstvím, které máme vypít? Výživoví odborníci stanovili jednoduchou rovnici: na jeden kilogram hmotnosti potřebujete 25 mililitrů tekutiny. Při váze padesát kilo tedy stačí 1,25 litru vody, při sto kilech 2,5 litru denně.
2. Nízkotučný kefír
Při odlehčovacích dnech je právě nízkotučný kefír s obsahem tuku do 1% ideálním nápojem. Jeho pravidelné pití stabilizuje trávicí soustavu i tělesnou hmotnost. Dodává tělu bílkoviny a vápník a zasytí vás. Můžete si ho klidně dát místo večeře. K posílení hubnoucího účinku si někdo do sklenice kefíru přidává koření: mletý zázvor nebo skořici na samou špičku nože, nebo malou špetičku pálivé papriky.
3. Zelený čaj
Že zelený čaj pomáhá při hubnutí, je obecně známo. Je to skvělý tonizující nápoj, likvidující zánětlivé procesy v těle. Zlepšuje trávení, má mírné močopudné účinky, a napomáhá tak odvádění přebytečných tekutin. Snižuje hladinu krevního cukru, a v důsledku tak potlačuje chuť k jídlu. Tříslovina obsažená v lístcích zeleného čaje omezuje vytváření tuku a napomáhá jeho rychlému štěpení.
Krom toho má zelený čaj protirakovinné účinky.Všechny tyto vlastnosti ovšem platí o kvalitním čaji, nikoli o sáčkované drti ze supermarketu. Hledejte kvalitní lístkové druhy, jaké prodávají čajovny a specializované prodejny. K podpoře hubnutí pijte čaj čerstvěpřipravený, na 3-5 minut zalitý vodou horkou 80 stupňů (nesmí vařit) a bez cukru, nejméně tři šálky denně. Pozor si musejí dávat lidé s tlakovými problémy, zelený čaj tlak snižuje. Totéž platí v těhotenství.
4. Zázvorový čaj
Zázvor je velmi účinný pomocník při snižování tělesné hmotnosti. Pomáhá krevnímu oběhu a štěpení tuků, stimuluje trávicí soustavu, pomáhá organismu zbavit se „zlého“ cholesterolu, přebytečných tekutin a toxických látek. Asi dvoucentimetrový kousek oloupaného čerstvého zázvoru nastrouhejte a zalijte litrem vařící vody. Nechte 15 minut ustát, velmi pečlivě sceďte a pijte ho teplý před jídlem. Dbejte na to, aby zázvor byl zdravý, prohlédněte při nákupu všechny jeho záhyby, zda se někde neskrývá plíseň. S dávkováním to nesmíte přehnat, zázvor má silné prohřívací účinky, které vaše útroby pocítí silněji než ústa. Proto také pozor na polknutí kousíčku kořene. K čaji můžete rovněž přidat mátu, meduňku, jahodí či maliní, citron, česnek nebo kardamom. Všechny tyto přísady ovlivní nejen chuť, ale také posílí hubnoucí účinek čaje. Opatrní musejí být lidé s onemocněními srdce a oběhového systému, ledvin, žaludku a trávicí soustavy.
5. Bylinné odvary
Čaje, odvary a nálevy z bylin jsou při hubnutí rovněž vhodné. Nesmíme ovšem zapomínat, že byliny mají své specifické účinky, proto je třeba konzultovat konzumaci těchto nápojů s lékařem. Většinu navíc nelze konzumovat delší dobu. Proto se vždy poraďte s odborníkem, který vezme v úvahu váš zdravotní stav, případně základní diagnózu. Bez porady s lékařem by žádné bylinné čaje neměly pít ani nastávající maminky.
6. Čerstvé zeleninové a ovocné šťávy
Kromě toho, že jsou nízkokalorické, jsou tyto nápoje zdrojem vitamínů a minerálních látek velmi důležitých pro lidský organismus. Pokud obsahují i dužinu, jejich význam stoupá přítomností vlákniny. Můžete si je připravovat i doma, abyste měli stoprocentní jistotu, že jsou čerstvé, nedochucované a bez konzervantů. Přednost dejte šťávě z ananasu, grapefruitu, broskve, vodního melounu, rajčete, jablek a rybízu. Ze zeleninových pak mrkvové a okurkové šťávě. Přírodní šťávy organismus snadno tráví, navíc posilují jeho imunitu. Přesto to s konzumací nepřehánějte, buď jak buď především některé druhy ovocných šťáv obsahují také cukr.
Jak má vypadat správná snídaně?
Které potraviny vzájemně posilují svou užitečnost