Lněný olej: kdo, proč a jak by ho měl užívat

Lněný olej je zcela unikátní produkt. Svou biologickou hodnotou stojí jednoznačně na prvním místě mezi potravinářskými oleji.

Součástí lněného oleje jsou esenciální polynenasycené mastné kyseliny omega 3, které jsou nezbytné pro správnou funkci každé buňky lidského organismu. Lněný olej jich obsahuje až 70 procent. Tyto kyseliny jsou mohutným preventivním prostředkem předcházení vzniku novotvarů, a to jak benigních, tak maligních. Omega 3 aktivně tělo detoxikuje, odvádí z něj škodlivé látky, zlepšuje buněčný metabolismus, příznivě působí na nervový systém, zlepšuje stav pokožky a také snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Přisuzována je jí schopnost snižování krevního tlaku, ochrany před zvýšenou srážlivostí krve a poruchami srdečního rytmu. Příznivě působí na aterosklerózu a autoimunitní nemoci, jakými jsou atopický exém, astma nebo revmatoidní artritida. Lněný olej je vůbec nejbohatším rostlinným zdrojem omega 3 mastných kyselin. V minulosti byl lněný olej v našich končinách běžnou součástí potravy, protože však je choulostivý na správné skladování, postupně ho vytěsnily jiné rostlinné oleje. Často zdaleka ne tak zdraví prospěšné, jako lněný olej.

Vzhledem k účinku v něm obsažených omega 3 mastných kyselin, může přídavek lněného oleje v jídle do značné míry vyrovnávat nepříznivé působení živočišných tuků s obsahem cholesterolu. Musí však být dostatečně kvalitní a měl by být konzumován pravidelně.

Lněný olej je také účinným prostředkem při prevenci srdečních a oběhových onemocnění, neboť napomáhá rozpouštění cholesterolových plátů v cévách. Existují údaje potvrzující, že zvýšení přítomnosti Omega 3 v organismu o pouhé jedno procento snižuje rizikový faktor kardiovaskulárních onemocnění o 3-4 procenta.

Při léčbě srdečních a cévních onemocnění je jako doplněk k základní léčbě stanovené lékařem obvykle doporučováno užívat každý večer jednu čajovou lžičku lněného oleje (minimální dávka). Nejlépe je užívat ji před jídlem, ideálně 2 hodiny před jídlem.

Při ateroskleróze je doporučováno užívat lněný olej po jedné polévkové lžíci dvakrát denně při jídle, po dobu jednoho až půldruhého měsíce. Po třítýdenní přestávce můžeme proceduru zopakovat. Prospěšné je užívání lněného oleje i pro ty, kdo prodělali mozkovou mrtvici. Výbornou pomocí je lněný olej při promazávání proleženin.

Při počínající hypertenzi, kdy krevní tlak nepřevyšuje hodnoty 150 na 90, je doporučováno užívat 2 čajové lžičky lněného oleje hodinu před jídlem. Nejlépe před obědem a večer před večeří. Pravidelné podávání je dobré spojit s příjmem vitamínu E, podporujícím jeho účinky.

Při zvýšeném krevním tlaku je rovněž neobyčejně prospěšná speciální masáž lněným olejem.

K masáži se lněný olej používá mírně nahřátý. K proceduře postačí asi 50 ml oleje.

Masáž se provádí od periferie k centru, podél těla, nad klouby a ve směru hodinových ručiček.

Masírovat se začíná od hlavy. Do dlaně nalijeme kapku prohřátého oleje a krouživými pohyby počínaje od temene dojdeme až k šíji.

Máte-li dlouhé vlasy, nemá smysl je olejem zvláště namáčet, masíruje se pokožka hlavy. Masáž provádíme lehkými krouživými pohyby.

Následuje masáž šíje, potom rukou, které začínáme masírovat od konečků prstů..

Další na řadě jsou dolní končetiny, potom břicho (křížemkráž), hruď a záda, stále ve směru hodinových ručiček

Celá pečlivě provedená procedura trvá 15-25 minut. Po jejím skončení je nutné zabalení do prostěradla asi tak na 5-7 minut. Po zábalu odstraníme zbytečky oleje měkkou látkou a následuje koupel.

Celkem by tento masážní kurz měl obsahovat 10-12 jednotlivých masáží.

Škodlivost dusičnanů a dusitanů je více méně obecně známá. Oba druhy těchto látek jsou přidávány do masa a masných výrobků, aby se zabránilo rozvoji botulismu, v sýrech zase mají blokovat duření sýra v průběhu zrání. Dusičnany se do živočišných potravin dostávají také z krmiva.

Prakticky všechna zelenina, kterou zakoupíme v obchodech nebo někde na trhu, obsahuje dusičnany. Člověku jsou nebezpečné svou přeměnou na dusitany a vstřebáním dusitanů do krve, kde brání hemoglobinu přenášet kyslík. Dochází rovněž ke vzniku rakovinotvorných nitrosaminů. Lněný olej dokáže s tímto problémem pomoci, neboť obsahuje látku tioprolin neboli TCA, která nitrosaminy absorbuje. Tioprolin – TCA je přirozený antioxidant absorbující dusičnany, které jsou pak beze škod odváděny z těla s močí. Chceme-li mít jistotu, že jsme se zeleninou v salátu nezkonzumovali také zmíněné škodlivé látky, použijeme k zálivce lžíci lněného oleje a lžíci citronové šťávy. Kyselina askorbová je při blokování účinků dusičnanů také výborným pomocníkem.

Jako velmi prospěšné je uváděno užívání lněného oleje také při roztroušené skleróze. Doporučováno je užití dvou čajových lžiček lněného oleje na lačný žaludek. Jako doplněk je doporučována jedna tobolka rybího tuku a čtvrt čajové lžičky jemně rozdrcené vaječné skořápky smíšené s citronovou šťávou.

Čajovou lžičku lněného oleje je doporučováno převalovat v ústech po dobu asi 20 minut.

Doporučována je také masáž končetin teplým lněným olejem — rukou i nohou jedenkrát za tři dny a masáž celého těla včetně hlavy jednou za měsíc.

Bylo vědecky dokázáno, že polynenasycené mastné kyseliny jsou důležitými blokátory zánětlivých a alergických procesů v lidském těle.

Početné klinické výzkumy prokázaly léčivý účinek esenciálních mastných kyselin přidávaných do stravy během léčby různého typu artritidy.

Velmi účinná je masáž nemocných kloubů nahřátým lněným olejem a každodenní užívání dvou lžiček lněného oleje na lačný žaludek (ráno a před spaním). Užíváme jeden měsíc, následuje dvoutýdenní pauza a léčbu ještě jeden měsíc opakujeme.


Lněný olej léčí ohniska zánětu v dutině ústní. Za tím účelem ho stačí v ústech co možná nejdéle přežvykovat. Po přežvýkání olej vyplivujeme.

Přežvykování lněného oleje je velmi účinné také při akutních zánětech mandlí, angínách, parodontóze, zánětech hrtanu, zubním kazu, krvácení dásní a zánětu sliznice ústní dutiny. Pro tyto účely čajovou lžičku lněného oleje cucáme jako bonbón po dobu 5 minut, potom olej vyplivneme. Nejvhodnější je provádět tuto proceduru ráno.

Výzkumy rovněž prokázaly, že časté užívání nevelkého množství lněného oleje chrání před rozvojem cukrovky druhého typu.

Při zácpě užíváme polévkovou lžíci lněného oleje dvakrát denně, vždycky před jídlem.

Při léčbě těžce se hojících ran a jizev se lněný olej používá zevně. Gázové čtverce nasycené olejem přikládáme na postižené místo a dvakrát až čtyřikrát denně vyměňujeme. Lněným olejem je dobré mazat postižená místa také při lupénce.

Kromě toho je lněný olej doporučován jako součást stravy v dietě pacientů trpících poruchami metabolismu tuků.

K ozdravení suchých vlasů nebo vlasů poškozených častým barvením si po dobu 10 minut do pokožky hlavy masírujeme lněný olej. Potom potřeme olejem vlasy po celé jejich délce. Hlavu zavineme do ručníku a necháme hodinu působit. Smýváme nejlépe přírodním šamponem.

Vysoký obsah polynenasycených esenciálních kyselin způsobuje, že je lněný olej velmi náchylný k oxidaci, tedy ke znehodnocení. Nejde jen o nepříjemný zápach a hořkou chuť, ale požití takového oleje je vysloveně škodlivé. Lněný olej je třeba používat co nejvíce čerstvý, skladovat ho v tmavých lahvích, v chladu a temnu – to znamená v ledničce, kde může vydržet v průměru 6 měsíců. Chceme-li ho používat vyloženě pro léčebné účely, volíme samozřejmě vždycky olej čerstvý.

Při úpravě do pokrmů nesmíme olej zahřívat, tím se esenciální mastné kyseliny ničí. Proto olej přidáváme až do hotových jídel. Je třeba poznamenat, že zatímco z některých jídel udělá přidání lněného oleje opravdovou lahůdku, jiným nesvědčí a v kombinaci s nimi získává spíše nahořklou chuť. Vyzkoušeno je spojení parboiled rýže, lžičky jemně posekané syrové cibule a lněného oleje nebo jeho kombinace s dušenou mrkví. Obojí je vynikající. Lněný olej se rovněž dá v poměru 1:1 smíchat s máslem nebo spojit s olivovým olejem.

=========
Proč ráno pít teplou vodu s citrónovou šťávou
NaHCO3: 11 plus jedlé sody