Kouzelný nápoj na noc a zbavíte se plísní, virů i bakterií

Vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, prvky vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj., barviva karoten a flavony. Víte, která potravina obsahuje všechny tyhle látky? Med. Plus mateří kašičku, pylová zrnka, různé aminokyseliny, organické kyseliny, bílkoviny, dextriny a oligosacharidy. Zatímco rafinovaný cukr se rozkládá v játrech, která tak zatěžuje, jednoduché cukry obsažené v medu jsou vstřebávány přímo přes stěnu trávicího traktu.

Postavení medu v lidovém léčitelství je dobře známé a v podstatě neotřesitelné. Například na kašel podle něj platí jedině med. Je to pravda? Je to tak. Zejména na noční kašel je med výborný. Na základě několika studií bylo zjištěno, že med na kašel účinkuje dokonce lépe než dextrometorfan, což je účinná látka většiny sirupů proti kašli. I tuto skutečnost je však třeba dále zkoumat, stejně jako užití medu co by skvělého léku proti nespavosti, na zlepšení paměti a jako přírodního afrodiziaka. Tyto účinky medu nejsou ověřeny odbornými studiemi.

Konzumace medu je zakázána pouze u osob s alergií na včelí produkty a také u diabetiků – ačkoli těm pomáhá jinou cestou. Med je tak z hlediska účinků na lidské zdraví důkladně zkoumanou, avšak ani zdaleka ještě dokonale prozkoumanou potravinou. Je jednoznačné, že má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Proti virům však nepůsobí, takže většina sezónních respiračních onemocnění před ním bohužel obstojí.

Skořice je možná stále tak trochu nedoceněné koření. Jablečný závin a lívance… Kdo pomyslí na léčivé účinky? Ovšem najdou se i tvrzení připisující skořici působení bezmála zázračné, zejména pak ve spojení s medem.

Nejprozkoumanější složkou skořice je látka zvaná skořicový aldehyd (takzvaný cinnamaldehyd nebo (2E)-3-fenylprop-2-enal). Právě tato látka skořici dodává její typickou chuť a aroma. A jak je to s léčivými účinky? Klinické studie potvrdily, že skořice zmírňuje zánět. Ve stádiu intenzivního výzkumu jsou pak výsledky několika laboratorních studií, které ukázaly, že skořice může zpomalovat rozvoj Parkinsonovy či Alzheimerovy choroby. Totéž platí o studiích poukazujících na schopnost skořice brzdit a zastavit růst a dělení rakovinných buněk, jak se to ukázalo při laboratorních pokusech na zvířatech. Slibně vypadá vliv skořice na insulinovou rezistenci. Existuje řada dalších tvrzení o pozitivních účincích skořice – například na poruchy pozornosti a hyperaktivitu u dětí (ADHD), syndrom dráždivého tračníku, premenstruační syndrom, polycystické vaječníky a další. Zatím však žádné nebylo prokázáno a neexistují spolehlivé zdroje, které by mohly toto tvrzení podložit. Jednoznačně však patří skořice k nejzdravějším přírodním látkám, zvláště pak skořice cejlonská. Je nejsilnějším antioxidantem ze všech známých druhů koření.

A jak je to tedy se spojením těchto dvou potravin? Co bylo prokázáno? Jak med, tak skořice při pravidelné konzumaci snižují „zlý“ cholesterol a mírně zvyšují ten „hodný“. Na zvířatech bylo doloženo mírné snížení tlaku. Med i skořice jsou opravdu bohatými zdroji antioxidantů příznivě ovlivňujících zdraví srdce. Zlepšují průtok krve srdcem a brání vzniku krevních sraženin. Snižují tak riziko infarktu myokardu i mozkové mrtvice. Med i skořice tedy příznivě ovlivňují rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění. Navíc zmírňují zánět a právě chronický zánět přispívá ke vzniku nemocí srdce.

Obě potraviny mají výrazné protizánětlivé a antibakteriální účinky, což je velmi důležité pro hojení kožních ran. Med aplikovaný na spáleniny usnadňuje hojení. Používá se rovněž k léčbě takzvané diabetické nohy, což je jedna ze závažných komplikací cukrovky.

Med i skořice mají řadu léčivých účinků, většinu je však stále ještě třeba doložit vědeckým výzkumem. Odbornými studiemi byl doložen přínos v prevenci srdečních chorob a léčbě zánětů. Neexistuje však žádný podložený důkaz o léčivých účincích směsi medu se skořicí. To platí i o zázračném hubnutí. Používání medu místo rafinovaného cukru je jistě zdravější a existují některé studie dovozující, že při hubnutí to pomáhá. Neexistují však žádné důkazy, že hubnout pomáhá právě směs medu se skořicí.

=========
Tělo nesmíme šidit o živiny ani při hubnutí. 4 důležité prvky zdravé výživy.
Proč je dobré sníst každý den hrst vlašských ořechů