Co prospívá ledvinám


1. Ledvinám prospívá suchý teplý vzduch. Teplo rozšiřuje cévy zásobující ledviny krví. Zejména prospívá ledvinám suché teplo. Vyvolává totiž pocení. Pot odvádí některé škodliviny, které jinak obvykle vyplavují ledviny. Například finální produkty metabolismu dusíku. Zátěž ledvin se tím snižuje. Klimatologické lázně určené k podpoře ledvin bývají v krajinách s horkým a suchým podnebím, kde se člověk hodně potí. Ledvinám také velice prospívá sauna.

2. Zdravé ledviny si libují, jestliže člověk dostatečně pije. Pokud nepatříte k osobám, které mají z nějakých důvodů přísun tekutin omezovat, nebo trpí srdečním selháním, měli byste vypít3 až 3 a půl litru tekutin za den. Přebytečnou vodu vyloučí ledviny močí a snadno se s ní zbaví také všech zatěžujících látek, které organismu neprospívají. Jestliže pijete málo, musejí ledviny vodu šetřit a zadržují ji v těle. Vzniká méně moči. Odvod škodlivin znamená vyšší koncentraci moči, což ledvinám velmi škodí. Zvýšený příjem tekutin je vhodný a má kladný účin pouze při opakujících se infekcích močových cest a při močových kamenech. Naopak u diabetiků, jejichž ledviny jsou poškozeny, je množství vypité vody třeba hlídat, protože nemocné ledviny často nedokážou přebytečnou vodu vyloučit, dochází k převodnění a to se projevuje otoky nebo dušností.

Pozornost je třeba věnovat pitnému režimu jako takovému. Jestliže se hodně napijete ráno, během dne pro nával práce zhltnete jen dvě tři kávy a večer pak chcete vzniklé manko dohnat, je to chyba. Je třeba popíjet tekutiny během celého dne. Nezaměřit se jen na minerálky, ale dát si třeba i bylinný čaj, ředěnou ovocnou šťávu a zejména obyčejnou vodu z kohoutku, která je pro ledviny konec konců nejlepší.

3. Ledvinám prospívá pouze čistá voda. Pokud je voda nedostatečně čistá, musejí ledviny odvádět nejenom nejrůznější škodlivé látky, které do těla proniknou z potravin a životního prostředí, ale navíc ještě toxické látky obsažené v přijímané vodě. To je další zátěž a poškozování ledvin.

4. Ledviny mají rády potraviny a byliny, které mají lehký močopudný účinek a dezinfikují močové cesty. Například:

• vodní meloun
• salátové okurky
• petržel
• kopr
• řapíkatý celer
• česnek
• fazole adzuki
• šípek
• březová šťáva
• lesní jahody
• čaj z listí lesních jahod
• pampeliška – odvar
• brusinky (plod čerstvý i sušený nebo šťáva)
• všechny zásadotvorné potraviny plus vláknina: zelenina, ovoce (cibule, pórek, zelí, citróny, pomeranče, jablka)

5. Ledvinám svědčí vodorovná poloha těla. Zlepšuje se tím jejich prokrvení. To můžeme také zlepšit cvikem, kterému se říká „houpačka“: vleže na zádech přitáhneme kolena rukama k hrudi a pohupujeme se dopředu a dozadu. Velmi se tím zlepší prokrvení právě bederní pasáže. Nemocní s ledvinami mají více ležet.

Co ledvinám škodí

1. Nesvědčí jim chlad. Sedět déle na něčem hodně studeném, syrovém, jako je kámen nebo zem na jaře. Nebezpečný je rovněž delší pobyt ve studené vodě. Před pobytem v ní a po jeho skončení je třeba se prohřát, aby ledviny nemohly prostydnout. Dost nebezpečné je nosit zvláště brzy zjara módní krátké bundy. Pro ženy představují v této době nebezpečí krátké lehké sukně. V tomto období jsou opravdu vhodnější dlouhé teplé kalhoty, jakkoli může taková rada znít „babičkovsky“. Je pravdivá. Prochladnutí velmi často vede k chronickému onemocnění ledvin.

2. Ledvinám nejen neprospívá, ale přímo je ohrožuje cukr i sůl. Vyhýbejte se uzeninám, kupovaným hotovým jídlům a všelijakým „zaručeně zdravým“ dehydratovaným produktům. Obsahují nadměrné množství soli nehledě na všechnu možnou „chemii“. Se solí v kuchyni šetřte, raději nedosolujte a zvykejte si na méně soli ve všem.

Cukr je stále častěji nazýván bílým jedem. Pro ledviny je velkým nebezpečím diabetes, která může způsobit i nevratné selhání ledvin. Čím méně cukru v jídle, tím lépe. Dnes je bohužel přidáván do všeho, i tam kde bychom ho nečekali a klademe si otázku proč se tam ocitl – například do bílých jogurtů. Sledujte proto etikety.

3. Že ledviny poškozuje alkohol, je nabíledni. Jeho dlouhodobá konzumace způsobuje velmi těžká poškození ledvin a někdy naprosté selhání funkce. Není náhodou, že pravidelní konzumenti alkoholu trpí častěji rakovinou močového měchýře.

4. Na ledviny negativně působí také chronická ohniska infekce. Jsou zdrojem sice nevelké, zato však stálé intoxikace. Ledviny musejí neustále toxické látky odvádět z těla. Mikroby z podobných ohnisek mohou také pronikat do krve a odtud znovu do ledvin. Mohou se tak stát zdrojem zánětu ledvin. Je tedy třeba nepodceňovat a včas léčit zubní kazy, angíny i záněty dutin. Léčení akutně propuknuvšího zánětu znamená také více léků. I ty znamenají pro ledviny zátěž. Ledviny mohou být poškozeny léky proti zánětu a bolestem (například nesteroidními antirevmatiky), pokud jsou brány v příliš velkých dávkách nebo příliš dlouho. Neodkládejte tedy návštěvu lékaře a nečekejte, až se jakýkoli zánět rozpoutá v plné síle. Zkrátíte tím dobu léčby.

Poškození funkce ledvin výrazně snižuje kvalitu života. Snažte se své ledviny chránit před zbytečnou zátěží a nevystavovat je riziku. Uchováte si déle celkové zdraví.

=========
Kontrola zdraví: 7 biologicky aktivních bodů na chodidle.
Koření na místě léků

Více pro kondici: