Chutné úpravy zeleniny

Zelenina je nedílnou součástí prakticky všech národních kuchyní. V jídelníčku dětí a v některých speciálních dietách je zelenina nenahraditelná. Je bohatá řadou vitamínů a minerálů a dalších doprovodných látek a obsahuje velké množství vlákniny. To všechno z ní dělá zdravotně velmi přínosnou surovinu. Zádrhel je v tom, že dost často je těžké nějakou tu zeleninu dostat nejenom do dětí, ale i dospělých. Zkuste se s námi podívat na některé oblíbené úpravy jídel ze zeleniny. Jsou to nesložité a rychlé recepty.

1. Zapečená brokolice

Brokolici rozložíme na růžičky a naklademe je na plech potřený olivovým olejem. Podle chuti osolíme a opepříme. Zakryjeme alobalem a zapékáme 10 minut při 200 stupních. Poté alobal sejmeme a pečeme dalších 5-7 minut. Minutu před vyjmutím z trouby posypeme nastrouhaným čedarem.

2. Zapečené čínské zelí s kořeněnou omáčkou

Zelí rozřízneme na čtyři části a položíme na plech potřený olejem. Smícháme lžíci olivového a sezamového oleje, přidáme trochu sójové omáčky, rozmělněný stroužek česneku a hrst sezamových semínek. Promícháme, polijeme zelí na plechu a 7-10 minut zapékáme při 180 stupních Celsia.




3. Růžičková kapusta se sýrem 

Kapustové růžičky krátce na sítu ponořte do vroucí vody, pak odložte stranou. Smíchejte lžíci másla s půlhrnkem mléka, jedním vejcem a 50 gramy strouhaného sýry. Podle chuti osolte a přidejte pepř. Růžičky kapusty urovnejte do zapékací nádoby, polijte zálivkou a 30-45 minut zapékejte při 180 stupních.

4. Houby na francouzský způsob

Očištěné, případně pokrájené houby vyklopíme na rozpálenou pánev s olivovým olejem. Za stálého míchání restujeme, dokud lehce neztmavnou. Přidáme rozmělněný stroužek česneku a 100 ml suchého bílého vína. Zahříváme, dokud se víno neodpaří. Na závěr posolíme.

5. Zapečená rajčátka s česnekem

Omytá cherry rajčata přepůlíme. Do lžíce olivového oleje vmícháme rozmělněný stroužek česneku, přidáme sůl a pepř. Rajčátka urovnaná na plechu nebo v zapékací formě polijeme touto směsí a zapékáme 20-25 minut při 180 stupních.

6. Smažený květák se sýrovou omáčkou

Květák rozdělte na růžičky, polijte citrónovou šťávou a dozlatova opečte. Sýrovou omáčku připravte ze smetany, strouhaného sýra, soli a pepře. Podávejte s opečeným květákem.

7. Zeleninové lívance

Smícháme jemně nastrouhanou kedlubnu, mrkev a na velmi jemno pokrájenou cibuli. Přidáme vejce, lžíci mouky, špetku pepře a soli. Smažíme na pánvi na rostlinném oleji.

8. Cukína jako předkrm
Cukíny nakrájíme na podélné dílky a vyložíme na olejem potřený plech. Stouhaný sýr smícháme s tymiánem, oregánem a bazalkou, přidáme jemně utřený dílek česneku. Cukíny zastříkneme olivovým olejem a posypeme směsí. Zapékáme, dokud lehce nezrůžoví při 200 stupních Celsia.

9. Tzatziki

Asi třicetidekovou okurku najemno nastrouhejte a nechte na sítu okapávat. V misce smíchejte lžíci panenského olivového oleje se lžičkou citrónu a 2 rozetřenými stroužky česneku, dobře promíchejte, lehce osolte a opepřete. Směs vmíchejte do pravého řeckého jogurtu (350-400g). Nakonec přidejte nastrouhané okurky, ze kterých vymáčknete i poslední zbytky šťávy. Ozdobte jemně posekaným koprem. Podávejte chlazené. Řecký jogurt můžete nahradit bílým jogurtem (200g) smíchaným s měkkým tvarohem (250g). V takovém případě přidávejte jogurt do tvarohu postupně, abyste získali požadovanou konzistenci. Měkčí tvaroh potřebuje méně jogurtu.

10. Karamelizovaná mrkev

Ve vyšší velké pánvi zahřejeme lžíci olivového olej, přidáme lžíci másla. Přilijeme čerstvou šťávu z jednoho pomeranče, přidáme po lžíci krupicového a hnědého cukru, 4 rozmělněné stroužky česneku a dobře promícháme. Vložíme půl kila omyté mrkve nakrájené na podélné dílky, tak aby ležely v jedné vrstvě. Osolíme a opepříme, posypeme tymiánem a zakryté poklicí dusíme 15-20 minut do změknutí. Když je mrkev měkká, sejmeme poklici, zesílíme oheň a necháme odpařit veškerou tekutinu. Přitom pozorujeme glazování mrkve karamelem a dbáme, aby se nepřichytila. Podáváme ihned. Můžeme lehce posypat petrželovou natí.




11. Bramborová kaše se zeleným hráškem a cibulí

Připravíme bramborovou kaši. Hrášek 5 minut blanšírujeme. Malé cibulky osmažíme na troše másla. Podáváme s hráškem a kaší.

12. Pečené hlávkové zelí s limetkovou šťávou

V mixéru smíchejte limetkovou šťávu, rostlinný olej, bylinky, stroužek česneku, nať koriandru, sůl a cukr. Zelí nakrájejte na menší dílky,nechte zrůžovět na grilu nebo na suché pánvi. Podávejte polité zálivkou.

=========
Nakládané citróny. Od čaje po Bloody Mary.
5 triků, které vám pomohou se nepřejídat

Více pro kondici: