Když si člověk vybírá restauraci, pizzerii nebo kavárnu, kam chce zajít a dopřát si jídlo připravené profesionály, chce si být jist, že tam dostane jídlo kvalitní a čerstvé. Shromáždili jsme některá doporučení šéfkuchařů z celého světa. Řeknou nám, co objednat nebo neobjednat, aby člověk nakonec nebyl hořce zklamán.
Dobře propečený stejk
Známý americký šéfkuchař Anthony Bourdain přiznává, že když kuchař narazí na kousek tuhé, k podávání už nevhodné svíčkové, může ji buď vyhodit nebo… ji uschovat na dobře propečený stejk.
Suši s lososem
Pro milovníky suši a závitků s lososem máme špatnou zprávu. Šéfkuchař Hank Scrampton je toho názoru, že je lepší vyhnout se těmto jídlům, pokud jsou připravena se sladkovodními druhy lososa, protože představují prostředí velmi vhodné k množení parazitů. Není ovšem třeba propadat hned panice, protože zmrazení ryby parazity zabíjí. «Téměř všechny ryby na suši a závitky zmrazením procházejí, což je opravdu moc dobře», konstatuje šéfkuchař.
Máme-li však stejně pochyby, je jistě dobře ujistit se u obsluhy, z jakých ryb je jídlo připraveno – zda z čerstvých nebo mrazených.
Vegetariánská jídla
Časopis Food Network Magazine uspořádal v americe anonymní průzkum mezi šéfkuchaři, z nichž 15 procent přiznalo, že vegetariánská jídla v restauracích nemusí až tak úplně tomuto označení odpovídat. Pokud jste opravdu tvrdým a náročným vegetariánem a nezapomenete obsluze nebo přímo kuchaři několikrát připomenout své zásady, buďte pozorní. V rámci odplaty vám některý kuchař může do salátu přidat kousek tuňáka nebo slaniny. «Vegetariáni a vegani štvou každého kuchaře, který za něco stojí», přiznává Anthony Bourdain.
Hlávkový salát
Nikdo, kdo pracuje nebo pracoval v restauraci, si nikdy ve stravovacím zařízení neobjedná hlávkový salát. Hlavní nebezpečí tkví v tom, že bakterie přímo milují vlhká paždí lístků tohoto křehkého salátu. Umýt ho tak, aby přestal pro tyhle škodlivé mikroorganické potvůrky být lákavým prostředím, je obtížné.
Chleba
Tři američtí šéfkuchaři časopisu Food Network Magazine přiznali, že nesnědený chléb putuje z jednoho stolu na druhý. Před podáváním ho samozřejmě přihřejí, to ovšem není záruka čerstvosti.
Ryby v pondělí
Podle slov Anthony Bourdaina většina restaurací nakupuje ryby před víkendem – v pátek, nejdříve však ve čtvrtek. O víkendu a volných dnech jsou rybí trhy obvykle zavřené. Ryba však vydrží čerstvá maximálně tři dny. Proto v pondělí dostanete buď rybu za zenitem, nebo se musíte spokojit s rybou mraženou.
Ústřice
Nikdy si neobjednávejte ústřice v podniku, který není specializován na dary moře. Ústřicemi je velice snadné se otrávit. Musíte si být naprosto a úplně jisti, že jste v restauraci, která je odebírá od prověřených dodavatelů a že jsou čerstvé.
«Neprofilová» jídla
Newyorský šéfkuchař Michael Armstrong radí každému, aby si objednával jídla, na která se podnik specializuje: «Nečekejte nic dobrého, když si v pizzerii objednáte těstoviny nebo ve steakhousu ryby». Tím spíše, že potraviny potřebné k jejich přípravě nejčastěji tráví dlouhý čas v lednici nebo mrazáku a jejich čerstvost je diskutabilní, o chuti nemluvě.
7 potravin, jimž je v supermarketu lepší se velkým obloukem vyhnout
Potraviny, s nimiž zestárneme o deset let