7 látek, které škodí zubům, aniž jste o tom měli tušení

7-latek

Zářivý běloskvoucí úsměv holywoodských hvězd je něčím, o čem mnozí sní. Takový úsměv přidá člověku na půvabu a přitažlivosti. Jenomže pokazit bělost zubů mohou i věci, které na první pohled vypadají nevinně. A vůbec to nejsou cigarety nebo káva, o jejichž negativním vlivu na zubní sklovinu se ví už dávno. Povíme vám, které nečekané látky a procedury mohou nepříjemně ovlivnit bílou barvu chrupu a jak svůj úsměv ochránit.

1. Léky. Mnohé preparáty obsahují látky, které mohou zuby zbarvit a ovlivnit jejich zdraví. Mezi jiným sem patří antibiotika, různé sirupy a také pastilky proti bolesti v krku.

2. Plody výrazných barev. Například maliny, brusinky, ostružiny, moruše nebo borůvky. Jsou neuvěřitelně chutné a zdraví prospěšné, nicméně nechávají po sobě narůžovělý nebo nafialovělý tón. Většinou je nejíme moc často, ale v sezóně by se opakované mlsání lesních dobrot mohlo na zubech projevit trvaleji. Proto je lepší po jejich konzumaci vypláchnout ústa a zuby vyčistit.

3. Nápoje a cukrovinky. Bohužel je to nejenom káva a čaj, co může úsměvu dodat nežádoucí žlutý nádech. Nepřáteli běloskvoucího úsměvu jsou i mnohé jiné nápoje. Například různé limonády, výrobci hojně dobarvované, červené víno a také některé koncentrované ovocné šťávy, například višňová nebo rybízová. Barevný efekt mohou způsobit i různé tvrdé bonbóny a další cukrovinky, u nichž výrobci nešetří všemi barvami duhy. Cukrovinky samy o sobě jsou pro zuby zhoubou, takže důvod, proč se jim i kvůli zubům vyhýbat, je hned dvojí: enormní množství cukru a tak jako tak minimálně zdraví nepodporující barviva.

4. Bělení zubů. Zní to dost divně, ne-li přímo absurdně, ale věřte, je to tak. Bělící procedura má ve skutečnosti pouze dočasný účinek. Měsíc či dva se vaše zuby při správné péči budou skvít zářivou bělostí. Po určité době však zářivost pohasne a zuby mohou vypadat hůř, než před bělením. Je to proto, že látky a roztoky při bělení používané sklovinu porušují. V nepatrných mikro trhlinkách se pak samozřejmě různé zbarvující miniaturní částečky snáze zachytávají. Bělení je tedy třeba opakovat.

5. Omáčka barbecue. Pikantní a chutná, skvěle doplňující každé grilování. Jenomže je schopna podstatně změnit barvu zubů. Nezbarvuje o nic méně než káva nebo čaj. Takže k úklidu po grilování přidejte pečlivé vyčištění chrupu.

6. Arašídové máslo. V Americe tolik oblíbená pochoutka dorazila i k nám a má své fanoušky. Je to pochoutka, organismu mnohé přináší, ale zubům ubližuje.

7. Ústní vody. Jsou určeny k osvěžení a ošetření dutiny ústní, osvěží dech. Když je člověk dlouhou dobu na cestě a nemá kde si vyčistit zuby, je ústní voda záchranou. Většina z nich však obsahuje látku chlorhexidin, vynikající okamžitým baktericidním účinkem a zároveň přetrvávajícím účinkem bakteriostatickým, protože se vstřebává do vrchní vrstvy skloviny. To má velký význam pro likvidaci plaku a zdraví chrupu, ale vedlejším příznakem bývají skvrny, které se na zubech mohou objevit. Po vysazení přípravku naštěstí skvrny postupně zmizí. Ještě lepší zprávou je, že už se vyrábějí preparáty, kde je tento vedlejší projev potlačen.

Snažte se po každém jídle ústní dutinu dostatečně vypláchnout čistou vodou, zvlášť pokud jste jedli něco sladkého nebo kyselého, dopřávali jste si zakysané výrobky nebo výrazně barevné plodiny.

=========
Alkohol a krása. Jak lihoviny ovlivňují vzhled?
Devatero potravin, kterým bychom se měli raději vyhnout

Více pro kondici: