6 způsobů jak se přestat přejídat

Němčina má slovo «Kummerspeck», což znamená něco jako «slanina soužení». Označuje se jím nadváha, kterou člověk získá nemírnou konzumací různých dobrot pod vlivem stresu. Jestliže vaše «slanina soužení» začíná nabývat hrozivých rozměrů, je čas podniknout nějaká opatření. Některá vám nabízíme.

1. Říkejte si nahlas nebo jen sami pro sebe, co právě jíte

Při vší jednoduchosti je to ten nejúčinnější způsob, jak začít zvládat přejídání. Pokaždé, když se chystáte něco sníst, nebo to jíte, případně už jste to snědli, říkejte si přesně kolik a čeho jste snědli. Například: «Třetí chleba se sýrem», «Pořádný kus pizzy», «Koláč s tvarohem, v pořadí pátý». Tento způsob pomáhá mozku plně si uvědomit skutečné rozměry obžerství. Zcela nepozorovaně uberete plyn a přestanete se přecpávat z emočních důvodů.

2. Soustřeďte se na chuť

Za požitek z jídla může hormon dopamin. Maximum dopaminu tělo vyplavuje, když se na jídlo těší, když se například teprve chystáme pustit do dortu, chleba se sádlem nebo něčeho, co nám opravdu hrozně moc chutná. S každým kouskem, který spolkneme, množství dopaminu rychle klesá. To je důvod, proč se s nechutí díváme na pátý kousek koláče, po němž jsme před chvílí málem šíleli touhou. Vrcholem požitku z jídla je několik prvních soust či doušků. Pak rovnou můžeme přestat, protože lepší už to nebude. Zkuste si tedy to pravé potěšení protahovat: řekněte si nahlas, jakou má jídlo barvu, nadechněte se jeho vůně a pokuste se ji popsat, uvědomte si tvar, strukturu a chuť kousku jídla, který jste vložili do úst. Sníte tak méně a požitek budete mít mnohem větší.

3. Hrajte si se smysly

Vlastně jde o pokračování rady číslo 2. Člověk má k dispozici sluch, zrak, hmat, čich a chuť. Zapojte je, abyste mohli jídlo přestat vnímat jako nepřítele, s nímž můžete zacházet jen jedním jediným způsobem podle scénáře «uviděl-popadl-zhltl a nacpal se». Kultivujte v sobě gurmána a budete štíhlejší bez bolestného úsilí, přičemž zároveň obohatíte svůj život novými barvami. Dokážete například vzájemně rozlišit vůni citronu, pomeranče a mandarinky a uhodnout, co je co, se zavřenýma očima? Nebo popsat «povahu» petržele, kopru nebo koriandru s použitím jediného přídavného jména? Kolik druhů koření znáte? Kolik druhů cibule? Kolik odrůd jablek nebo rajčat?

A co takhle jíst… hudbu? Abyste líp pochopili jak na to, přečtěte si úryvek z pozoruhodné knihy Sharon Draperové «Out of Mind»: «Když poslouchám hudbu, vidím před sebou barvy a cítím různé vůně… Bezbřehé, burácející Beethovenovy symfonie… jsou nebesky modré a voní čerstvou barvou. Nejraději mám ale country. Ta má citronovou chuť. Ne prostě jen nějakou kyselou, ale takovou citronově sladkou, jakou mívá citronová poleva nebo studená perlivá limonáda. Každý akord je citronový svátek! Miluju country a miluju citrony!»

Jakou chuť a jakou vůni má vaše oblíbená píseň? Než půjdete vybrakovat ledničku, poslechněte si ji alespoň jednou. Melodie, která je nám příjemná, krom jiného stimuluje vyplavování dopaminu. Úplně stejně jako čokoláda. Hudba pozvedá náladu a snižuje apetit.

4. Nahlížejte sebekázeň po francouzsku

Francouzi dopřávají dětem svobodu, zároveň je však učí, že všechno na světě má nějaké meze. Uvnitř těchto mezí je dítě svobodné, musí je však dodržovat. Kromě jiného francouzská výchova učí dítě velmi cennému umění – umění čekat. Místo aby něco po celý den uzobávalo, učí se dítě snídat, svačit, obědvat a večeřet ve stejnou hodinu. Jí čtyřikrát denně – a konec. Odpolední svačina je vždycky přesně ve 4 hodiny. Na tuto dobu je naplánován desert, ani dříve, ani později. Ráno se může s rodiči zastavit v cukrárně a vybrat si nějaký zákusek, ale sníst ho má dovoleno až k odpolední svačině.

Zkuste si vzít příklad z tohoto francouzského přístupu: stanovte si dobu pro desert a neporušujte ji. Uvědomte si přitom to hlavní: umění odkládat požitek život nijak neochuzuje, naopak ho obohatí. Navíc to zvýší vaši sebeúctu a posílí charakter. To se vám mnohonásobně vyplatí při řešení jiných závažných problémů.

5. Přidávejte a nic nevyřazujte

Ze svého současného jídelníčku nemusíte nic vyřazovat, jednoduše do něj přidejte jedno obyčejné, zdravé a chutné jídlo. Po týdnu dojde ve vašem stravování k revoluci – chuťové receptory se probudí a začnou od vás vyžadovat čerstvou zeleninu, ovoce a zelené natě. Zjistíte, že se v pohodě můžete obejít bez sladkého, tučného i soleného jídla a začnete hubnout. Důležité však je, aby vám zdravé jídlo doopravdy chutnalo a abyste si ho připravovali sami.


6. Častěji objímejte svoje blízké

Když objímáme nebo bereme za ruku lidi, které máme rádi, vyplavuje mozek hormon lásky oxytocin. Tento hormon kromě jiného podporuje citovost, sblížení, důvěrost, posiluje věrnost i potřebu dívat se jeden na druhého a vzájemně se dotýkat. Oxytocin má však také jednu méně známou schopnost – snižuje chuť k jídlu a podle některých studií dokonce speciálně chuť na sladké. Experimentálně bylo prokázáno, že oxytocin se může stát efektivním pomocníkem při shazování nadváhy. Přičemž aby se vám do krve uvolňoval oxytocin, nemusíte vedle sebe mít přímo milovaného partnera. Stačí se pomazlit se svým psem nebo kočkou a pár minut si s ním pohrát. Stejně působí i pohled na blízkého člověka nebo jen myšlenka na něj. Až vás to bude svádět zajíst nějaký ten žal, stesk nebo nudu, objeměte raději někoho ze svých blízkých nebo si představujte tvář někoho milého.

A ještě pět rad, které vám pomohou udržet si linii:

  • V bytě musí být pořádek, světlo a teplo. Chaos, pošmourno a chlad jsou startérem přejídání, to prokázaly vědecké výzkumy. Pořiďte si domů příjemné lustry a světelné girlandy, postavte do rohů lampy s přívětivým světlem.
  • Kupte si pěkné povlečení a úbor na spaní. Je-li vám stále zima, oblékejte si více měkkých věcí, kabátků, ponožek.
  • Všechny dobrůtky s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuků se snažte sníst do dvanácti hodin. Ideální k jejich konzumaci je snídaně. Večer jezte jen lehké jídlo, raději teplé – třeba dušenou zeleninu se strouhaným sýrem nebo krémovou polévku. Jezte tři hodiny před ulehnutím.
  • Dostatečně pijte. Popíjejte během dne menší dávky nesycené čisté vody. V práci mějte stále po ruce láhev s vodou. Za den byste měli přijmout asi 2,5 litru tekutin – záleží ovšem na hmotnosti. Měl by to být litr na každých 30 kilogramů. Tekutinami se rozumí nejen voda nebo polévka, ale také šťáva z čerstvého ovoce a zeleniny. Meloun jako zdroj tekutiny nikoho neudiví, ale málokdo ví, že mrkev obsahuje až 80 procent vody.
  • Vědomě režim občas porušte. Jakmile si uvědomíte, že se stravujete opravdu ideálně a pocítíte na sebe hrdost, porušte režim. Divíte se? Perfekcionismus dříve nebo později vede ke krachu a totálnímu přejedení. Vzájemný poměr toho správného a nesprávného stravování by měl být 80:20.

=========
Podvýživa: jedna z příčin nadváhy a špatného zdravotního stavu
Může být nadváha zdravá?