Zázvor velice prospívá lidskému zdraví. Už před tisíci let byl používán v Číně při léčení nejrůznějších onemocnění. Léčili jím nastuzení i špatné trávení, zvyšovali chuť k jídlu, odstraňovali nejrůznější kosmetické problémy, zlepšovali stav vlasů. Také dnes zázvoru využívají léčitelé i odborníci.
Prospěšné zdravotní vlastnosti zázvoru
1. Zlepšuje funkci trávicí soustavy a působí jako prevence rakoviny
Hlavní léčebné vlastnosti zázvoru jsou známy odedávna. Na prvním místě jsou to jeho znecitlivující účinky, působí tedy proti bolesti. Éterické oleje z této rostliny jsou silnými antioxidanty, likvidují volné radikály a zabraňují poškozování zdravých buněk organismu. Brání tak vzniku zhoubného bujení. Krom toho nalačno vypitý zázvorový nápoj příznivě působí na trávicí systém a napomáhá léčení žaludečních onemocnění. Důležité je nepřehnat to s dávkováním: na 200 ml vody stačí půl gramu nastrouhaného zázvorového kořene. Pokud byste to s dávkou přehnali, bolesti v žaludku spíše posílíte.
2. Zbavuje únavy a deprese
Zázvor vás rychle zbaví ospalosti, únavy a dokonce i deprese. Půl gramu strouhaného čerstvého zázvoru nebo špetka sušeného v nějaké tekutině vám bohatě vynahradí nejrůznější tonizující nápoje, jako jsou káva, čaj nebo energetické drinky. Zázvorový kořen stimuluje mozkovou činnost, zlepšuje koncentraci a výkonnost. Vyplatí se zařadit ho do jídelníčku v dny předpokládané zvýšené duševní zátěže.
3. Posiluje imunitu
Už lékaři staré Číny popisovali kladné účinky zázvoru na obranyschopnost a odolnost lidského organismu. Doporučovali pravidelné pití nálevu z kořene rostliny, aby bylo tělo chráněno proti nemocem. Nálev neměl být připravován s použitím alkoholu. Za nejlepší způsob podání byla pokládána zázvorová voda. Do litru vody přidávali tři lžičky citronové šťávy a lžičku medu. Roztokem zalili nastrouhaný nebo velmi jemně na plátky nakrájený zázvor – asi 5 cm kořene. Nádobu ponechali dobře uzavřenou stát přes noc. Také dnes lékaři a dietologové doporučují tento nápoj pít každý den nalačno asi půl hodiny před snídaní jako prevenci nastuzení a respiračních onemocnění. Krom toho pravidelné pití omezuje projevy sezónních alergií.
4. Potírá baktérie
Zázvor má významné antibakteriální účinky, působí protizánětlivě a snižuje hladinu cholesterolu.
Čím je zázvor užitečný při hubnutí
Při hubnutí lidé přirozeně věnují velkou pozornost tomu, co jedí. Počítají kalorie, vyhýbají se tučným jídlům a sladkosti nahrazují ovocem. Avšak už ne tak moc lidí si dává pozor na to, co pijí. Příjem dostatečného množství tekutin je přitom nezbytnou podmínkou hubnutí. Voda snižuje chuť k jídlu, respektive omezuje pocity hladu, zajišťuje správné prostředí pro metabolické reakce. Navíc je nezbytná pro spalování tuků. Zelený čaj se zázvorem je „nabyt“ éterickými oleji a fytoncidy. Obsahuje dávku kofeinu, trochu gingerolu (zázvorového oleje), nevelké množství kyseliny citronové a vitamínu C. Je známo, že zelený čaj zmírňuje chuť na sladké a jídlo vůbec. Dokáže totiž výrazně zlepšit inzulinovou citlivost organismu. Navíc nastartuje účinné spalování tuků a zároveň zvyšuje zahřívací schopnost organismu. Tělo, které se zahřívá, získává energii z tuku. Podle některých údajů pití zeleného čaje zvyšuje účinnost spalování tuků během fyzické (sportovní) aktivity až o polovinu. Účinek zeleného čaje ve spojení se zázvorem je tak téměř ideální.
Také jednoduše připravená zázvorová voda je štíhlé postavě jen ku prospěchu. Na rozdíl od stimulujících nápojů s kofeinem a theinem je možné popíjet ji v průběhu dne, a stimulovat tak spalování tuků v organismu. Navíc při jejím pití určitě nebudete mít chuť na nějaký ten koláček, který si obvykle dáte ke kávě nebo čaji.
Kromě lepšího trávení pomáhá totiž zázvor také s udržením pocitu sytosti, a snižuje tak potřebu stále něco konzumovat. Jeho výhodou je, že sám je prakticky bez kalorií a chuť k jídlu potlačuje bez vedlejších účinků. Podle studie magazínu The Journal Metabolism z roku 2012 dokáže horký zázvorový nápoj z 2 gramů sušeného zázvoru potlačit pocit hladu až na 6 hodin.
10 faktů o banánech – možná je začnete jíst každý den
Jídlo, které vyhladoví