Zajímavá fakta o božském kakau

Kakaovník pojmenoval švédský přírodovědec Carl von Linné Theobroma Cacao, což znamená potrava bohů. Podle starého mýtu totiž byla semena kakaovníku přenesena na zem z ráje. Co o kakau napsal? „Kakao je božský pokrm, který buduje odolnost a bojuje proti únavě. Po jeho užití jsou muži schopni pochodovat celý den bez jakéhokoli jiného jídla.“ V každém případě však v říši Aztéků, odkud bylo kakao dovezeno do Evropy, byl tento nápoj vyhrazen pouze panovníkům, kteří byli rovni bohům. Při pohledu na jeho složení se vlastně dnes ani moc nedivíme.

Kakao obsahuje kolem tří set biologicky aktivních látek, z nichž spousta je neobyčejně cenná pro lidské zdraví. Jsou to vitamíny a minerály, které pomáhají proti únavě, při zvýšené teplotě, angíně, srdečních problémech, anémii nebo při střevních potížích. Theobromin, jedna z hlavních složek kakaa, má hned několik prospěšných účinků. Zvyšuje průtok krve ledvinami, čímž působí diureticky, a pomáhá tak při infekčních onemocněních ledvin, močového měchýře či při jakémkoli jiném infekčním onemocnění. Zároveň se zvýšením vylučování moči snižuje krevní tlak a zmírňuje otoky. Navíc theobromin způsobuje rozšíření průdušek, a tak zlepšuje dýchání – například při nachlazení nebo při astmatu. V poněkud menší míře nežli kofein také stimuluje centrální nervový systém.

Antioxidanty obsažené v kakau – flavonoidy – neutralizují v těle volné kyslíkové radikály. Ty se podílejí na rozvoji zánětlivých stavů, například na zánětech kloubů. „Kakaové“ antioxidanty brání rovněž oxidaci LDL cholesterolu, tedy toho „zlého“. Kakao rovněž obsahuje fenyletylamin, který je účinným pomocníkem při depresích, a dále hormon dobré nálady – tryptofan.

Kakao působí proti zubnímu kazu, protože vyrovnává kyselost prostředí v ústech. Už dříve byla prokázána souvislost mezi zubním kazem a onemocněním srdce. Zmíněné snížení krevního tlaku je daleko účinnější než u tímto efektem vyhlášeného zeleného čaje. Polyfenoly v kakau obsažené jsou zároveň prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním. V souhrnu tedy kakao snižuje riziko mrtvice, onemocnění srdce a srdečního kolapsu.
Obsahuje rovněž komplex látek posilujících kognitivní funkce mozku (zlepšení myšlení, bdělosti, vitality).

Obsah minerálů v kakau je také pozoruhodný:

Hořčík: Podle posledních výzkumů je kakao nejbohatším zdrojem hořčíku, vysoce zásaditého minerálu.

Železo: Ve 30g kakaa se nachází 314 procent doporučené dávky železa.

Chrom: nezbytný při vyrovnávání hladiny krevního cukru v krvi. V kakau je ho významné množství.

Mangan: Kakao je bohatým zdrojem tohoto stopového prvku, který spolu s železem napomáhá správnému okysličování krve.

Zinek: Kakao je jeho úžasným zdrojem. Zinek je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému, jater, slinivky, pohlavních orgánů a kůže. Je přítomen v řadě enzymatických reakcí v organismu.

Měď: Další stopový prvek. Podílí se na lidské imunitě a zdravé krvetvorbě.

Američtí vědci potvrdili výzkumem skutečnost, že přestože je kakao kaloričtější než čaj anebo káva, nevede jeho konzumace k nadváze, protože už malé množství člověka zasytí.

Nejzdravější je samozřejmě původní nápoj, připravovaný z přírodního kakaa. Ten originální obsahuje látku zvanou epikatechin. Ta je člověku natolik prospěšná, že vědci uvažují nad jejím zařazením mezi třináct známých vitamínů.

Chcete-li pít opravdu zdravé kakao, hledejte prášek s co nejvyšším obsahem tuku (alespoň 20 procent).

Doporučováno je pít kakao dopoledne. Obsahuje totiž přírodní pigment melanin, který pomáhá chránit lidskou pokožku před ultrafialovým zářením.
Nabízíme vám recept na přípravu kakaa, v němž jsou jeho prospěšné účinky ještě posíleny dalšími ingrediencemi. Skořice a hřebíček mají vynikající schopnosti v boji s mikroby, snižují pravděpodobnost onemocnění zejména v zimním a přechodném období. Skořice podporuje krevní oběh, brání zánětům a působí velmi příznivě na trávicí systém.

Potřebujete:
2 hrnky kakaa
lžičku a půl kvalitního kakaa nebo čokolády
lžičku skořice
půl lžičky mletého hřebíčku
stévii – podle chuti

Příprava:
Vše dohromady zahříváme pomalu v kastrolku za stálého míchání metličkou, dokud se všechno dobře nerozpustí.

=========
10 faktů o banánech – možná je začnete jíst každý den
Zhubnout, zbavit otoků, prospět pleti a ještě chutnat. Co všechno umí cuketa.

Více pro kondici: