Neodolatelné náhlé chutě: co signalizují

Lidský organismus často připomíná počítač. Jeho údaje bychom měli pozorně sledovat. Pokud jste například dříve nijak zvlášť neprahli po nějaké potravině a najednou jí nemáte dost, není to náhoda. Je ovšem rozdíl mezi hladem a chutí na konkrétní potravinu. Pokud intenzivně toužíte po nějakém určitém jídle, je to často znamení, že trpíte nedostatkem některých živin. Tělo vám dává signál, že organismu se nedostává určitých stopových látek.

Pokud jste od dětství nijak nelpěli na sladkém a najednou máte nezřízenou chuť na čokoládu, můžete rovnou stanovit příčinu: nedostatek hořčíku, případně železa. Totéž platí o chuti na kyselé. Máte-li chuť na tučnější jídla a zároveň vypijete spoustu limonády, vypadá to na nedostatek vápníku. Jakmile dosáhnete rovnováhy, chuti pominou. Jestliže jste se donedávna mohli ujíst chleba a teď to přešlo, srovnali jste svůj deficit dusíku.

Je ovšem lepší na žádné signály deficitu nečekat a hlídat si vyváženou a na živiny bohatou stravu i bez nich. Podívejme se na hlavní zdroje důležitých prvků podle druhu potravin:

Hořčík– čokoláda, sójová mouka, ovesné vločky, fazole, ořechy, banány

Fosfor– tavený sýr 30%, ementál, sójová mouka, ovesné vločky, žitná mouka tmavá, hrách, ořechy, vepřové maso, vejce, hovězí maso, kuřecí maso, ryby

Vápník– ementál, mléko, fazole, ořechy, ovesné vločky, vejce, bílé zelí, maliny, pomeranče, kapusta, jahody

Síra- hovězí játra, ementál, hovězí maso, kukuřice, vepřové maso, žitná mouka, špenát, kapusta

Železo- hovězí játra, špenát, fazole, hrách, žitná mouka, ovesné vločky, loupaná rýže

Zinek — ovesné vločky, hovězí játra, fazole, vepřové maso, hovězí maso

Vitamín B1- vepřové maso, vepřová játra, čočka, pivovarské kvasnice, pivo

Vitamín B3- vepřová játra, hovězí játra, pivovarské kvasnice, drůbeží maso, telecí maso, loupaná rýže

Čeho se organismu nedostává můžeme poznat i podle určitých příznaků:

Zlobí srdce– nedostatek draslíku, jezte zeleninu a ovoce

Loupe se kůže– problémy s jódem; jezte plody moře, cibuli a mrkev

Žloutnou zuby- nemusí to být jen kuřáckou vášní, ale také deficitem některých stopových prvků: jezte fazole, ryby a banány.

Čeho se nedostává organismu, máte li stále chuť na konkrétní potravinu…

Arašídy (arašídové máslo) -postrádáte vitamíny skupiny B (obsaženy v ořechách, luštěninách, mase a rybách).

Banány — nedostatek draslíku; možná pijete příliš mnoho kávy, což způsobuje snížení hladiny draslíku (obsažen je v rajčatech, bílých fazolích a fících).

Dýni — nedostatek draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku а vitamínu A a C.

Sušené meruňky — nedostatek vitamínu А.

Olivy — nedostatek sodných solí.

Mléko a zakysané mléčné výrobky — nedostatek vápníku nebo esenciálních aminokyselin tryptofanu, lysinu a lecitinu.

Zmrzlinu — nedostatek vápníku (zvláště ji milují lidé s narušeným metabolismem sacharidů).

Dary moře — nedostatek jódu (používejte jodizovanou sůl).

Slunečnicová semínka — nedostatek antioxidantů (zvláště často k němu dochází u kuřáků).

Olivový olej — nedostatek vitamínu D.

Sýr – nedostatek vápníku a fosforu (ementál, mléko, fazole, ořechy, ovesné vločky, vejce, bílé zelí, maliny, pomeranče, kapusta, jahody; tavený sýr 30%, ementál, sójová mouka, ovesné vločky, žitná mouka tmavá, hrách, ořechy, vepřové maso, vejce, hovězí maso, kuřecí maso, ryby)

Chléb — nedostatek dusíku (maso, ryby, ořechy).

Čokoláda — nedostatek hořčíku (čokoláda, sójová mouka, ovesné vločky, fazole, ořechy, banány)

Máte chuť na…

Sladké — nejspíš nedostatek chromu ( játra, ledvinky, hovězí a kuřecí maso, mrkev, brambory, brokolice, chřest, vejce).

Slané — především nedostatek tekutin – tělo žádá sůl, která mu pomáhá zadržovat vodu. Pijte alespoň 8-10 sklenic denně. Druhou příčinou může být nedostatek minerálů. Bylo zjištěno, že ženy s nízkou hladinou vápníku mívají prudkou chuť na slané.

Kyselé — nedostatek vitamínu C (šípek, černý rybíz, grapefruity, kiwi, pomeranče, citróny…)

Studené nápoje — nedostatek manganu (ovesné vločky, žitná mouka, fazole, špenát, ořechy, hrách).

Led — někdy je znamením anémie. Organismu se nedostává železa. Led pomáhá zmírnit bolestivé záněty v ústech, které mohou signalizovat nedostatek železa. (hovězí játra, špenát, fazole, hrách, žitná mouka, ovesné vločky, loupaná rýže).

Chuťové vášně…

Čokoládovo-sladká

Čokománií nejčastěji trpí ctitelé kofeinu a ti, jejichž mozek vyžaduje více glukózy. To platí i o dalších sladkostech. Je-li strava nevyvážená, dochází k deficitu glukózy a organismus si ji žádá jako nejrychlejší zdroj energie. Čokoláda je k tomu jako stvořená. Pokud už si ji dáte, hleďte, aby to byla kvalitní hořká čokoláda s minimálním obsahem kakaa 75 procent. U ní jsou přínosem další organismu prospěšné látky, které obsahuje. V úvahu však musíte vzít vysoký obsah tuku v této pochoutce a následky její nezřízené konzumace pro postavu i cévy. Je tedy lepší využívat také jiné energetické zdroje a především sestavit si vyvážený jídelníček.

Sýrová…

Mohlo by jít o projev nedostatku vápníku, případně i fosforu. Sýry jsou bohatým zdrojem těchto živin. Vápník spolu s fosforem pomáhají udržovat pevnost kostí a zubů a mají důležitou roli ve správné funkci mozku a nervů. Fosfor je významný pro udržení acidobazické rovnováhy v organismu a navíc je základním energetickým zdrojem buněk. Nedostatkem vápníku trpí často ženy, což je ohrožuje vznikem osteoporózy.

Sýry, jogurty, sardinky, brokolice, jahody či mandle jsou bohaté na vápník. K jeho správné absorpci potřebuje tělo rovněž vitamín D. Nepodceňujte tedy pobyt na sluníčku – stačí 15-20 minut denně – případně možnost užívání vitamínu D v kapslích. Fosfor najdeme v mase, vaječných žloutcích, rybách a mléčných výrobcích, získat ho můžeme i z rostlinné stravy, například z mouky, cereálií a celozrnného pečiva, luštěnin nebo ořechů.

Masová…

Pokud vás to táhne ke konzumaci masa, může to být znamení, že tělo má nedostatek železa nebo málo zinku. Deficit železa způsobuje anémii a má řadu dalších nepříjemných projevů. Upravit lze stav poměrně rychle. Jednak farmakologicky, jednak vhodnou stravou. Oba tyto minerály hrají důležitou roli ve funkci imunitního systému a jejich nedostatek se projevuje mimo jiné zvýšenou náchylností k nachlazení, zánětům HCD a chřipce. Zinek je navíc nezastupitelný pro zdravou kůži, vlasy a nehty.

Vydatným zdrojem je červené maso, dále korýši, čočka, špenát, dýňová semínka a sýry.

=========
Potraviny, které nám ubírají energii
Výživa podle ajurvédy: co máme na jaře jíst

Více pro kondici: