1. Neodsuzujte se k nedobrému jídlu. Více barev, více chuťové pestrosti, více koření a bylinek, více zelených natí.
2. Neignorujte pravidlo „první půlky dne“. Jakékoli nejednoznačné jídlo (ať slané nebo sladké) nemá co dělat na večerním stole. Sprovoďte ho ze světa dopoledne.
3. Nenechejte věci dojít tak daleko, že budete mít strašný hlad. Při normálním fyziologickém stravování by interval mezi jídly měl být zhruba 3 až 3,5 hodiny. Velmi obvyklé vynechávání oběda a zvláště pak snídaně zvyšuje riziko prudce rostoucí nadváhy až čtyřikrát. Každá vynechaná snídaně a oběd zvyšují celkový pocit hladu a samozřejmě pak vydatnost večeře.
4. Nevynechávejte večeři. Udělejte ji maximálně lehkou, avšak dostatečně sytou. Ryba se zeleninou, pohanková kaše s kefírem, to jsou příklady zdravých „večerních“ jídel.
5. Nevynechávejte snídani! Ráno si můžete dovolit sníst o něco více, třeba i nějakou sladkost. Pokuste se překonat dětskou nelásku ke kaším. Vhodnější pokrm pro začátek dne najdeme jen těžko.
6. Nejezte fast food! Evropští lékaři opakovaně vyzývají k odmítání jídel z fast foodu, jako jsou hranolky nebo bramborové lupínky. Švédští vědci v nich zjistili karcinogenní akrylamid. V sáčku bramborových lupínků dosahuje obsah akrylamidu množství pětsetkrát převyšujícím přípustnou normu. V hranolkách a burgrech převyšuje normu stokrát. Akrylamid vzniká v potravinách bohatých na sacharidy v průběhu tepelného zpracování.
7. Pro ženu středního věku, s normální váhou a nízkou úrovní fyzické aktivity představuje norma denního kalorického příjmu 1400 kcal a 37 g tuku. U ženy téhož věku, ale s nadváhou, činí norma 1700 kcal a 46 g tuku. Při obědě je třeba získat maximum denní kalorické normy – 35 procent (snídaně, svačina, odpolední svačina a večeře, mají tvořit 25, 15, 10 a 15 procent z celkového kalorického příjmu). Oběd by tedy měl „vážit“ cca 500 kcal a 13 g tuku pokud je vaše váha v normě, nebo 600 kcal a 16 g tuku, jste-li dáma při těle.
8. I fast food je lepší, než být vůbec bez oběda. Objednejte si zkrátka menší porci nebo nelitujte peněz a polovinu porce nechte být. Váha nezávisí jenom na množství kalorií, ale také na tom, jak často jíme. Případů nadváhy u lidí zasedajících k jídlu více než třikrát denně je o 45 procent méně než u těch, kdo se stravují podle schématu „snídaně, oběd, večeře“. Vysvětlení je prosté. Objemné, vydatné jídlo vede k masivnímu vyplavování inzulinu do krve. Do tkání se v důsledku toho dostává nadbytek glukózy stimulující vytváření tukové tkáně.
Jídlo posilující imunitu
Jídlo a vy: kdo koho kontroluje?