Každý, kdo chce zhubnout, vyřadí tyhle 4 věci z jídelníčku

Stokrát položená otázka. Čemu by se člověk měl zásadně vyhnout, když si přeje snížit hmotnost? Které potraviny jsou takzvaně zakázány? Stačí trochu zapátrat a zjistíte, že prověřených odpovědí a zasvěcených rad jsou desítky. A možná víc. Často se jedna od druhé dost odlišují. Někdy si i protiřečí. Jiné jsou naopak notoricky známé. A většině lidí je jasné, že půjde především o cukr a tuky. Dnes si o zakázaných potravinách něco povíme.

Když se rozhodneme hubnout a vybíráme dietu, kterou budeme držet, obvykle se soustřeďujeme na to, co jíst máme. Tedy na to, co se smí. Bílé maso, ryby, zelenina… Zároveň však nesmíme pustit ze zřetele ani potraviny, které bychom v žádném případě konzumovat neměli. Je totiž záhodno se jim během diety vyhýbat vždycky. Absolutně. Proč? Protože právě ony dokáží často zbourat celou naši snahu. I tu nejpropracovanější a jinak účinnou dietu položí bleskově na lopatky. Kolikrát stačí jednou neodolat. Jsou zrádné i v tom, že většinou „nejsou velké“. Malé, drobné kousky. Navíc jsou lákavé, člověku se zrovna sbíhají sliny. Pokud předem víme, že tohle je tabu, bude se nám snáz sestavovat jídelníček vyhovující dietním požadavkům. Snáz a rychleji si vybereme také v restauraci. Přemýšleli jste někdy nad svou dietou z tohoto hlediska?

Seznam potravin, které si musíme odříci, pokud si přejeme zhubnout

Poznamenejme ještě, že pokud se vám opravdu moc zachce udělat si jednou něčím radost, trochu si zamlsat a vyklouznout na chvíli z pevného krunýře dietní kázně, nic tak hrozného se jistě nestane. Čertovo kopýtko se ovšem kryje ve slově „jednou“… opravdu to bude jen jednou? Viz předchozí odstavec.

Takže jak bude vypadat seznam potravin, které si musíme odříci – přinejmenším na delší čas? Jdeme na to:

1. Bramborové lupínky, hranolky, galetky…

Brambory obecně se pokud jde o hubnutí netěší dobré pověsti, což je velká škoda. Konzumace brambor nejenom nenapomáhá vzniku obezity, ale naopak může pomoci při snižování hmotnosti. Syrové brambory obsahují asi 20 procent sacharidů a 75 procent vody. Vařením podíl sacharidů stoupá až na 65 procent, což je zcela v normě i při dietě. Brambory jsou hojným zdrojem proteinů o vysoké biologické hodnotě, poskytují ideální poměr všech aminokyselin potřebných k tělesnému rozvoji a zabraňují přejídání, protože záhy vyvolávají pocit sytosti. Jsou bohaté na vitamíny skupiny B, které usnadňují metabolickou přeměnu sacharidů, a na minerály bránící zadržování tekutin ve tkáních, obsahují aminokyselinu lysin a značné množství draslíku. Sodík naopak je v nich přítomen minimálně, a brambory jsou tak prospěšné lidem trpícím hypertenzí, protože snižují krevní tlak. Dokládá to výzkum doktora Vinsona ze Scrantonské university v Pensylvánii. Jsou také dobrým zdrojem vitamínu C – jeho úbytek při vaření značně omezíme vařením neloupaných brambor v páře. Dále obsahují železo, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a další stopové prvky. Nezanedbatelné jsou jako zdroj vlákniny, částečně neutralizují kyseliny, a prospívají tak nejen žaludku, ale také složení krve a moči.

Tak v čem je vlastně problém? Je to jednoduché – v tuku a soli, pokud jde o hubnutí – a jako „bonus“ můžeme dodat ještě rakovinotvorný akrylamid, který vzniká za vysokých teplot v potravinách bohatých na škroby.

Bramborové lupínky, hranolky, všelijak smažené a pečené brambory, to všechno jsou úpravy, které zmaří téměř všechny výše uvedené přínosy brambor. Je to báječně dobré, jednoznačně nezdravé a pokud jde o hubnutí, zcela likvidační.

Brambory tedy ano, ale vařené, nejlépe vařené ve slupce, a to v páře. Pokud jde o bramborovou kaši, nemusíte ji zavrhnout, pokud si uvědomíte, že přidáním mléka a másla zvyšujete obsah bílkovin v pokrmu, tedy jeho sytivost – a budete si hlídat množství. Což je u tak dobrého jídla dost těžké. Pokud však kaše bude představovat asi čtvrtinu z celkové kalorické hodnoty vašeho oběda, můžete si ji občas dát. Smaženým či kuchyňským způsobem pečeným bramborám v jakékoli podobě však musíte dát sbohem.

2. Potraviny s přidaným cukrem

Sacharóza, řepný cukr, je přidáván do všech druhů pečiva, do hotových cereálních směsí typu müsli snídaní, samozřejmě do cukrářských výrobků, ale i do produktů, kde bychom ho nečekali – například do uzenin. Tento skrytý cukr způsobuje, že celkově konzumujeme cukru nadměrné množství – oproti doporučované spotřebě více než dvojnásobné. Těmto potravinám je tedy třeba se vyhnout. Jsou to sice rychlé, nepříliš drahé a většinou velmi chutné zdroje rychlého nasycení, jenomže pohřbívají každou snahu o snížení váhy a ztloustneme s nimi přímo bleskově.

Cukr v tom, co jíme, je třeba neustále hlídat. Což nebývá snadné, zvláště na sklonku únavného dne, kdy nevelká čokoládová tyčinka vypadá tak vábně a zdá se nám tak malá, že snad ani nemůže nic ovlivnit. Nevěřte tomu. Ovlivní hodně. Podívejte se na ekvivalenty některých malých „zakousnutí“ v kostkách cukru. Ona malá (125 g) čokoládová tyčinka například představuje 14 kostek. Dáte-li si „zdravější“ stejně velkou ovocnou müsli tyčinku, jsou to ještě pořád 2 kostky cukru. Dvě docela malé máslové sušenky bez náplně – i to už je jedna kostka. Nespasí vás ani nízkotučný jogurt, protože v něm je chuť zhoršená nepřítomností tuku doháněna vyšším množstvím přidaného cukru – 2 a půl kostky v kelímku se 175 g jogurtu.Pocit nasycení, který vám taková svačinka přinese, je velmi krátkodobý. Krevní cukr rychle vyletí nahoru a rychle opět poklesne.

Je tedy lepší dát si třeba jablko, které sice rovněž obsahuje cukr (průměrně cca 2 a půl kostky), je to však cukr „zabalený“ vlákninou. Totéž platí třeba o banánech. Obojí trávíte déle, pocit nasycení je dlouhodobější, nehledě na výživové hodnoty ovoce. Ke snídani nebo svačině si raději připravujte své domácí müsli, přidejte ho do bílého polotučného jogurtu a doplňte čerstvým ovocem. Místo rohlíků nebo chleba volte některý z různých křehkých či křupavých chlebů nebo celozrnný Knäckebrot. Při nákupu kontrolujte cukr třeba i u šunky, která je jinak obecně pokládána za dietní potravinu. A nešetřete zeleninou. Na odpolední svačinu si připravte hrst ořechů a mandlí a chcete-li si občas dopřát něco sladšího, malá hrst sušených jablečných plátků je to pravé.


3. Sladké nápoje

Je tu těsná souvislost s předchozím bodem. Škodlivost nejrůznějších limonád a „zdravých“ ovocných nápojů je víceméně obecně známým faktem. Začít můžeme dnes už z dietního hlediska „zlopověstnou“ Coca Colou – dejte si půl litru a máte v sobě téměř 11 kostek cukru, a to kromě koktejlu dalších škodlivých látek, které tento nápoj obsahuje. Ale ani nápoje na první pohled zdravé nemusejí tak docela zdravé být. Ochucená minerálka (1,5 l) představuje 16 a půl kostky cukru a dáte-li si zaručeně „přírodní“ ovocnou šťávu bez dužiny, zkonzumujete ve čtvrtlitru 6 kostek. U různých mléčných či jogurtových nápojů je to zhruba to samé. Že byste si neměli sladit kávu ani čaj, je nabíledni.

Nejlepším prostředkem k uhašení žízně je tedy kohoutková voda, dále nesycené minerálky v přiměřeném množství, neslazený černý čaj a různé jiné čaje, které nám navíc mohou s držením diety pomoci. Zelený čaj například pomáhá spalovat tuky, maté srovná hladinu krevního cukru a potlačuje chuť na sladké. Pokud si chcete dopřát ovocnou šťávu se všemi jejími zdravotními přínosy, přidejte do ní i dužinu.

4. Bílé pečivo

Už jsme ho zmínili v souvislosti s přidaným cukrem. Zde nám jde o rafinaci mouky, ze které je toto pečivo vyráběno. Bílá pšeničná mouka se vyrábí odstraněním klíčků a otrub ze zrna. Je tak de facto zbavena vekeré své výživové hodnoty. Pšeničné otruby totiž obsahují velké množství proteinů, tuků, vitamínů a minerálů a jejich působení v lidském organismu je velmi prospěšné. Pro toho, kdo chce hubnout, má velký význam skutečnost, že obsahují téměř 45 procent vlákniny, velmi dobře absorbují vodu a zvětšují objem odpadních látek ve střevě, čímž urychlují jejich odvod z těla a zabraňují vzniku zácpy, k níž někdy při dietě může docházet. Vstřebávají ve střevě škodlivé látky, a významně tak posilují jeho přirozenou detoxikaci. Pšeničné otruby jsou v lidské stravě významným přirozeným zdrojem vlákniny, která posiluje pocit sytosti a reguluje tak množství zkonzumovaného jídla. Daleko vhodnější je však jejich konzumace v celozrnných výrobcích než v podobě přídavku k nutričně chudé rafinované stravě. Jsou nestravitelné, což způsobuje obsah ligninu, který jim dodává tvrdost. Nejsou tedy vhodné pro osoby trpící problémy typu kolitidy nebo dráždivého tračníku.

Jemné a trvanlivé pečivo navíc stále ještě velmi často obsahuje tzv. ztužené – hydrogenované tuky neboli trans mastné kyseliny, a to přímo nebo v různých náhražkách polev, náplní a čokolády. Tyto tuky jsou vyloženými škůdci lidského zdraví, zvyšují cholesterol, podílejí se na vzniku cukrovky druhého typu, aterosklerózy a alergií a mají rakovinotvorné účinky. Najdeme je také ve zmrzlinách, sušené smetaně nebo sušených sójových či ovesných nápojích.

=========
Čínská tajemství štíhlosti: 3 dechové cviky proti nadváze
3 psychologické triky, které pomáhají zbavit se nadváhy