Nedostatek fosforu v lidském organismu je spíše vzácný. Je to prvek hojně zastoupený v různých potravinách, takže jeho denní příjem pravděpodobně přesahuje oněch u nás doporučovaných 700 mg denní dávky. Avšak vegetariáni, kteří nekonzumují mléko, nebo vegani by mohli jeho nedostatkem trpět. Jedním z hlavních zdrojů fosforu je totiž maso, respektive potraviny živočišného původu. I když se zdaleka nenachází pouze v nich.
Fosfor se podílí na metabolismu vápníku a je rovněž součástí některých sloučenin, které tělo využívá k ukládání energie pocházející především z cukrů a tuků. Využitelnost fosforu v organismu silně závisí na obsahu vápníku v krvi. Příjem vápníku ku fosforu by měl být v poměru zhruba 1,4-2 : 1. Nedostatek fosforu se nepříznivě odrazí na stavu kostí, zubů i vlasů, na tvorbě a přenosu energie v organismu i na udržování acidobazické rovnováhy, kde má rovněž důležitou roli. Nedostatek fosforu v organismu se projevuje slabostí, malátností a snadnou únavností, bolestmi ve svalech, poruchami polykání a otoky dolních končetin.
Které potraviny jsou bohatými zdroji fosforu?
1. Fazole a hrách
Tyto luštěniny jsou velmi prospěšné lidskému zdraví. Obsah fosforu v obou je značný.
2. Sýry
Ze všech mléčných produktů obsahují fosfor nejvíc právě sýry. Velmi bohatým zdrojem je například Ementál nebo tavené sýry.
Jak objevit svou hodnotu, odhalit zdroje své vnitřní síly, a žít šťastný život.>>>
3. Zrniny
Zrniny obecně, z těch běžně konzumovaných pak ovesné vločky jsou opravdu vhodným zdrojem fosforu, protože navíc obsahují i dostatek vápníku.
4. Mák
Mák je velmi vydatným zdrojem fosforu. Protože navíc obsahuje i značné množství vápníku, nemůžeme ho nedoporučit.
5. Vlašské ořechy
Další z lahodných zdrojů fosforu. Nejlepší jsou samozřejmě syrové, bez cukru a jiných přidaných příchutí.
6. Sója
Obecně platí, že sója dodá fosforu hodně. A to jak sójové boby, tak sójová mouka – zvláště ta tučná, ale i sójové mléko a jiné produkty.
7. Ústřice
Bývají doporučovány i jako zdroj fosforu. Všimněme si však i jistých rizik. Jednak velmi záleží na čerstvosti, kterou v našich zeměpisných šířkách není snadné zajistit, jednak jde o to, kde byly ústřice loveny. Při současném znečištění moří důležitá otázka. Krom toho vylučují látky schopné vyvolat nežádoucí reakce (neurotoxiny) a mohou způsobit i zánětlivé onemocnění jater. Ne každému je rovněž známo, že ústřice jsou extrémně bohaté na cholesterol a jejich konzumace by měla být velmi omezena (ne více než 20 kusů denně).
Jak objevit svou hodnotu, odhalit zdroje své vnitřní síly, a žít šťastný život.>>>
7 dvojic potravin, které bychom neměli kombinovat
Pravda o lněném semínku
1 komentář
Bohužel fosfor nemohu kvůli problémy s ledvinama, takže pro mě jsou tyto potraviny spíše naškodu