Zhubnout, zbavit otoků, prospět pleti a ještě chutnat. Co všechno umí cuketa.

cuketa

Cuketa obsahuje 91 % vody, málo vlákniny (asi 3 %) a jen kolem 4 % sacharidů. Je tedy velmi málo kalorická. Nejcennější je vysoký obsah karotenu – stejný, jako například u paprik. Kromě toho obsahuje cuketa řadu vysoce hodnotných minerálních látek, například draslíku, zbavujícího tělo nadbytečné vody, škodlivých solí a jiných usazenin.

Mnoho důležitých látek je ve slupce, u mladých plodů lehce stravitelné i v syrovém stavu. Karoten tělo syntetizuje na vitamin A, který chrání sliznice a pro lidský organismus představuje jednu z nejdůležitějších bioaktivních látek. Je nepostradatelný pro látkovou přeměnu v buňkách, chrání zrak, příznivě ovlivňuje celkovou tělesnou i duševní vitalitu. Protože je rozpustný v tucích, je třeba cukety konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje (nejlépe olivového). Slupka dále obsahuje vitamin E, jehož účinky jsou rovněž pro organismus zásadní. Plody cukety kromě zmiňovaných prvků obsahují mnoho hořčíku a vápníku, fosfor, železo,měď,zinek a některé z vitamínů skupiny B.

Cukety pomáhají zdravě hubnout.

Přehled obsažených látek a údaje o koncentraci vody a vlákniny dokládají, že cuketa je pro hubnutí ideální. Zasytí, dodá tělu potřebné látky a zároveň ho nezatíží kaloriemi. Cuketa je navíc v kuchyni surovinou, která se jen tak nepřejí. Je tak jemná, že ochotně přebírá chuti a příchuti nejrůznějších jiných surovin – od koření po jiné druhy zeleniny.

Cuketa detoxikuje organismus

Její blahodárný účinek je v tomto ohledu dvojí. Draslík odvádí přebytečné tekutiny a pomáhá vyplavovat škodlivé usazeniny. To má velký význam pro funkci ledvin, pro pacienty trpící dnou, diabetem, revmatismem, otoky končetin, nadváhou atd. Druhým pozitivním přínosem je jemná cuketová vláknina, kterou snesou i pacienti strádající zánětem žaludku. Jemně čistí celý trávicí trakt včetně střeva.Vitamín A příznivě ovlivňuje stav střevní sliznice a její odolnost vůči infekcím, zánětům a mikroorganismům.

Cukety a pleť

Pleťová maska z cukety:

2 lžíce najemno nastrouhané cukety

3 kapky citronové šťávy

1 lžíce jemně mletých ovesných vloček

Postup: Vločky přelijeme jednou lžíci vroucí vody, necháme zchladnout, přidáme cuketu a citronovou šťávu. Směs naneseme na obličej, krk a dekolt a necháme 20 minut působit. Spláchneme důkladně vlažnou vodou. Cuketová maska pleť zjasní a vypne.

Maska z cuketových semen:

Velmi účinná na mastnou a pórovitou pleť.

2 polévkové lžíce mletých cuketových semen

1 – 2 lžíce smetany

Semena rozmixujeme, smícháme se smetanou. Směs naneseme na očištěný obličej a necháme 30 minut působit. Důkladně opláchneme. Účinek zesílíme přidáním mletého dýňového semínka v poměru 1:1.

Cuketa a spáleniny

Cuketová šťáva mírní a léčí následky slunečního úpalu.

Cuketa mírní otoky očí

Plátečky cukety přiložené na otoky kolem očí mají velmi rychlý a viditelný účinek.

Cuketová šťáva a kožní neduhy

Čerstvě vylisovaná šťáva z cukety působí silně hojivě na ekzémy, lupénková ložiska, kopřivku i akné. Jedenkrát denně nanášíme na postižená místa a necháme zaschnout. Pokožku pak ošetříme například mandlovým olejem.

Cuketa v kuchyni

V kuchyni má nekonečné množství uplatnění syrová i jako součást teplých pokrmů. Dá se dusit, smažit, zapékat, můžeme z ní připravit pomazánku i polévku nebo omáčku. Je vhodná ke kombinování se spoustou jiných plodin včetně hub. Uvádíme jako příklad tři výborné recepty.

Marinovaná cuketa

60 ml čerstvé citrónové šťávy 2 lžíce jemně strouhané citrónové kůry 2 chilli papričky bez semen, velmi jemně pokrájené 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje sůl pepř 60dg mladé zelené cukety (pokrájené na jemná kolečka) bazalka, řeřicha – na ozobu Postup:
1) Do mísy nasypte citronovou kůru, vymačkejte citronovou šťávu, přidejte chilli, rozmačkaný česnek a olivový olej. 2) Dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte. 3) Plátky cukety lehkým mícháním obalte v marinádě. 4) Rozložte na talíř, ozdobte bylinkami

Cuketová polévka

lžíce olivového oleje lžíce másla 1 větší cibule 3 stroužky česneku 90dg strouhané cukety ¾ l zeleninového vývaru 10dg rokfóru 1/4 l smetany ke šlehání sůl pepř oregáno (lžička sušeného, 2-3 proutky čerstvého na ozdobu) Postup: Rozehřejte olej, přidejte máslo a jemně posekanou cibuli. Nechte ji změknout (má zůstat světlá). Všechno za stálého míchání restujte asi 10 minut. Pak přilijte vývar a na mírném ohni přiklopené asi půl hodiny vařte. Na konci vložte nastrouhaný sýr, nechte rozpustit a polévku rozmixujte. Přidejte většinu smetany a na talířích zdobte troškou sýra a čerstvým oregánem.


Cuketa zapečená s mletým masem

1 – 2 cukety

1/4kg mletého masa (směs)

1 cibule

4 stroužky česneku

sušené orgáno

sůl

pepř

olivový olej

strouhaný sýr (není nutné)

Cuketu omyjeme, odkrojíme špičky a nakrájíme na 6-8cm dlouhé válečky. Vnitřek vykrojíme, aby uvnitř zůstalo asi půl cm dužiny. Dáme stranou. Na pánvi na oleji necháme změknout cibuli, přidáme maso, sůl a pepř a za stálého míchání asi 10 minut opékáme. Potom přidáme jemně pokrájenou dužinu, utřený česnek a oregáno. Za občasného míchání dusíme, dokud se neodpaří většina tekutiny. Směsí naplníme vykrájené válečky a na pekáči potřeném olejem asi 20 minut zapékáme. Před koncem můžeme zasypat sýrem. Výborné s bramborovou kaší.

=========
8 užitečných vlastností okurek
Avokádo – pro a proti. Zamyšlení nad zodpovědností spotřebitele.

Více pro kondici: