Hlavní příčina veškerých nemocí

pricina-nemoci

Mám pro vás důležité tajemství. Ani jeden nemocný a (nebo) obézní člověk nemá stabilní úroveň hladiny krevního cukru. Nebojím se říci, že to je hlavní příčina všech onemocnění.

Jde o nejcitlivější mechanismus podporující zdraví a vyrovnanou tělesnou hmotnost. Slinivka, játra a mozek fungují jako stabilizátory cukru v organismu. Přitom je činnost slinivky zaměřena na stabilizaci cukru v organismu pouze ze dvou procent. Zbylých devadesát osm je produkcí trávicích enzymů. Nicméně ona pouhá dvě procenta představují mohutný silový aparát kontroly tohoto důležitého ukazatele.

Glukóza (krevní cukr) je využívána nejenom pro zajištění životní činnosti buněk organismu. Část glukózy zůstává v játrech, kde se přeměňuje na glykogen. Tato substance je určena ke skladování energie. Pokud hladina krevního cukru poklesne, dostanou játra od žláz s vnitřní sekrecí pokyn ke zpětné přeměně glykogenu v glukózu a přísunu energie do organismu. V prvé řadě je nezbytné energeticky zajistit životně důležité orgány – mozek, srdce a svaly. Jestliže hladina krevního cukru svými hodnotami připomíná horskou dráhu, jsou játra velmi zatížena úsilím udržet ji na stabilní úrovni. Brání jim to ve výkonu dalších početných matebolických funkcí. Není tedy překvapením, když takto přetížená játra nestíhají dokonale odvádět z těla toxiny.

Organismus navíc reaguje na skokové změny úrovně krevního cukru jako na stresový faktor. Takže antistresový orgán, konkrétně kůra nadledvinek, je rovněž přetěžován. Nadledvinky jsou nuceny zaplavovat organismus koktejlem kortizolu a adrenalinu. Kromě řady dalších činností mají nadledvinky na starosti kontrolu alergií a imunitu. Nestabilní úroveň krevního cukru jim tuto činnost velmi komplikuje.


To je pouhý stručný náčrt toho, co se děje s dvěma důležitými orgány v případě nerovnováhy krevního cukru. Ani další orgány samozřejmě nezůstávají tohoto škodlivého vlivu ušetřeny. Co se stane, jsou-li denně vystavovány přetížení, způsobenému nutností navracet úroveň krevního cukru k normálu? Tady se projeví genetická dispozice k té či oné nemoci. Zdánlivě nevinné mlsání oblíbených pochoutek může tak dříve či později probudit dřímající „zlé“ geny, stejně jako ovlivnit vaši váhu, to, jak se cítíte a dokonce i to, nakolik mladě vypadáte.

Udržení stabilní hladiny krevního cukru je křehkým mechanismem zajištění rovnováhy a výměny mezi orgány a systémy lidského těla. Jste si nejspíše jisti, že pokud nemáte cukrovku, nemusíte se o úroveň svého krevního cukru zajímat. Jak vidíte, není to tak docela pravda. Neomezený příjem sladkých a moučných jídel spouští v organismu dominový efekt. Zkuste se zamyslet nad tím, co se ve vašem těle děje, když sníte kousek dortu nebo rohlík s marmeládou… Slinivka musí okamžitě vyprodukovat zvýšené množství insulinu, játra nestíhají svou detoxikační činnost, nadledvinky zeslabují alergenní a imunitní kontrolu a štítná žláza se vysiluje podporou metabolismu.

Udržovat stabilní úroveň krevního cukru případ od případu k ničemu není. To je krutá realita. Chápu, že ne všem se líbí představa zřeknutí se oblíbených dobrot. Jistěže ne všichni musejí dodržovat tak přísnou dietu, jako lidé trpící cukrovkou. Nicméně, nezapomínejte na svůj krevní cukr. Chuť na sladké snižují živočišné tuky a také rostlinné oleje lisované za studena. Součástí živočišných tuků je konjugovaná kyselina linolová (CLA) podporující uvolnění a spalování uloženého tuku. Čím vodorovnější bude myšlená glykemická křivka, tím větší bude šance na zhubnutí a odvrácení nemoci.

 MUDr. O. Sinevá, Csc.

=========
Psychosomatická mapa strachů
Kardiochirurg o skutečných příčinách srdečních onemocnění

Více pro kondici: