5 potravin, po kterých se stárne

5nstarnuti

To, co každý den jíme, ovlivňuje náš vzhled i to, jak se cítíme. Bohužel v dnešní době je spousta přirozených potravin nahrazována různými konzervovanými výrobky, které zdraví poškozují. Uvádíme 5 nejškodlivějších potravin, jejichž vyřazení z jídelníčku nejenom podpoří hubnutí a zdravotní stav, ale také pomůže zachovat mladistvý vzhled.

1. Transmastné kyseliny

Nejvíce jich obsahují fritované hranolky, popkorn, zákusky, chipsy, krekry, pečivo a margaríny. Jejich konzumace vede ke ztučnění a nemocem srdce. Docent medicíny z University Tulane v New Orleans Timothy Harlan tvrdí, že transmastné kyseliny mají na svědomí vznik zánětlivých procesů v těle. Podle jeho názoru není stárnutí nic jiného než chronický zánětlivý stav. Proto lidé, kteří transmastné kyseliny konzumují, vypadají mnohem starší než jejich vrstevníci.


2. Glukózo-fruktózový sirup

Tento sirup je levnou náhražkou cukru. Je obsažen v mnoha kupovaných sladkostech, sladkých limonádách a konzervách. Vylepšuje chuť potraviny a prodlužuje její záruční dobu. Jeho dlouhodobé požívání může vést k ledvinové a srdeční nedostatečnosti a podílí se na vzniku zubního kazu.

Ředitel Clevelandské kliniky funkční medicíny doktor Mark Hayman je přesvědčen, že požívání potravin obsahujících tento produkt vede ke „zrychlému stárnutí“.

My vám doporučíme nahradit kupované dorty kvalitní hořkou čokoládou s vysokým obsahem kakaa a cukr medem. Máte-li chuť na sladké, neomezujte se nijak v ovoci.

3. Sůl

Sůl je škodlivým doplňkem potravy. Podílí se na zadržování vody v organismu a je jednou z příčin vzniku vysokého tlaku. Vědci z lékařské koleje státu Georgia mají za to, že přílišné používání soli zrychluje proces stárnutí.

Pokud se domníváte, že jídlo bez soli nemůže být dobré, pak se mýlíte. Místo soli lze použít například koření, zelené listy různých plodin, citronovou šťávu nebo brusinky.


4. Masné výrobky

Mnohé masné výrobky, jako jsou salámy, šunka slanina a jiné obsahují konzervanty vyvolávající kožní problémy a zánětlivé procesy v organismu. Konzumace těchto výrobků ztěžuje v těle produkci kolagenu, životně nezbytné bílkoviny. Kolagen má na starosti pevnost a pružnost pokožky. V důsledku jeho nedostatku kůže stárne, je bledá a má nezdravý vzhled.

5. Alkohol

Alkohol zpracovávají játra, která mají na starosti neutralizaci toxických látek. Játra však nejsou schopna poradit si s jakýmkoli množstvím alkoholu, potřebují čas na regeneraci. To, co nebylo zpracováno, se časem projeví na kůži v podobě akné, dermatitid a vrásek.

Na závěr malá rada: vybírejte si potraviny pečlivě, čtěte jejich složení a co nejčastěji jezte čerstvé ovoce a zeleninu.

=========
10 obyčejných potravin proti stárnutí
Jídlo posilující imunitu

Více pro kondici: