10 vychytávek při mrazení potravin: mrazit se dají i potraviny, u nichž jste to nejspíš nepředpokládali

mrazeni-potravin

Přiznejme si, že dost často vyhazujeme nespotřebované potraviny. Zkažené mléko, ovadlou zelenou nať, sýr, kterého se chytila plíseň. Často to bývá zbytečné, protože jsme je mohli zmrazit. I takové, o nichž jsme neměli tušení, že se mrazit dají.

1. Vejce

Pár týdnů vejce v lednici vydrží. Ale v mrazáku přežijí až půl roku. Jak je zmrazit? Rozklepněte vejce do mísy, lehce promíchejte se špetkou soli (žádné šlehání!) a nalijte do kelímku nebo jiné nádobky, v níž je chcete zamrazit. Těsně uzavřete. Napište si na víčko, kolik kusů vajec v nádobce je.

2. Sýr

Sýr mrazte nastrouhaný. V té podobě ho můžete rovnou přidávat na omelety, zapékané pokrmy, pizzu, těstoviny aj. Tvrdé druhy sýrů jsou sice po zmrazení drobivé, ale jejich chuť zůstává bez vady. Před mrazením sýr těsně obalte fólií chránící před vlhkostí. Můžete ho ještě uzavřít do sáčku s těsnícím uzávěrem.


3. Nati

Čerstvá zelená nať ztrácí formu hned druhý den. Pokud ji včas posekáte a zmrazíte ve vhodných malých nádobkách, budete ji moci používat měsíce. Zamrazit ji můžete „nasucho“, v troše vody, případně v oleji.

4. Čerstvé houby

Opravdu se dají zmrazit houby tak, aby nedoznaly změny jejich úžasná vůně a chuť? Věřte, že ano, pokud to uděláte správně. Houby nejprve pečlivě očistěte (nožem a suchým, nebo jen nepatrně vlhkým hadříkem), bez jakéhokoli předváření apod. Rovnou naskládejte naplocho třeba na rovný tác, zmrazte a pak je nasypte do dobře utěsněného sáčku, ve kterém je v mrazáku budete uchovávat.

5. Máslo

Ve fólii nebo polyetylénovém sáčku vydrží máslo v mrazáku tři měsíce. Než ho zmrazíte, pokrájejte si je na menší kousky asi o velikosti porce.

6. Mléko

Bez ztráty chuťových vlastností vydrží mléko v mrazáku až 6 týdnů. Nalijte je do čistých plastových lahví, ponechte nahoře pod uzávěrem prostor asi 5 cm.

7. Víno

Věřte nebo ne, zbytky vína můžete rozlít do formiček na led a zmrazit. Hodí se výborně při vaření.

8. Šťávy

Zmrazení čerstvých ovocných a zeleninových šťáv na zimu je skvělá věc. Nezničíte cenné látky, jako například při pasterizaci nebo zavařování. Vždyť například vitamínu C můžeme varem ztratí až polovinu! Ideální je mrazit v čistých, suchých plastových lahvích. Zvolte si vhodnou velikost. Platí totéž, co u mražení jiných tekutin: láhve nedolívejte těsně pod uzávěr, ponechte cca 5 cm místa.

9. Chleba

Chleba si můžeme namrazit i do zásoby, nejenom jako přebytek. Rozdělte bochník na části, které spolehlivě stačíte zkonzumovat, těsně zabalte do mikrotenu a dejte do mrazáku. Rozmrazujte v sáčku, ve kterém byl chleba uložen v mrazáku. Teprve po změknutí přendejte do sáčku suchého, textilního nebo papírového.

10. Ořechy

Zmrazení je vůbec nejlepší způsob uchování ořechů a zabránění tomu, aby zhořkly. Ořechy obsahují velké množství nenasycených tuků, které pokojové teplotě a volnému přístupu vzduchu dlouho neodolají. Uzavřeny ve vzduchotěsné nádobě vám v mrazáku spolehlivě vydrží až 4 měsíce.

=========
Jak nám zdravý životní styl pomáhá šetřit peníze
Má smysl utrácet za biopotraviny?

Více pro kondici: