10 faktů o užitečnosti a škodlivosti žvýkačky

10-faktu-zvykacka

Žvýkačku kupujeme velmi často. Podle statistik společnosti Wrigley spotřebuje každý obyvatel České republiky 128 žvýkaček za rok. V jejich spotřebě jsme v Evropě na třetím místě. Žvýkačka pomáhá odstranit nepříjemný ústní odér – to je většinou ta základní příčina, pro kterou si žvýkačku kupují dospělí. Zvláštní oblibě se proto žvýkačky těší u kuřáků. Od doby, kdy se žvýkačky objevily, trvají spory ohledně jejich užitečnosti a škodlivosti. Rozhodli jsme se vám poskytnout několik faktů o těchto dvou možných pohledech.

23.9. 1848 se objevil první závod produkující žvýkačku. Vyráběl ji tehdy se svým bratrem jistý John B. Curtis. První stroj na výrobu žvýkačky si patentoval Thomas Adams v roce 1871. A to byl ten pravý zlom. Skutečný potenciál ve žvýkačce skrytý pak na konci 19. století rozpoznal William Wrigley.

Žvýkat, nebo nežvýkat?

Je fakt, že lidé něco žvýkali už odedávna. Šťávu gumovníku, smrkovou mízu, staří Řekové mastixovou gumu (pryskyřici Řečíku lentišku), později přišla různá semínka a koření, jako například hřebíček. Takže buď jak buď, žvýkání má dávné a pevné kořeny. Možná proto je tak těžké rozhodnout, jak je to s jeho užitečností.

V čem je žvýkačka užitečná?

• Povzbuzuje produkci slin, což omezuje usazování zubního plaku.

• Povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv, takže žvýkáním po jídle nejenom pomáháte ústní hygieně, ale také žaludku s trávením.

• Žvýkačka pomáhá zbavit se nadbytečných kalorií! K tomuto ohromujícímu závěru došli američtí vědci.

• Žvýkání urychluje výměnu látkovou o 19 %. Navíc žvýkačka snižuje pocit hladu.

• Žvýkání aktivuje sekreci trávicích hormonů ve střevě, což napomáhá jeho rychlejší obnově. Angličtí vědci pokládají žvýkačku za dobré antidepresivum. Při žvýkání opakujeme pohyby rtů, které jsme dělali v kojeneckém věku. Což přímo napomáhá uklidnění a pocitu bezpečí.

V čem je žvýkačka škodlivá?

• Při dlouhodobém žvýkání dochází k opotřebení zubů, poškození korunek a zubních můstků.

• Slinění vyvolané žvýkáním sice omezuje usazování plaku, zároveň však se podílí na vzniku acidobazické nerovnováhy. Jestliže často žvýkáte s prázdným žaludkem, můžete si tak pořídit žaludeční vřed nebo zánět žaludku.

• Žvýkání vede k zapomnětlivosti. To je další z nečekaných vlastností žvýkačky, kterou odhalil anglický výzkum. Mozek se prý natolik soustředí na vykonávání žvýkacích pohybů, že to ovlivňuje krátkodobou paměť. Můžete zapomenout, kam jste položili klíče, nebo kolik jste zaplatili právě za tu žvýkačku, co máte v puse. V rámci objektivity uvádíme, že existují jiné výsledky jiných výzkumů, které tvrdí pravý opak: paměť se prý zlepšuje, neboť žvýkání posiluje zásobení mozku kyslíkem.

• Žvýkačka může vyvolat alergii. Podívejte se na její složení a objevíte celou záplavu éček. Žvýkačky bez cukru, které jsou zdánlivě zdravější a určitě šetrnější k zubům, obsahují ve skutečnosti umělá sladidla s poněkud pochybnou pověstí: aspartam, sorbitol a glutamát. Negativní působení glutamátu a barviv ve žvýkačkách obsažených na nervové buňky lidského organismu už bylo prokázáno. Zvláště silné je jejich působení na rozvíjející se organismus. Žvýkačky nelze proto doporučit těhotným maminkám ani dětem.
Poučeni argumenty můžete se teď fundovaně rozhodnout, kdy žvýkačku ano a kdy ne. A zda ji vůbec chcete používat.

=========
4 udivující způsoby využití kokosového oleje
Unikátní směs pro rychlou regeneraci organismu

Více pro kondici: